tevsik zorunluluğu

bilanco

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
180
Konum
salihli
mal bedeli : 8.100,00
tevkifat : 162,00
ödenecek tutar : 7.938,00

bu şekilde düzenlenmiş bir müstahsil makbuzu elden mi ödenmeli yoksa banka aracılığı ile mi ödenmeli?
teşekkürler.
 
sayın bilanco,

tevsik zorunluluğu ile ilgili 321 sıra nolu v.u.k. genel tebliğinin 3'üncü kısmında zorunluluğun kapsamı aşağıdaki şekilde belirtilmiştir:

Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye’de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 5.000.000.000.-Türk Lirasını aşan tahsilat ve ödemelerinin 01/08/2003 tarihinden itibaren banka veya özel finans kurumları aracı kılınarak yapılması ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsiki zorunludur. Tespit edilen tutarın altında kalan tahsilat veya ödemelerin banka veya özel finans kurumları aracılığıyla yapılması ihtiyaridir.

sizin örneğinizde her ne kadar ödenecek tutar 8.000,00 YTL'nin altında olsada, mal veya hizmet bedelinin 8.000,00 YTL'nin üstünde olmasından dolayı, ödemenizin tevsik zorunluluğu kapsamında olduğunu düşünmekteyim. yaptığınız kesinti yalnızca vergi güvenliğine ilişkin bir düzenleme olduğundan, mal veya hizmet bedeline etki eden bir düzenleme değildir. bence, tebliğdede açıkça belirtildiği üzere ödemenin tevsik zorunluluğuna girip girmediği ödenecek tutara göre değil, mal veya hizmet bedeline göre değerlendirilmelidir.
 

Benzer konular

Üst