fonradar

Tekrar Harcırah Konusu

Tekrar harcırah konusuna dönüyorum.Zira bu konuda tam tatmin olmadım. Ben burada sehir dışına çıkacacak personele harcırah adı altında gunlük 43 ytl ödeme yapıyorum. Bu harcırahın kapatması nasıl olacak? Zira personel tam kapatacak belge getirmiyor. Örneğin 2 günlük harcırah bedeli olarak 86 ytl verdim personel de kapatma olarak 30 ytl lik fiş getirdi geri kalanı nasıl kapatacağım? Yardımcı olursanız çok memnun olacağım.. Teşekkür ederim.

Ynt: Tekrar Harcırah Konusu

Arkadaşım harcırah konusunda iki farklı yöntem vardır. 1.gerçek usulde ikincisi ise götürü usuldedir götürü usulde belli bir haddi vardır günlük en fazla 35 YTL vergiden muaftır diğer kısmı ise ücret olarak değerlendirilir ve bordroya eklemen gerekir. Aşağıda bu hadler vardır. Gerçek usulde ise harcamanın yapıldığı tüm tutarlar belgelendirilir ve bu tutarlar gider olarak yazılır.

Seyahate Gidenin Brüt Aylığı (YTL)(01.01.2008'den itibaren geçerli)

Vergiden Müstesna Gündelik Tutar (YTL) (01.01.2008'den itibaren geçerli)
1 1.122,96 YTL ve daha fazlası 35,00
1 1.114,05 YTL ile 1.122,95 YTL arası ise 29,50
1 1.005,18 YTL ile 1.114,04 YTL arası ise 26,50
1 916,11 YTL ile 1.005,17 YTL arası ise 24,00
1-4 698,12 YTL ile 916,10 YTL arası ise 21,50
5-15 698,11 YTL ve daha az ise 20,50

Bu tabloda verilen gelir dilimi aralıklarıyla personelimizin maaşı arasında bir bağıntı kurmalımıyız? Yoksa en üst sınır mı 35 YTL dir.
Ayrıca sürekli şehirdışı seyahatte bulunan personelin harcırahını aylık toplam olarak bordrosunda göstermeli miyiz?
Teşekkürler

Sibel hn,
Evet, harcırahtamaaşla ilinti kurmak zorundasınız ve harcırah personelin bordrosunda belirtilen dilim dikkate alınarak gösterilmeli..
Harcırah uygulanmasının sebebi, personelin kişisel harcamalarını şirket parasından yapmasının önüne geçmek ve böylece elde ettiği menfaati vergilendirmektir..
Eğer bu şekilde bir durum yoksa masraf listesiyle (belgeler şirket adına alınarak) de seyahat giderleri muhasebeleştirilebilir..

Saygılarımla

TozkanT ' Alıntı:
Sibel hn,
Evet, harcırahtamaaşla ilinti kurmak zorundasınız ve harcırah personelin bordrosunda belirtilen dilim dikkate alınarak gösterilmeli..
Harcırah uygulanmasının sebebi, personelin kişisel harcamalarını şirket parasından yapmasının önüne geçmek ve böylece elde ettiği menfaati vergilendirmektir..
Eğer bu şekilde bir durum yoksa masraf listesiyle (belgeler şirket adına alınarak) de seyahat giderleri muhasebeleştirilebilir..

Saygılarımla

personel adına düzenleyeceğiniz ve birim sorumlusu şirket müdürü ve personel imzalarının olduğu harcırah beyannamesi ile personele yaptığınız ödemeyi doğrudan gider gösterebilirsiniz.

vedatcal ' Alıntı:
Arkadaşım harcırah konusunda iki farklı yöntem vardır. 1.gerçek usulde ikincisi ise götürü usuldedir götürü usulde belli bir haddi vardır günlük en fazla 35 YTL vergiden muaftır diğer kısmı ise ücret olarak değerlendirilir ve bordroya eklemen gerekir. Aşağıda bu hadler vardır. Gerçek usulde ise harcamanın yapıldığı tüm tutarlar belgelendirilir ve bu tutarlar gider olarak yazılır.

Seyahate Gidenin Brüt Aylığı (YTL)(01.01.2008'den itibaren geçerli)

Vergiden Müstesna Gündelik Tutar (YTL) (01.01.2008'den itibaren geçerli)
1 1.122,96 YTL ve daha fazlası 35,00
1 1.114,05 YTL ile 1.122,95 YTL arası ise 29,50
1 1.005,18 YTL ile 1.114,04 YTL arası ise 26,50
1 916,11 YTL ile 1.005,17 YTL arası ise 24,00
1-4 698,12 YTL ile 916,10 YTL arası ise 21,50
5-15 698,11 YTL ve daha az ise 20,50

35 ytl ye kadar olan kısmı doğrudan gider yazabilir miyiz?
Aşağıdaki kayıt doğru olur mu?

