Tazminatlara Esas Çalışma Süresi Hesabı

Üyelik
24 Tem 2014
Mesajlar
8
Konum
istanbul
Olayın öncesini anlatayım netleştirmek adına. Bir muhasebe programımız var. Bunun personel modülüne kıdem/ihbar tazminatı hesaplatma ekleyeceğim. Ne danışman muhasebecilerimizden ne de diğer muhasebe programlarından net bir sonuca ulaşamadım.

Bildiğiniz üzere ihbar ve kıdem tazminatlarında çalışma sürelerine göre hesaplamalar yapılıyor. Ama kanunlarda bu sürenin hesaplanması ile ilgili detaylı bir kural bulamadık. Birkaç örnekle anlatayım:
-- hesaplamalar için şu siteyi kullandım
Kıdem ve İhbar Tazminatı Hesaplaması

örnek 1;
giriş: 30-08-2013
çıkış: 28-02-2015
süre: 1 Yıl 5 Ay 29 Gün

ama çıkışı 1 gün sonra olursa 1 Yıl 6 Ay 2 Gün oluyor. mantıklı mı? hatta ihbar tazminatı 4 mart a kadar 4 hafta da kalıyor.


örnek 2;
giriş: 01-06-2015
çıkış: 31-05-2017
süre: 1 Yıl 11 Ay 31 Gün

buradaki sorunu açıklamıyorum bile herkes anladı sanırım :D

bunun gibi birçok örnek var ama genel olarak sorunumu anlatabildim sanırım. ayın gün sayısı ile ilgili hesaplamalarda nasıl bir yöntem izlemeliyiz.

not: böyle küçük hesaplamalarla kimse uğraşmaz diye düşünmeyin. kıdem tazminatı için 1 yıl asgari çalışma süresi denk gelebilir veya ihbar tazminatında dilim değişimlerine denk gelebilir, ki binlerce müşteri var kesin gelir.
ayrıca virgülden sonraki 4. basamak için ( evet kuruşun 100 de 1 i) destek merkezimizi arayan kişileride duydu bu kulaklar :D
 
Bunlarda ne sorun var.
1. Örnek bir buçuk yıl tamamlanmış.
2, Örnek 2 tam yıl olmuş. Niye şüphe ettiniz.?
 
bunu ben biliyorum siz biliyorsunuz ama bunu bilgisayarın anlayacağı dilde yazmam lazım. onun için de kesin kurallar olmalı. çünkü bilgisayar hesaplarken 1 yıl 6 ay değil 1 yıl 5 ay 29 gün olarak hesaplar ve bu durumda ihbar tazminatı süresi değişir veya 2 yıl değil 1 Yıl 11 Ay 31 Gün hesaplar (gerçi benim yazacağım kod böyle saçmalamaz ama neyse) dolayısıyla kıdem tazminatında yanlışlık olur.

bunu açıklayan bir yönetmelik/genelge vs var mı?
 
2- Kıdem tazminatını günlük kıdem tazminatı olarak hesaplatın, giriş ve çıkış tarihleri arasındaki gün sayısı ile günlük kıdem tazminatı tutarını çarptirdığınızda doğru sonuca ulaşırsınız.
1- İhbar süresi için 6 aylık süre = 180 gün olduğuna göre, ilk giriş tarihi ile çıkış tarihi arasındaki gerçek gün sayısını buldurun, bir yerlerden çektirin, hesaplatın.. artık her ne şekil oluyorsa, bulduğunuz süre ;
0 günden fazla ama 180 günden az ( 6 aydan kısa ) ise 2 hafta( süre karşılığı tazminat) ,
180 günden fazla ama 653 günden az ( 6 aydan fazla ama 1,5 yıldan az süre) ise 4 hafta (süre karşılığı tazminat)
652 günden fazla ( 1buçuk yıl ) ama 1095 günden ( 3 yıldan) kısa ise 6 hafta (süre karşılığı tazminat),
1094 günden (3 yıldan ) fazla ise ise 8 hafta ( süre karşılığı tazminat)

hesaplatırsınız.
 
Sn.Keremcem beye katılmakla birlikte tam gün bulunamazsa(yani gün sayısı noksan çıkarsa)
"kıdem tazminatını günlük hesaplatın"noktasından hareketle,kıdem tazminatına esas süre yönünden sorun çıkmaz ama ihbar süresi ve yıllık izin noktasında(gün sayısının noksan çıkmasın dolayı,yani o 1 gün den ötürü) hata olabilir düşüncesindeyim(malum sistem üzerinden yapılacak denemelerle sağlıklı sonuca ulaşacaksınız:)
 
Şeref bey ben de o nedenle, giriş -çıkış tarihleri arasındaki gün sayısını hesaplatın demiştim, böylece 1 yıl 5 ay 28 gün değil de örneğin, 513 gün olarak bulunabilecektir gerçek gün sayısı,
 
Üst