Telif Gelirinden Vergi Alınması İle İilgili Yasa Değişikliği Sanatçının Ödeyeceği Vergi Oranları

Üyelik
1 Eyl 2013
Mesajlar
2
Konum
istanbul
Merhaba; bilgi edinmek istediğim bazı konularda bir kaç sorum olacaktı yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.

Soru 1-) İnternette okudum bir haberde artık, Bilgisayar programcısı, mucit, yazar, tercüman, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekarlar ile bunların yazılımlarını, eserlerini satan kanuni mirasçılarının da artık gelir vergisine tabi olacağı belirtilmiş, bu doğrumudur? eğer doğru ise bu yasa yürürlüğe girdimi acaba? girmedi ise girecekmi ve ne zaman girecek? bu konuda detaylı bilgi rica edebilirmiyim. forumda herhangi bir haberin linkini paylaşmak yasakmı bilmiyorum, bunu bilmediğim için link paylaşmadım ancak internette (Sanatçılar, yazarlar, bilgisayarcılara vergi şoku) diye yazar ve aratırsanız, çıkan haberleri görebilirsiniz.

Diğer sorularıma geçmeden kısaca konuyu özetlemek isterim, Ben Besteci ve Söz yazarıyım, benim abim müzisyen ve solist, kendisi çeşitli müzisyen arkadasları ile bir müzik gurubu kurdu, ve bir manejerlik ve muzik yapım şirketi ile anlaştı, yakında Albümleri çıkacak ve neticesinde Konserler olacak ve gelir elde edecekler. Abim menajerlik ve yapım şirketi ile anlaşma yaparken, Menajerlik şirketi ona dediki, sen Grup kurucusu ol, gurubun adını adına tescille, diğer arkadaşlarınlada kurucu olarak gurup üyeliği ve bağlılık sözleşmesi imzala, bizde seninle gubun adına anlaşma yapalım dediler, oda öyle yaptı. Ancak ben gurupta solist yada icracı olarak yer almayacağım konserlere gitmeyeceğim, yalnızca gurubun konserlerinde şarkılarım kullanılacak. Menajerler kendi paylarını aldıktan sonran kalan parayı (kdv stopaj hariç) abime ve vericekler abimde üyelik sözleşmesi yaptığı arkadaşlara her bir performans için üyelik ve bağlılık sözleşmede belirttiği performans ücretini ödeyecek, kalan parayıda kendisi alacak, bu hususta soracağım bazı sorular var.

Soru 2-) Muzisyen arkadaşların ve Grup kurucusu olarak abimin, menajerlik şirketinden tahsil edeceği ücretler için menajerlik şirketine serbest meslek makbuzu kesmesi zorunlumudur? serbest meslek makbuzu yerine, menajer guruba ve abime gider pusulası düzenlese aradaki fark nedir, (herhangi bir mekanda sabit olarak çıkmayacaklar konser teklifi geldikçe gelen yerde konserde düğünde bayi toplantısında çalacaklar) acaba serbest meslek makbuzu vermeleri zorunlumu? Menajerlik şirketi tarafından onlara gider pusulası düzenlense olurmu? gider pusulası veya serbest meslek makbuzunda ödenecek vergi miktarı aynımıdır? (yıllık gelirleri toplamda 150 bin tl nin ustune çıkarsa veya altında kalırsa durumda bir değişiklik olurmu)

Soru 3-) Benim asıl sormak istediğim ve bu başlığı açma nedenim olan soruma gelince, belirttiğim muzik gurubunun kurucusu olan abim benimle yazdığım şarkıları gurubun konserlerinde ve albümlerinde kullanmak üzere anlaşma yapsa, eserlerimi konserlerinde kullanmak üzere kiralasa veya bana telif bedeli olarak gelirden pay verse, ben bu gelirden herhangi bir vergi ödeyecekmiyim. ödeyeceksem kazandığım miktara göremi ödeyeceğim? yeni yasaya göre eserlerin temsili telif gelirleri veya kiraya verilmesi gibi gibi gelirlerden telif ödenecekmi?

Soru 4-) Sayet ben yalnızca eserlerimi kiralayarak telif geliri elde eder isem ve gelir elde ettiğim kişiler bir kurum değilde serbest meslek erbabı kişiler olursa yani eserimi şirkete veya serbest meslek erbabı veya şahısa kiraladığımda durum değişirmi?

Soru 5-) Telif gelirinden Vergi ödemekten muaf isem, Biz kendi Gurup ile aramızda anlaştıktan sonra Gurubun kazanacağı gelirden bana ödenecek miktarın yüzde oranı herhangi bir sorun yaratırmı? örneğin %30 komisyon alsam, ben telif gelirinden vergi odemeyeceğm için maliye veya vergi dairesi bu duruma itiraz edermi? ben eserlerimi guruba kiralar isem kazancın en fazla ne kadarı eser kirası veya telif olarak bana ödenebilir böyle bir yüzde oranı varmıdır?

