Ticaret Odasına Ait İşyerine Kira Stopajı Uygulanır mı?

Üyelik
13 Eyl 2006
Mesajlar
45
Konum
Şanlıurfa
Merhaba, Ticaret Odası'na ait bir işyerini kiralayan bir müşterim var. Merak ettigim acaba ticaret odalarından kiralanan işyerleri belediyeler gibi stopajdan muafmıdır, degilmidir. Ben degildir diye düşünüyorum ancak yine de sizinle bir paylaşmak istedim. Cümleten kolay gelsin.
 
Ynt: Ticaret Odasına Ait İşyerine Kira Stopajı Uygulanır mı?

sayın serbulent odalar kamu kurumu kapsamında kuruluşlardır ve bu kirada stopaj kesintisi yoktur GVK.94 veya KVK.15.ci maddeler kapsamında ve hatta idarenin buna benzerlik gösteren mesela bankalardaki mevduat faizlerinden tevkifat yapılmayacağı noktasında verdiği mukteza veya özelgeler vardır,kolay gelsin.
 
Ynt: Ticaret Odasına Ait İşyerine Kira Stopajı Uygulanır mı?

5422 kvk 50 seri nolu genel tebliğinde C/3 bendine göre vergi tevkifatı uygulaması gerekiyor.

C _ Diğer Hususlar
3. Dernek ve Vakıflar ile Kooperatiflerin Gayrimenkul Kira Gelirlerinde Tevkifat

Gelir Vergisi Kanununun 3946 sayılı Kanunla değişen 94 üncü maddesinin (5) numaralı bendinin (b) ve (c) alt bentlerinde, vakıflar ve dernekler ile kooperatiflere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden gelir vergisi tevkifatı yapılması öngörülmüştür.

Bu maddedeki yetkiye dayanılarak çıkarılan 12.1.1995 tarihli ve 95/6429 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde yer alan tevkifat nispetlerine ilişkin 30.12.1993 tarihli ve 93/5148 sayılı Kararnamenin eki Karar'da değişiklik yapılmış bulunmaktadır.

Sözü edilen Bakanlar Kurulu Kararı ile Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 5 numaralı bendinde yazılı ödemelerden yapılacak tevkifat nispetleri aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir.

a) Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığında yapılan ödemelerden % 25.

b) Vakıflar ve derneklere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden % 20.

c) Kooperatiflere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden % 25.

Bakanlar Kurulu'nun 12.1.1995 tarihli ve 95/6429 sayılı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandığı 1 Şubat 1995 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Buna göre, hangi döneme ait olduğuna bakılmaksızın 1 Şubat 1995 tarihinden itibaren yapılan kira ödemelerinden gerekli gelir vergisi tevkifatının yukarıda açıklanan oranların uygulanması suretiyle yapılması gerekmektedir.

Bakanlar Kurulu'nun sözü edilen 95/6429 sayılı Kararı, Kurumlar Vergisi Kanununun 24 üncü maddesine göre, dar mükellefiyete tabi kurumlara sağlanan gayrimenkul sermaye iratlarını kapsamamaktadır. Bu nedenle, dar mükellefiyete tabi kurumlara sağlanan gayrimenkul sermaye iratlarından, 30.12.1993 tarihli ve 93/5147 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca Finansal Kiralama Kanunu kapsamında sağlanacak gayrimenkul sermaye iratlarından % 1, diğerlerinden ise % 20 kurumlar vergisi tevkifatı yapılmasına devam edilecektir.

Öte yandan, Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde sayılan kurumlar vergisi mükelleflerine (kooperatifler hariç) ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden Gelir Yergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 5 numaralı bendine göre gelir vergisi tevkifatı yapılmayacaktır. Sözü edilen kurumlar, elde ettikleri kira gelirlerini yıllık kurumlar vergisi beyannameleri ile beyan edeceklerdir. Ancak, kooperatiflere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan ödemelerden sözkonusu gelir vergisi tevkifatı her halükarda yapılacaktır. Kooperatifin kurumlar vergisi mükellefi olup olmaması bu tevkifatın yapılmasına engel teşkil etmemektedir.

