Tevkifatlı Fatura

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nurnisan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
18 Ara 2013
Mesajlar
6
Konum
istanbul
Merhaba,
2 yıldır ön muhasebede çalışıyorum ancak hiç tevkifatlı fatura kesmedim. Dün yeni bir müşterimiz aradı ve borsaya bağlı bir şirket olduklarını ve revizyon işlerinde tevkifatlı fatura kesildiğini söyledi. Kestiğim faturayı geri gönderdi. Şimdi ben bu faturayı nasıl keseceğim? Revizyon işlerinde tevkifat oranı kaç oluyor? :confused:
 
Arkadaşlar, yapılan bu revizyon işlerinde malzemede kullanıldı. Biz bu malzemelerin kdv'sini tam öderken kestiğimiz faturayı tevkifatlı keserek ikinci kez kdv ödemiş olmuyor muyuz?
Mali müşavirimizi arıyorum ancak ulaşamıyorum. Lütfen yardımcı olun. Karşı tarafı arayıp nasıl kesicem de demek istemiyorum rezil olurum.
 
Sayın nurnisan,

Karşı tarafa rezil olmak yerine burda mı olmayı tercih ettiniz. :) KDV 117 sayılı tebliği bir okuyun. Aradığınız herşeyin cevabı orada var.
 
Bilmediğim bir şeyi buraya yazınca yardım almış alıyorum ama iş yaptığımız koskoca firmayı arayıp ben nasıl bunu sorabilirim?
Herhalde kendi araştırmamı yaptım ve bulamadığım için buraya bu konuyu açtım. "Hiç kendimi yormayayım konuyu açayım nasıl olsa biri cevap verir" diye düşünerek açmadım ben bu başlığı.
 
Bahsettiğiniz tebliği zaten biliyorum ama orada ben revizyon işleri diye bir şey göremedim. Benim anlamadığım konuda bu zaten. Karşı taraf bana borsada işlem gören bir şirket olduklarını ve revizyon işlerinde tevkifatlı fatura kesileceğini söyledi. Bahsettiğimiz tebliğde bir çok oran var ve bahsettiğim işe benzer örneklerle farklı farklı oranlar var. Ben bunların hangisini baz alacağımı bilmiyorum. Acil olmasa gerçekten konuyu açmaz mali müşavirimize ulaşırdım ancak faturayı bugün kesip göndermem gerekiyor.
 
Sayın nurnisan,

İş yaptığınız firmaya yaptığınız açıklama nedeniyle bazı malzemeler de kullanarak tamirat işlemi yapmış olduğunuzu düşünüyorum. bu nedenle tevkifatlı fatura kesmeniz gerekir. Firmanın Borsaya kote olması tevkifat şartlarındandır. 117 sayılı tebliğin ilgili bölümü;

3.2.3. MAKİNE, TEÇHİZAT, DEMİRBAŞ VE TAŞITLARA AİT TADİL, BAKIM VE ONARIM HİZMETLERİ 3.2.3.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı
Tebliğin (3.1.2/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.
3.2.3.2. Kapsam
3.2.3.2.1. Tebliğin (3.1.2/b) ayırımında sayılanlara ait veya bunlara tahsis edilen ve faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri tevkifat kapsamındadır.
Örnek 1:
Hisse senetleri İMKB’de işlem gören (A) A.Ş. tarafından satın alınan kamyon şasisi üzerinde kasa, depo ve benzeri ilaveler yaptırmak suretiyle tadilat uygulanması halinde tadilat bedelleri üzerinden hesaplanan KDV tevkifata tabi olacaktır.
Örnek 2:
(A) Kamu kurumu otomasyon sisteminin oluşturulması amacıyla (X) Yazılım ve Otomasyon Şirketi ile anlaşmıştır.
Sözleşme kapsamında otomasyon sistemlerine ilişkin yazılım temini, satış sonrası güncelleme, bakım vb. hizmetleri de verilmektedir.
Otomasyon sisteminin ve bilgisayarların kullanımında gerekli olan işletim sistemi yazılımlarına ilişkin olarak verilen değişiklik, sorun giderme, yenileme, bakım, güncelleme ve benzeri hizmetlere ilişkin bedel üzerinden hesaplanan KDV’nin 5/10’u (A) tarafından tevkifata tabi tutulacaktır.
3.2.3.2.2. Isıtma-soğutma sistemleri, havalandırma sistemi, ses sistemi, görüntü sistemi, ışık sistemi, asansör ve benzerlerine yönelik bakım ve onarım hizmetleri bu bölüm kapsamında tevkifata tabi tutulacaktır. Bunların ilk yapımı veya tamamen yenilenmesi ise Tebliğin (3.2.1.) bölümü kapsamında tevkifata tabi olacaktır.
3.2.3.2.3. Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtların bakım hizmetleri, bunların kendinden beklenen işlevleri sağlamak için belli aralıklarla veya gerektiği zaman yapılan faaliyetlerdir. Bu hizmet sırasında bakımı yapılan eşyanın belli aksam ve parçalarının değiştirilmesi de hizmetin ayrılmaz bir parçasıdır.
Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtların onarımı ise bozulmuş, eskimiş araçların kullanılabilir hale getirilmesinden ibarettir. Bakım hizmetinde olduğu gibi onarım hizmetinde de onarılan şeye ait bazı parçaların değiştirilmesi işin tabii bir sonucudur.
Dolayısıyla, makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait bakım ve onarım hizmetlerinin yalnızca işçilik hizmetinden ibaret sayılması söz konusu olmayıp, bu hizmetlerin gereği olarak yapılan malzeme, yedek parça ve sarf malzemesi teslimleri de bakım ve onarım hizmetine dahil bulunmaktadır.
Ancak, bu hizmetlerde kullanılacak malzeme, yedek parça, sarf malzemesi gibi malların tadil, bakım ve onarımı yaptıranlar tarafından piyasadan satın alınıp bu işleri yapanlara verilmesi halinde, malların piyasadan satın alınması sırasında, Tebliğin (3.3.) bölümünde yapılan açıklamalar saklı kalmak kaydıyla, tevkifat uygulanmayacaktır.

olarak açıklanmıştır. Yaptığınız işlemler bu kapsamdaysa 5/10 oranında tevkifat yapmanız gerekir. Faturanın şekil şartı yine aynı tebliğde örnekle açıklanmıştır.
 
Üst