770 xxx

195 xxx
Bir de personel haricinde olan kişilere harcırah verilir mi?

zaferdemirtas ' Alıntı:
TozkanT ' Alıntı:
Sibel hn,

Saygılarımla

personel adına düzenleyeceğiniz ve birim sorumlusu şirket müdürü ve personel imzalarının olduğu harcırah beyannamesi ile personele yaptığınız ödemeyi doğrudan gider gösterebilirsiniz.

EKSİK BİR İFADE VAR BURADA..
DOĞRUDAN GİDER YAZILAMAZ..
BAHSEDİLEN BEYNNAMAE İSE http://www.erolakgul.com/formlar/32harcirah_beyannamesi.doc BÖYLE BİRŞEY ..

SAYGILARIMLA

Peki harcırahı toplu olarak ödeyebilir miyiz? Ay sonu maaşı ile birlikte?

Aslında konuyu en baştan anlatmakda fayda var. Sürekli olarak seyahat halinde olan personelimize her gittiği yer için maaşı oranında
istisna olan rakam kadar avans ödemesi yapmak istiyoruz.
Bu avans ödemelerini aylık toplu olarak vermek istiyoruz, böyle bişi mümkün müdür?

Sibel Hnm.

Hep yarım bilgiler verilmiş. Size elimden geldiğince açıklamaya çalışayım.

1-Çalışana seyahata çıkmadan önce avans verebilrisiniz. Bunu yapacağı masrafları otelleri ve diğer harcamaları kabaca bütçeleyerek uygun bir tutarda yapmalısınız. eksik veya fazla avans sorun çıkarabilir.

2-Seyahat harcamalarının giderleştirilmesi için 3 yöntem mevcuttur bunlar;
A)Harcırah ödeme yöntemi. Bu yöntemde harcırah miktarı belirlenir. devletin kabul ettiği sınırlar üzerindeki tutar varsa, ücretle birleşerek vergilenir. Başka bir ödeme yapılmaz.
B)Gerçek harcamaların giderleştirilmesi. usule uygun belgelere dayanarak işle ilgili ve yapılan işin büyüklüğü ile orantılı iş gezisi harcamaları tamamen gidere atılır.
C) Kısmen gerçek gider kısmen harcırah yöntemi. Bu usulde de eğer sınırları aşıyorsa vergileme yapılır. Bazı giderler de belgeye dayanarak yazılır.

Sayın NGuroy

Ben şunu anladım örneğin ben personelime harcırah miktarı olarak 50 YTL veriyorum üst sınır 35. YTL diyelim. 35 ytl yi doğrudan gider yazıp geri kalan 15 YTL yi ücretine mi ekleyeceğim?

Üst sınır devlet memuru harcırahları ile belirlenir. Onun tutarlarını bulabilirsiniz. Siz isdeğiniz kadar harcırah verebilirsiniz size kalmış. Ancak devletin kabul ettiği üst sınır üzerindekileri vergilendirmelisiniz.
Basit olarak sizin söylediğinize yakın.

Ayrıca yurt dışı harcırahlar farklıdır.

Sayın nguroy
Peki üst sınırı aşıp da ücrete eklenen harcırah miktarından SSK kesintisi olur mu?

5510 sayılı kanunun , Prime esas kazançlar başlıklı 80.md (b) bendinde ;
MADDE 80- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalıların prime esas kazançlarının hesabında;

a) Hak edilen ücretler ile prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan o ay için yapılan ödemelerin brüt
toplamı esas alınır.
b) Ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları, emekli ikramiyesi ile Bakanlıkça tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgarî ücretin % 30'unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, görevin yerine getirilmesi için zorunlu olarak yapılan aynî yardımlar ile Bakanlıkça belirlenecek diğer aynî yardımların asgarî ücretin % 30'unu geçmeyen kısmı, prime esas kazanca tâbi tutulmaz.
Denilmektedir.

Madde metninde sigorta primine esas kazancın hesabında dikkate alınmayacak kazanç türleri sayılı ve sınırlı biçimde belirlendiğinden bunların dışında yapılan tüm nakit ödemelerin sigorta primine tabi tutulması gerekmektedir.
işverenlerin sigortalılar için ödediği yollukların neleri kapsadığı konusunda 6245 Sayılı Harcırah Kanunu ile memurlara tanınan haklar esas alınacaktır. Adı geçen Kanun?da harcırah kavramının; yo1 parasını, yevmiyeyi, memurun ve aile fertlerinin yer değiştirme masraflarını kapsadığı ifade edilmiştir. Bu itibarla sigortalılar için bu konuda yapılan ödemelerle ve aynı nitelikte olanlar yolluktan sayılacaktır.
Bu durumda sigortalılara ferdi hizmet sözleşmesine veya toplu sözleşmeye dayanılarak ve işveren tarafından sigortalının geçici bir görevle başka yere gönderilmesi veya görev yerini değiştirmesi dolayısıyla verilen ve yolluk kavramına giren her türlü ödemeler, miktarı ne olursa olsun, prime esas kazançlar dışında tutulacaktır.

