Teknokentlerde Asgari Geçim İndirimi

  • Konbuyu başlatan cevahir
  • Başlangıç tarihi
C

cevahir

Ziyaretçi
Merhaba...

4691 sayılı kanun hükümlerine göre teknokentlerde çalışan personelin ücretleri gelir vergisinden istisna edilmiştir. 272 sayılı gelir vergisi tebliğinin 3. bölümü şöyledir:

"3. Asgari Geçim İndirimi ile Teşvik Amaçlı Diğer İndirim ve İstisnaların Birlikte Uygulanması

3. 1. Yasal düzenleme ve uygulama

16/6/2009 tarihli ve 5904 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle Gelir Vergisi Kanununun 32 nci maddesine dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere; ?Ücretlerin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra, varsa teşvik amaçlı diğer indirim ve istisnalar dikkate alınır.? fıkrası eklenmiş olup bu hüküm 1/1/2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yapılan düzenleme uyarınca, gelir vergisi stopajı teşviki öngörülen yerlerde ücretli olarak çalışan işçilerin ücret gelirleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinden, öncelikle 265 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde (5) belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hesaplanan asgari geçim indirimi mahsubu yapılacak olup bu mahsup uygulandıktan sonraki tutar, ilgili kanunlarda yer alan teşvik amaçlı indirim ve istisna uygulamasında dikkate alınacaktır.

Tebliğ olunur."

Bu hükme göre ücretlerden asgari geçim indirimi yapılması gerekmekte midir?

Kolay gelsin..
 
Ynt: Teknokentlerde Asgari Geçim İndirimi

Bu soruya ben de cevap bulamadım.
Teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan arge personelinin ücretleri 4691 sayılı kanuna göre gelir vergisinden istisna olduğundan bir vergi hesaplaması yapmamaktayız.Brütten sgk işçi payı ve işsizlik işçi payını düşerek nete ulaşıyoruz. Bu yasal düzenlemeye göre AGİ tutarını olmayan bir vergiden nasıl mahsup edebiliriz.Muhtasar beyannamede 4691 e göre istisna tutarları ile ilgili bir satır bulunmamakta.Vergi tutarları ile ilgili bir hesaplama yapmayıp, ücretleri vergiden istisna olan personel için vergi dairesine muhtasar beyanname süresi içinde teknopark yönetimine onaylatılmış olan personel listesini sunmaktayız.
 
Ynt: Teknokentlerde Asgari Geçim İndirimi

Uygulama yapan varsa bizleri de bilgilendirebilir mi?
 
Ynt: Teknokentlerde Asgari Geçim İndirimi

Konu ile ilgili olarak Ankara'da bir Teknokent ile de görüştüm. AGİ hesaplanmasını mantıklı bulduklarını ancak kendi YMM ile görüşüp netleştireceklerini bildirdiler. Gelen cevabı burada yazacağım.
 
Ynt: Teknokentlerde Asgari Geçim İndirimi

teknokentlerde uygulanan teşvik değil istisnadır, dolayısı ile gv hesaplanmayacak ve agi olmayacaktır.
 
Ynt: Teknokentlerde Asgari Geçim İndirimi

Sayın Turko,

"Yapılan düzenleme uyarınca, gelir vergisi stopajı teşviki öngörülen yerlerde ücretli olarak çalışan işçilerin ücret gelirleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinden, öncelikle 265 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde (5) belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hesaplanan asgari geçim indirimi mahsubu yapılacak olup bu mahsup uygulandıktan sonraki tutar, ilgili kanunlarda yer alan teşvik amaçlı indirim ve istisna uygulamasında dikkate alınacaktır."
ifadesindeki istisna kelimesine dikkat edin.
 
Ynt: Teknokentlerde Asgari Geçim İndirimi

T U R K O ' Alıntı:
teknokentlerde uygulanan teşvik değil istisnadır, dolayısı ile gv hesaplanmayacak ve agi olmayacaktır.
Ben de sizin gibi düşünmekteyim.İstisna nedeniyle hesaplama yapmıyoruz dolayısıyla çıkan bir vergi bulunmamakta mahsup edecek agi de olmayacaktır.
 
Ynt: Teknokentlerde Asgari Geçim İndirimi

Arkadaşlar,
cevahir ' Alıntı:
16/6/2009 tarihli ve 5904 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle Gelir Vergisi Kanununun 32 nci maddesine dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere; ?Ücretlerin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra, varsa teşvik amaçlı diğer indirim ve istisnalar dikkate alınır.?

ifadesinde, öncelikle asgari geçim indirimi uygula, ondan sonra teşvik amaçlı indirim ve istisnaları uygula diyor. İstisnanın kendisini zaten kabul ediyor. Ama bu bölgelerde çalışan arkadaşların asgari geçim indirim hakkını da gözetmek istediği sonucuna varıyorum.
 

Benzer konular

Üst