Tevkifat Kesintisi Olmaması Durumunda

juılet

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Nis 2007
Mesajlar
120
merhaba

Tevkifat Kesintisi Olmaması Durumunda ben muhtasar beyanname vermek zorundamıyım? Vergi dairesi ceza kesmiş beyanname gelmedi diye. Bende herhangi bir kesinti olmadığını söyledim. Yinede boşda olsa vermeniz gerekirdi dediler. bende kabul etmedim. Elinizde herhangi bir müktezası olan varsa çok acil bekliyorum arkadaşlar şimdiden çok sağolun...

Kolay gelsin...
 
Ynt: Tevkifat Kesintisi Olmaması Durumunda

Kesinti yok ise beyanname verilmez, forumda bununla ilgili müktezalar mevcut.
 
Ynt: Tevkifat Kesintisi Olmaması Durumunda

Peki tevkifata tabi ödemesi bulunmayan mükellefler beyanname vermek zorunda mıdır? İlgili dönemde yapılan tevkifat olmadığı için beyan edilecek vergi matrahı bulunmadığı takdirde boş beyanname verilip verilemeyeceğine ilişkin kanunda açık bir hüküm yoktur. Bununla beraber, tevkifata tabi bir ödemenin bulunmaması halinde muhtasar beyanname verilmeyebileceği konusunda yargı karaları ve özelgeler bulunmaktadır.
Danıştay dördüncü dairesinin 03/12/1998 tarih ve 1998/4757 sayılı ?Ödeme yoksa muhtasar beyanname de verilmeyeceği?, aynı dairenin 1999/4242 sayılı ?Nakden ve hesaben bir ödeme halinde vergi tevkifatı yapılır ve beyanname verilmesi gerekir. Beyanname verilmesini gerektiren bir tevkifatın bulunmaması halinde ise muhtasar beyanname verme mecburiyeti bulunmamaktadır? şeklindeki kararları bu konuyu açıklayacak mahiyettedir. Fakat vergi daireleri mükelleflerin takibini mümkün kılmak için muhtasar beyanname ile bildirecek gelirleri olmasa bile süresinde muhtasar beyanname verilmesini istemektedirler. Maliye Bakanlığı?nın 18.01.2001 tarih ve 3539 sayılı özelgesinde ?Ancak, nakden veya hesaben ücret ödemesinin olmadığı veya adı geçenin oğlu için Sosyal Sigortalar Kurumuna herhangi bir prim ödemediği anlaşıldığı takdirde muhtasar beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır? şeklindeki açıklamasından da anlaşılacağı gibi muhtasar beyannameyi boş verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Vergi tevkifatına (stopaja) tabi ödemesi bulunmayan mükellefler boş beyanname verip beyannameye ait damga vergisi ödememek için bir vergi dairesine muhtasar beyanname ile beyan edecekleri ödemenin bulunmadığını bir dilekçeyle bildirerek beyanname vermeyebilirler.


http://www.**************/yazarlarimiz/ozden/002/Ozden_Duzgun_002.doc
 

Benzer konular

Üst