Gündelik uygulamasında dikkat edilecek hususlar:
1) Aylık ücret tutarlarına göre belirlenen gündelik tutarının vergiden istisna edilen tutarı aşmadığı hallerde bu ödemelerden sadece damga vergisi kesintisi yapılacaktır. İstisna tutarı aşan gündelik ödendiği durumda aşan kısım, ücretlinin içinde bulunduğu gelir dilimine karşılık gelen vergi oranı ve damga vergisi dikkate alınarak brütleştirilmek suretiyle gelir vergisi kesintisine tabi tutulacaktır.

2) Yurt dışı gündeliklerin YTL cinsinden tahakkuku, yabancı paranın T.C. Merkez Bankasınca ilan edilen döviz satış kuru esas alınarak yapılmalıdır.

3) Yurt dışı seyahatin ilk 10 günü için vergiden istisna gündelik tutarı %50 zamlı olarak hesaplanacaktır.

4) Birden fazla ülkeyi kapsayan seyahatlerde, her ülke için ilgili olduğu gündelik tutarı kalış süresiyle orantılı olarak dikkate alınmalıdır.

6) Limiti aşsın veya aşmasın ödemenin tamamına Damga vergisi hesaplanması

7) Limiti aşsın veya aşmasın ödemenin tamamından S.S.K. Primlerinin muaf tutulması

Gerekmektedir.

Arkadaşlar benimde bu konuda biraz bilgi almam gerek.
Çalışanlarımız il dışındaki şantiyelerde çalışıyolar.Ben bu kişilere iş avansı gönderiyorum bu avansla yemek içecek seyahat konaklama v.s. giderleri karşılıyolar ve benim gönderdiğim iş avansı tablosuna ne harcama yaptılarsa onu yazıp imzalıyolar.
1- Bu listede fişsiz olan giderler oluyor. ama ben onu gider kabul ediyorum ve ödediğim paradan düşüyorum .(Bu yaptıklarım resmi kayıtlarda yok sadece excell formatında takip ediyorum.Ama bunu resmileştirmek istiyorum yani verdiğim avans 100 ytl diyelim bunun 60 ytl sini harcama yapmış 10 ytlsi fişsiz geri kalanda kasasında gelecek aya bdevir)bunu nasıl işleyebilirim.
2-Yukarıdaki yazılarda stopaj falan olduğu söylenmiş ben hiç böle birşey yapmadım.yapmam gerekirmi
ayrıntılı şekilde yazarsanız sevinirim.Yukarıdaki yazılardan pek birşey anlayamadım..

mursey2001 ' Alıntı:
Arkadaşlar benimde bu konuda biraz bilgi almam gerek.
Çalışanlarımız il dışındaki şantiyelerde çalışıyolar.Ben bu kişilere iş avansı gönderiyorum bu avansla yemek içecek seyahat konaklama v.s. giderleri karşılıyolar ve benim gönderdiğim iş avansı tablosuna ne harcama yaptılarsa onu yazıp imzalıyolar.
1- Bu listede fişsiz olan giderler oluyor. ama ben onu gider kabul ediyorum ve ödediğim paradan düşüyorum .(Bu yaptıklarım resmi kayıtlarda yok sadece excell formatında takip ediyorum.Ama bunu resmileştirmek istiyorum yani verdiğim avans 100 ytl diyelim bunun 60 ytl sini harcama yapmış 10 ytlsi fişsiz geri kalanda kasasında gelecek aya bdevir)bunu nasıl işleyebilirim.
2-Yukarıdaki yazılarda stopaj falan olduğu söylenmiş ben hiç böle birşey yapmadım.yapmam gerekirmi
ayrıntılı şekilde yazarsanız sevinirim.Yukarıdaki yazılardan pek birşey anlayamadım..

