Terzilik Faaliyeti KDV Oranı!

Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
74
Konum
Istanbul
Daha önce terzilik ile ilgili bir çok konu işlenmiş, evet gördüm. Ancak, anlatacağım konu o başlıklardaki cevapların bir çoğunu geçersiz kılıyor.


Bir alışveriş merkezinde çalışmakta olan TERZİ mükellef, mağazaların satış sonrasında, paça düzeltme, etek boyu ayarı, tamirat gibi işlerini yapmaktadır.
Ve mükellef her hangi bir mağazaya bağlı olmaksızın özel çalışmaktadır. Bu durumda, bu mükellefin terzilik faaliyetinden dolayı uygulayacağı kdv oranı nedir? Ben % 18 olduğunu düşünüyorum. Ve 189 ve bir çok meslektaşım da benimle aynı fikirde.

Ancak, bir firmanın Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'nden aldığı bir özelge geçti elimize. Bize kdv oranının % 8 olması gerektiğini ve ona göre fatura kesmemiz gerektiğini söylüyorlar.


Özelgenin konusu : Terzilerin yapmakta oldugğu pantolon ve etek boyunun kısaltılması, ütülenmesi, düğme dikilmesi, fermuar değişimi gibi işlemlerin tevkifat kapsamında olup olmadığı ve uygulanacak kdv oranı.

( Özelge tevkifat kalkmadan önce düzenlenmiştir. )

Özelgenin sonuç kısmı : Fason olarak yapılan tekstilve konfeksiyon işleri kapsamında terzilerin yapmış olduğgu işlemler % 8 oranında katma değer vergisine tabi olacaktır.

Bu bağlamda, bizim faaliyetimiz bir fason faaliyet olarak görülebilir mi? Görülmüyorsa bile kdv oranımız % 18 olmalıdır değil mi?


Teşekkürler


Engin ATEŞ
 
Ynt: Terzilik Faaliyeti KDV Oranı!

kdv oranınız %18 olacak, sonuçta yapılan iş bir işçlik, ve şu anda %8 kdv oranı uygulanan bir işçilik yok daha.
 
Ynt: Terzilik Faaliyeti KDV Oranı!

Sayın Nane üstadım, terzilerin yaptığı iş buradaki hangi iş ile ilgili... Kesim ve dikim diyeceksinizdir yüksek ihtimalle. Ancak, terzilerin yaptığı iş ziyadesiyle onarım işidir. Burada bir nüans farkı olduğunu düşünüyorum. Biraz daha açıklayabilirseniz çok sevinirim. Değerli fikirleriniz için teşekkür ederim.
 
Ynt: Terzilik Faaliyeti KDV Oranı!

yapılan iş başkasının malında yapılan küçük onarım işlemleridir. ütü sirkülerde açıkça geciyor, diğer işlemlerde ve benzeri sınıfındandır. eğer terzi tüm malzemesi kendinden mal üretip mağazara satsa idi fason olmazdı.
 
Ynt: Terzilik Faaliyeti KDV Oranı!

en güzeli sanırım sizin de özelge talep ederek aklınızda hiç bir soru işareti bırakmamak olacaktır.
 
Ynt: Terzilik Faaliyeti KDV Oranı!

tekstil sektöründe mükellefim olmadığı için konu hakkında fazla bilgim yok , ancak fason işten bahsedebilmek için, imalat sektörü tarafından bu işin yaptırılması gerekmekte değilmidir. burda mağaza imalat değil satış sektörü olmakta, burdaki faaliyette normal bir terzilik faaliyeti olmakta diye düşünüyorum. bu yüzdende kdv oranı %18 olmalıdır bence.
 

Benzer konular

Üst