Teminat Çeki Verilmesi

bilge.deniz

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Şub 2008
Mesajlar
107
Konum
Bursa
Merhaba arkadaşlar,
Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, şirketimizden teminat mektubu istedi. Fakat yapılan görüşmeler sonucu teminat amaçlı, çek de alabilecekleri söylendi. Çekin, vade yazmadan, sadece tutar yazarak düzenlenmesi istendi. Teminat çeki tam olarak nedir? Nasıl düzenlenmelidir? Özel bir şekli var mıdır? Ayrıca muhasebe kayıtlarımıza nasıl kaydetmeliyiz? Nazım hesaplarda mı takip edeceğiz? Teşekkürler şimdiden..
 
Ynt: Teminat Çeki Verilmesi

Teminat çeki verecekseniz
bu verdiğiniz çek ile ilgili bir sözleşme yapın çekin ne için verildiği ne zaman kullanılabileceği vs.şartları belirleyin ki sonradan sıkıntı olmasın

Teminat senedi ve çeki
Merhaba,

Bir binanın 10 yıllık kiralanmasıyle ilgili olarak kiralayan 10 yıllık kira için teminat istiyor. Her yıl için bir Teminat çeki ya da senedi verilecek, çeklerin vadeleri de yıl sonu olacak. Teminat çeki ve senedi arasında ne gibi farklar var? Teminat çeki ya da senedinin yazılı bir sözleşmeye bağlandığı düşünülürse çeki veren açısından ne gibi riskler doğabilir?
Kolay gelsin
Aday sordu. [ 6/21/2008 2:10:04 AM]


KARŞILIKLAR

TEMİNAT ÇEKİ VEYA SENEDİ
Sayın Aday
Çek ibrazında ödenmesi gereken bir belgedir. Çek karşılıksız çıktığında çek hamili çeki keşide edene veya cirantalara ihtiyati haciz koydurabilir. Atrıca çekin karşılıksız çıkması çek yasası gereği çeki keşide edenin hapis cezasına çarptırılmasını gerektirir. Merkez bankasına oradan da bütün bankalara bildirim yapılarak çeki keşide edenin kredibilitesi azaltılmış olur. Çek karnesi iptal edilir.
Senedin yaptırımları bukadar ağır değildir. Senedi elinde bulunduran haciz işlemi yaptırabilir.
Teminat çekinin veya senedinin arkasına teminat çeki /senedi olduğu ciro edilemeyeceğinin yazılmasında fayda vardır.
Selam ve sevgiler
AHMET KIZIL karşılık verdi. [ 6/22/2008 2:16:44 AM]
 
Ynt: Teminat Çeki Verilmesi

Türk hukukunda teminat çeki veya senedi diye bir ayrım yoktur. Ancak uygulamada çok sık raslanan bir durum olduğu da açıktır.
Çekin veya senedin arkasına not düşmek etkili bir sonuç vermez.
Ancak sn Apaçi ninde belirttiği gibi bu çeki verirken yapılacak işle ilgili çok açık net ifadeler taşıyan ve bu çekin bu işin teminatı olduğunu belirten. Çeki bankası hesap no tutarı gibi bilgileri de kapsayan bir sözleşme yapmak size ilerde dava aşamasında daha güçlü kanıt oluşturabilir.
Kayıt düzeni olarak verilen çekler hesabı ve nazım hesaplar kullanılabilir.
 
Ynt: Teminat Çeki Verilmesi

;D
konu ile ilgili sözleşme yapılması gereklidir.
kefalet nazım hesapları kullanılması uygun olur.
940 001 verilecek firma 1000
941 001 x banka çeki 1000

çek iade alınınca nazım hesaplar ters madde ile kapaıtlır.
nazım hesapların işletmenin gerçek aktif pasifle ilgisi yoktur. Hesaplar bilançoda gerçek aktif ve pasif toplamından sonra en alt kısmına kaydedilir. Ve yeni bir toplam bulunur.


teşekkürler
 
Ynt: Teminat Çeki Verilmesi

vadesiz çek vermeyin..!!!
3 ay vadeli çek verin ve 3 ayda bir başka bir çekle değiştirin.( vade size kalmış)
 
Üst