Tefecilik mi Matrah Farkı mı?

Kerem21

Katkı Sunan Üye
Üyelik
8 Haz 2005
Mesajlar
260
Bir mükellef 2008 yılında pos cihazı ile yaptığı satışların bazı kısımlarını belgelendirmemiş. Toptan Gıda ve Temizlik ürünleri satışı ile uğraşmakta ve elde taşınan pos cihazlarıyla tahsilatlarının pek çoğunu yapıyormuş. Ancak pek çoğuna fatura kesmemiş ve işin doğrusu da ürünlerini sattığı temizlik ürünleri imalathanelerinden fatura da almıyormuş. Benzer şekilde bakkal ve marketlerce iade edilen ürünlere iade faturası almamakta cabası... Öyle pek çok pis şey işte... Neticede 1.930 Bin TL'lik kredi kartlı satışının yaklaşık 630 Bin TL' sini vergilendirmemiş.. Vergi idaresi iki yol önermiş;

1- Pos cihazlarımdan çıkartılan rakam ile defterimde yazılı rakamlar arasında tespit edilen fark; kredi kartı komisyonculuğu yaparak sağladığım belgesiz kazancıma aittir. Bunu seçersen sembolik bir ceza keseriz ancak dosyanı tefecilik suçlamasıyla savcılığa göndeririz demişler.

2- Pek çok firmadan faturasız mal alışım ve buna mukabil satışım mevcuttur. Dolayısıyla bulunan fark belgesiz alış ve satışıma aittir. Bunda da oldukça yüksek bir vergi ve ceza gelir demişler.

Kararsız kaldık, işin doğrusu muhasebecisi 1. seçenekteki tefecilik suçlamasını kabul et, mahkemede ceza alamayabilirsin demiş. Benimde akrabam sayılır, ne diyeceğimi bilemedim. Muhasebeci üstatla görüştüm 630 Bin TL' lik matrah farkı çıkmış, banka dökümlerini de kontrol etmişler, doğruymuş. Rakam oldukça yüksek, en kaba hesapla bile 58 Bin TL'lik ödenecek kdv çıkıyor. Artık maliyet hesaplamasına da ne şekil girerler bilemedim. Elimde başkaca bir bilgi yok.

Üstatlardan rica ediyorum, siz ne önerirsiniz? Tefecilik suçlamasını kabul etsin mi yoksa çıkacak cezalara razı mı gelsin?
 
Ynt: Tefecilik mi Matrah Farkı mı?

Bence 2. seçenek ve uzlaşma. Diğerinde hapis cezası alabilir, ticari itibarı biter, bankalarda iş yapamaz hale gelir.
 
Ynt: Tefecilik mi Matrah Farkı mı?

Çok teşekkürler sayın Turko. Ancak muhasebecisi 1. seçenekte ısrarlı ve avukatla birlikte bu işi çözeriz diyor.. Umut tüccarı anlayacağınız. :)

Kendisine 2. seçenek ve uzlaşma'da bol ajitasyon önerdim ama yok, 1. seçeneği koymuş kafasına. Teşekkürler, cevapladığınız için.
 
Ynt: Tefecilik mi Matrah Farkı mı?

Bence iyi bir avukatla 1.seçenek uygulanarak fazla bir ceza almadan işin içinden sıyrılabilirsiniz.2.Seçenekte çok fazla ödeme çıkacak ve ödemediğiniz sürece yurtdışı yasağı vs. gibi sıkıntılarla karşılaşacaksınız.Bence piyasadaki bu konuda uzmanlaşmış avukat isimlerini netten araştırmaya başlasanız iyi olur...
 
Ynt: Tefecilik mi Matrah Farkı mı?

Kayıt dışı işlemlere bir örnek 630 Bin TL maşallah. 2.Şık size daha uygun olur 1. şıkda kaybetme olasılığı çok fazla ve herşey para değildir.
 
Üst