Tazminatsız iş akdi feshi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tlgzhr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,
Konu benimle ilgili değil en yakın arkadaşımla ilgili..
Şöyle ki ;
Arkadaşımın işyerinde işyeri müdürü (patronu)-müdürün eşi ( o da çalışan ) ve teknik servis elemanları var..
Arkadaşım iş yerinden memnun değil . Memnuniyetsizlik sebebi müdür ve eşinden gördüğü tutarsız davranışlar.. Hakaretler vs vs..
Çalışma saatleri sabah 9 akşam kimi zamanlar (sıklıkla) 9 u buluyor cumarteside dahil.. Öğle yemeği gibi 1 saatlik bir hakları yok.. ve gerçekten çok yoğunlar..Devamlı ziyaret ettiğim için görebiliyorum..Maaşlarını vaktinde alamazlar..
Müdürü sadece arkadaşımın msn kullanımını yasaklamış. Kendisi,eşi ve diğer teknik eleman çalışanlarının ki açık. Bunun sebebini sorduğunda şöyle bir cvp alıyor ;

"XX Hanım,
Şirkette mesai saatlerinizi boşa harcadığınızdan dolayı msn kullanımınızı yasaklamış bulunmaktayım.
Farklı yöntemler ile MSN'e girmeye çalışmanız veya mesai saatleri içinde farklı sohbet programlarını kullanmanız
kesinlikle yasak olup tespiti halinde, tazminatsız iş akdinin fesih sebebi olacağını bildirir, msn e girmek için
harcadığınız özveriyi lütfen işinizi yapmak için gösterin."

İşle ilgili kişiler msn inde ekli ve bana söylediği senin dışında konuştuğum sadece işle ilgili kişiler var.. Özel kimseyle konuşmuyorum diyor.. Bundan rahatsızlarsa iş msn i al diyebilirlerdi diyor..

Benim hukukçu arkadaşlarımıza sorum ise ;
1-Bir işyerinde kişiye özel bir yasak uygulanması mümkünmüdür?
2-Ortada bir sözleşme yok. Msn kullanımı tespiti halinde tazminatsız fesh söz konusu olabilir mi?
3-Arkadaşımın arayacağı hak (var ise) ne şekilde olmalı ?

Bu konda beni bilgilendirir misiniz? Arkadaşım nasıl hakeret etmeli ?

Ynt: Tazminatsız iş akdi feshi

Dün akşam Resul Kurt bir tv kanalında bu konu üzerine konuşuyordu. Bu durumun tazminatsız işten çıkarma hakkı vermediğini söyledi.

Arkadaşınızın yapacağı gayet basit.
Madem işveren bunu yapmasını istemiyor. Hatta bunu yazılı olarak da ihtar ediyor.
O zaman msn hesabını kapatacak.
Resul Kurt şahsi fikrini söylüyor. Bence işveren yapma dediği halde israren istenmeyen internet kullanımı fesih nedeni olabailir. Zaten Yargıtayın son zamanlarda bu yönde kararı olduğunu duydum.

Msn kullanımını zaten bıraktı..
kafa karıştırıcı olan şey bu yasağın sadece arkadaşıma yönelik olması ! bir yasak tüm işyerini ilgilendirmezmi

Evet haklısınız sadece bir kişiye yönelik bir uygulama adil değildir.Anlaşılan arkadaşınızın patronu onu çıkarmaya niyetlenmiş.
Pek yapılacak birşey düşünemiyorum. Şimdilik ters gitmesin.

Ona kesin gözle bakıyoruz zaten. Karı- koca olarak işten bezdirme çalışmalarına başlayalı epey olmuştu çünkü.. Ben size son davranışlarını örnek verdim. Arkadaşımda yeni bir iş bulana dek çıkmak istemiyor. Memnun değillerse onlar çıkarsın diyor. Tazminat nedeniyle onlarda çeşitli saçmalıkları bahane edip işkence moduna geçtiler.

Evet gayet doğru yaklaşım. Sakın kendisi ayrılmasın. Sonunda tazminatı verip işveren çıkaracak.
Bu hale gelmiş işyerinde çalışılmaz zaten. ???

İşyerinde mesai saati içersinde msn kullanımı ve tekrarı şayet işi akstıyor dolayısıyle işyerinde olumsuzluklara yol açıyor ve bu durumun ispatı mümkün olmuş ise bu takdirde " geçerli neden" sözkonusudur.Bu durum fesih için yeterli olabilecek ancak bir yıllık kıdemi var ise tazminatını alabilecektir kanaatindeyim.

4857 sayılı iş kanunun 25.maddesi 2.bendi (işçi eya işverenin kusurlu durumunda tazminat kakkı saklıdır) dışında işten çıkarmalarda tazminat ödenir, olarak biliyorum