Soru 6-) Yeni yasaya göre telif gelirinden veya eserin kullanım kirasından vergi ödenecekmi? ödenecek ise, miktar ödenecek verginin oranları nelerdir? örneğin yıllık geliri toplamda 160 bin tl yi geçmez ise ne kadar? geçer ise ne kadar? veya yıllık geliri toplamda 500 bin lirayı geçerse nekadar? geçmez ise nekadar? vb. tüm oranları öğrenebilirmiyim. ayrıca ben eserlerimi kiraya vermek için sözleşme yapmak zorundamıyım? sözlü beyan yeterlimidir.

Soru 7-) Telif gelirinden ve/veya eserimi kiralamaktan vergi ödeyip ödemeyeceğim şayet duruma göre değişiyor ise, telif gelirinden vergi ödeyip ödemeyeceğimi, telif gelirlerinden elde edeceğim yıllık kazancımın miktarımı belirleyecek? neye göre belirlenecek? örneğin yılda toplam 160 bin tl den az kazanırsa vergi yok, çok kazanırsa vergi öder veya (örneğin yıllık geliri toplamda 160 bin tl den az kazanırsa şu kadar, çok kazanırsa şu kadar vergi öder) gibi bir durummu var?

Soru :cool: eğer yeni yasaya çıktıysa ve bende telif gelirinden kesin vergi ödeyecek isem, ozaman bende gurup üyesi olsam alacağım komisyonu performans bedeli olarak alsam, telif gelirinden ödeyeceğim vergi miktarı ile şarkı söyleyerek elde edeceğim gelirden ödeyeceğim verginin miktarı aynımıdır? gelecek kazancın miktarı büyük veya küçük olursa ne değişir?



Soru 9-) bir şarkıcının veya muzisyenin konser vererek elde edeceği gelirden ödeyeceği vergi miktarı nedir? ( örneğin yıllık geliri toplamda 160 bin tl yi geçmez ise ne kadar? geçer ise ne kadar? veya yıllık geliri toplamda 500 bin lirayı geçerse nekadar? geçmez ise nekadar? vb. tüm oranları öğrenebilirmiyim.

Soru 10-) Menajerlik şirketi ödemeyi şu şekilde yapacağını belirmiş belki görmek istersiniz diye parantez içinde belirttim. (MENAJER, sahne imza günü, söyleşi, dinleti, atölye ve benzeri ve konser çalışmaları ile ilgili olarak Sanatçı kaşe net bedeli (Sanatçı ve orkestra için alınan toplam miktar) üzerinden %20 (yüzde yirmi) MENAJER’lik payını düşecek ve kalan bakiye tutarı (stopaj ve KDV hariç) tahsil tarihinden sonra 7 gün içinde SANATÇI’ya ödeyecektir. SANATÇI, MENAJER’den tahsil edeceği ücretler için MENAJER’e serbest meslek makbuzu tanzim ve imza edecektir. KDV, serbest meslek makbuzunun tanzim edildiği i ayı takip eden bir sonraki ayın 24’üne kadar MENAJER tarafından SANATÇI’ya ödenecektir. SANATÇI’ya yapılan ödemeler ile ilgili stopaj SANATÇI’nın ücretinden mahsup edilir.) Bu durumda serbest meslek makbuzu yerine menajer gider pusulası düzenlese olurmu aradaki fark nedir?

Soru 11-) Sözleşmede kdv nin bir ay içinde geri ödeneceği söyleniyor, bu durum serbest meslek makbuzu kesincemi böyle? gider pusulası duzunlenince geri ödenmiyormu? kdv nin geri ödenmesi ne demek?

İlginiz ve yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim, internette çıkan haberler neticesinde, telif gelirleri ve sanatçı vergi oranları ile ilgili herkesin kafası karışmış durumda, vereceğiniz cevapların benim dısında pek çok meslektaşımada faydalı olacağına inanıyorum.

Teşekkürler.
 
Eski yorumlardan birinde resim satışı ile ilgili olarak şöyle denilmiş,

Görüldüğü üzere ressamların bizzat kendi yaptıkları resimlerden elde ettiği kazançlar gelir vergisinden müstesna(muafiyet değil istisna)

Ancak bu durumda GVK md.94/2-a'ya göre %17 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Elbette alıcı 94'üncü maddede sayılan tevkifat yapma zorunluluğu olanlardan biri ise.

acaba tevkifat yapma zorunluluğu olanlar kimlerdir?

"Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.(*)

ben şarkılarımı kiralamak marifeti ile elde eceğim kazançtan vergi ödeyecekmiyim yeni yasaya göre istisnalardada değişiklik yapıldımı acaba

Teşekkürler
 
Üst