Sayın arkadaşım mursey2001;

Gelir Vergisi Kanunun 24. Maddesine gereğince; verilen gündelik veya harcırahlar devletçe verilen gündeliklerin en yüksek haddini aşarsa (2008 yılı için belirlenen en yüksek gündelik miktarı 35.00 YTL), aradaki fark ücret olarak değerlendirilecek olup, artık tutar vergiye tabidir.)
Yani gündelik 35 YTL yi geçiyorsa ücret gibi değerlendirip stopaj ve damga vergisi kesintisi yapacaksın..
Basit olarak anlatacak olursak muhasebe kaydını şöyle yaparsın:

Örneğin gundelik 50 YTL harcırah verdiğini ve gündelik miktarını en üst dilimde( 2008 için 35YTL) olduğunu farzedelim

195 50

100 50

verilen harcırah kaydı

770 35,21
770 17,77

195 35,00
195 15,00
360 2,98

harcırah kapatma

netleri brüte çeviriyorsun

damga vergisi :0,21 YTL
gelir vergisi: 2,67 YTL
damga vergisi : 0,11 YTL

anlamadığın noktalar varsa bana söylersin

Çok güzel anlatmışsın ama açıkçası bu tutarları nasıl hesapladığını anlayamadım ???
birde her ne olursa olsun bunlarla ilgili stopa ödeceğim ölemi.Yani bunlar karşılığında aldığım fatura ve fişler pekte önemli değilmi çünkü hesaplarda direk gündelik harcırah hesaplanarak giderleştirilmiş.Bu fiş ve faturayıda ayrıyetten mi giderleştiricez :-\

mursey2001 ' Alıntı:
Çok güzel anlatmışsın ama açıkçası bu tutarları nasıl hesapladığını anlayamadım ???
birde her ne olursa olsun bunlarla ilgili stopa ödeceğim ölemi.Yani bunlar karşılığında aldığım fatura ve fişler pekte önemli değilmi çünkü hesaplarda direk gündelik harcırah hesaplanarak giderleştirilmiş.Bu fiş ve faturayıda ayrıyetten mi giderleştiricez :-\

Sayın arkadaşım mursey2001;
sana pratik olarak netten pratiğe çevirme formülünü vereyim

net verilen harcırah( limite kadar olan tutar) / 0,994

net harcırah tutarı (limiti aşan kısım) / 0,844 *

*gelir vergisi dilimi %15'e göre hesaplamada
%20 de ise bu rakam 0,794'tür.

zaten limiti aşan tutarı bordroda göstereceğin için bordo programı bu hesaplamayı otomatikman yapar ben mantığını anlaman için bu formülü yazdım.

harcırahta ayrıca belgeyi giremeyeceğini de unutma.. okey

Tamam şimdi anladım nasıl hesaplandığını ve işlendiğini.Çok teşekkürler yardımlarınız için.Ama son bi sorum olacak ben gönderdiğim her iş avansının fişi faturası olsun olmasın bu şekilde kayıt yapabilirim değilmi? Yani belge sınırlaması yok yanlış mıyım?

Sn. Mursey

Anlamamışın gibi görünüyor.. Avansla ilgisi yok bu işin. Bu son kapama verilen avans ve yapılan harcamanın sonuç olarak hesaplara intikali sırasında yapılıcak.

Benim ilk sorumda; gelen fişlerin eksik olduğu ama benim bunu personele ödediğim ama bunun karşılığında işleyecek birşey olmayışı idi. ve bunlarla ilgili stopaj ödemesi idi.
Birde gönderilen
""Sibel Hnm.

Hep yarım bilgiler verilmiş. Size elimden geldiğince açıklamaya çalışayım.

1-Çalışana seyahata çıkmadan önce avans verebilrisiniz. Bunu yapacağı masrafları otelleri ve diğer harcamaları kabaca bütçeleyerek uygun bir tutarda yapmalısınız. eksik veya fazla avans sorun çıkarabilir.

2-Seyahat harcamalarının giderleştirilmesi için 3 yöntem mevcuttur bunlar;
A)Harcırah ödeme yöntemi. Bu yöntemde harcırah miktarı belirlenir. devletin kabul ettiği sınırlar üzerindeki tutar varsa, ücretle birleşerek vergilenir. Başka bir ödeme yapılmaz.
B)Gerçek harcamaların giderleştirilmesi. usule uygun belgelere dayanarak işle ilgili ve yapılan işin büyüklüğü ile orantılı iş gezisi harcamaları tamamen gidere atılır.
C) Kısmen gerçek gider kısmen harcırah yöntemi. Bu usulde de eğer sınırları aşıyorsa vergileme yapılır. Bazı giderler de belgeye dayanarak yazılır. ""

açıklamadaki b seçeneğine dayanarak sorularımı sorup anlamaya çalışıyorum ama okadar farklı cevaplar ve karmaşıklık görüyorumki birini anladığım anda diğeri daha farklı bi yöntem sölemiş oluyo.Yanlış yapmak istemiyorum.Umarım kendimi ifade edebilmişimdir.