Diğer taraftan, sendikalar, ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret borsaları, esnaf odaları veya bunların birlikleri ile diğer mesleki kuruluşlara ait oda ve birlikler sözkonusu tevkifatın uygulanmasında dernek olarak kabul edilecektir. Dolayısıyla, bunlara yapılan kira ödemelerinden de % 25 oranında gelir vergisi tevkifatının yapılması gerekmektedir. Ancak, Devlete, özel idarelere, belediyelere ve köylere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında ayrılan kamu kurumlarına yapılan kira ödemelerinden sözkonusu gelir vergisi tevkifatı yapılmayacaktır.

Tebliğ olunur.
 
Ynt: Ticaret Odasına Ait İşyerine Kira Stopajı Uygulanır mı?

Sayın serbulent ;
Örneğin biz Ticaret borsasına ödediğimiz kiralar üzerinden %20 stopaj ödüyoruz.Bilginize...
 
Ynt: Ticaret Odasına Ait İşyerine Kira Stopajı Uygulanır mı?

sayın arkadaşlar 5422 sayılı kanuna ekli bir tebliğdir ve hükmü kalkmıştır ve şuan geçerli olan 5520 sayılı kanun ve ekli tebliğlerdir ve gerçi çokda önemli değildir çünkü her ikisindede aynı tabirler vardır ve derki bu kanunan göre sendikalar dernek cemaatler vakıf sayılır der ve kamu kurumu kapsamında algılanan meslek odaları burda sayılmamıştır ve sendika ile meslek odalarının statütüsü ve hukuki yapısı çok farklıdır ve bir birinden tamamen ayrıdır ve idarenin verdiği bu tebliğ hatalıdır ve gene bu düşüncede ise aynı düşünceyi yeni kanunlada koruyorsa gene hatalıdır ve kanunların kamu kurumu statüsünde görmesi idare için çok bir şey ifade etmiyor anlaşılan ama bu görüş kesinlikle hatalıdır eğer kamu kurumlarına stopaj uygulamıyorsa burda bu mesle odalarınada uygulamayacak,kolay gelsin.
 
Ynt: Ticaret Odasına Ait İşyerine Kira Stopajı Uygulanır mı?

İyi ama sayın hadisat sizin hatalıdır demeniz ile bu bildirimi vermemek olmaz ki. Sizin dayandırdığınız bir yazı vs varsa lütfen yayınlayınız. Ona dayanarak vermeyelim beyannameyi. İyi çalışmalar diliyorum.
 
Ynt: Ticaret Odasına Ait İşyerine Kira Stopajı Uygulanır mı?

193 sayılı GV kanunun 94.madde 5/b bendine göre stopaj ödenmesi gerektiğini düşünüyorum.Öyle yapıyorum.
 
Ynt: Ticaret Odasına Ait İşyerine Kira Stopajı Uygulanır mı?

sayın serbulent ben özür dilerim çünkü şunu bilemedim burda her halde kanunlar değil maliyenin dedikleri olduğunu çünkü zaten forumun adı alomaliye forumu ve ben bunu atlamışım,neyse siz dediğiniz gibi uygulayın ve kanunlar ne derse desin siz uygulayın derim,kolay gelsin.
 
Ynt: Ticaret Odasına Ait İşyerine Kira Stopajı Uygulanır mı?

Sayın Hadisat; özür dilenecek bir konu yok. Bu forum meslektaşların birbirlerine yardımcı olması birlik olması için açılmış olmalı. Sizin fikriniz o şekilde olabilir. Ancak malumunuz fikirlerle degilde kanunlarla iş yapıyoruz. Yardımlarınız için teşekkürler, iyi çalışmalar.
 
Ynt: Ticaret Odasına Ait İşyerine Kira Stopajı Uygulanır mı?

sayın arkadaşım siz benim son yazımı anlamamışsınız ve birde normal özür dileme gibi anlamışsınız ne diyeyim ben her kes durduğu yerden olayları yazılanları anlıyor,ben fikirlerle iş yapmam ama kanunlar nezdinde iş yaparım ve burda kanun kime ne yetki verdi ise ordada yetkinin sınırını ve kapsamını araştırırım,kanunlarla iş yaparız diyorsunuz bende aynı şeyi diyorum ama maliyenin eski tebliği ile iş yapmaya çalışıyorsunuz ve maliye söyleyince kanunmu oluyor her halde kanunları maliye yapıyor mecliste tebliğleri çıkarıyor ve ben büyük bir bilgiyi atlamışım anlaşılan,neyse kolay gelsin,hayırlı işler.
 
Üst