fonradar

Tevkifat Hesabı

Üyelik
19 Şub 2015
Mesajlar
21
Konum
sinop
İyi günler. Bir bakım işi yaptırdık, faturasında 196,54 lira işçilik,650,92 TL bakımda kullanılan malzeme gideri mevcut. Şunu merak ediyorum fatura kdv dahil 1.000,00 TL. Tam 1.000,00 TL olan faturalarda kdv tevkifatı olur mu?
Diyelim ki fatura bedeli 1200,00 tl oldu fakat işçilik 200,00 TL. Biz burada tevkifat için hesap yaparken faturanın tutarına mı bakacağız yoksa sadece işçilik tutarına mı?
 
Konuya ait cevapları buldum. Konuyu silemedim o yüzden buraya 26.04.2014 tarihli KDV Genel Uygulama Tebliğindeki cevapları kopyalıyorum.

"Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır."

"Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtların bakım hizmetleri, bunların kendinden beklenen işlevleri sağlamak için belli aralıklarla veya gerektiği zaman yapılan faaliyetlerdir. Bu hizmet sırasında bakımı yapılan eşyanın belli aksam ve parçalarının değiştirilmesi de hizmetin ayrılmaz bir parçasıdır.
Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtların onarımı ise bozulmuş, eskimiş araçların kullanılabilir hale getirilmesinden ibarettir. Bakım hizmetinde olduğu gibi onarım hizmetinde de onarılan şeye ait bazı parçaların değiştirilmesi için tabii bir sonucudur.
Dolayısıyla, makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait bakım ve onarım hizmetlerinin yalnızca işçilik hizmetinden ibaret sayılması söz konusu olmayıp, bu hizmetlerin gereği olarak yapılan malzeme, yedek parça ve sarf malzemesi teslimleri de bakım ve onarım hizmetine dahil bulunmaktadır."
 

Benzer konular

Üst