fonradar

Tms Stoklarda Peşin veya Vadeli Satış

Ertann

Tanınmış Üye
Üyelik
27 Kas 2010
Mesajlar
1,014
Konum
istanbul
iyi Çalışmalar
TMS Stoklar standartına göre vadeli alınan bir mal veya hizmet eğer vadeli bedeli peşin fiyatına göre farklı olursa ekstra muhasebe kayıt ve hesaplamalar yapmak gereği oluşacak
Bu durumda
Tüm vadeli alımlarımızın alım bedelini paşin ile aynı diye düşünüp tüm kayıtları aynen Tek düzen gibi yani eski sistemle kayıt yapsak olmaz mı? Çünkü bunun ispatı yoktur (Gerekirse firmalar arası peşin ile vadeli satışın aynı tutarda olduğuna dair sözleşme yapılacak)

Zaten genelde satış politikaları böyle peşin fiyatına vadeli satışlar
Bu düşüncem özellikle muhasebe büroları için en azından biraz bu konuda iş yükü kalkmış olur
Bu düşüncemde bir sakınca olur mu?
Saygılar
 
Ynt: Tms Stoklarda Peşin veya Vadeli Satış

İlk olarak peşin satış fiyatı ile vadeli satış fiyatı arasında hiç fark olmaması iktisadi ve ticari icaplara aykırıdır. Ancak gerçek durum böyle olsa bile TMS-18 buna izin vermemektedir, standartın 11. paragrafına bakalım;

"11. Çoğu durumda bedel, nakit veya nakit benzerleri biçimindedir ve hasılat tutarı da alınan veya alınacak olan nakit ya da nakit benzerleri tutarıdır. Ancak, nakit ve nakit benzerleri girişinin ertelendiği durumlarda; satış bedelinin gerçeğe uygun değeri, alınacak olan nakdin nominal tutarından daha düşük olabilir. Örneğin, işletme alıcıya vade farksız bir satış yapabilir veya satış bedeli olarak alıcıdan piyasa faiz oranı altında olan bir alacak senedi alabilir. Anlaşma bir finansman işlemi niteliği taşıyorsa, satış bedelinin gerçeğe uygun değeri gelecekteki tüm tahsilatların emsal faiz oranı ile iskonto edilmesi yoluyla belirlenir. Emsal faiz oranı aşağıdakilerden biri olarak tespit edilebilir:
(a) Benzer kredi derecelendirmesine sahip bir işletmenin benzer finansal araçları için geçerli olan faiz oranı; veya
(b) Finansal aracın nominal değerini ilgili mal veya hizmetin nakit satış fiyatına indirgeyen faiz oranı.
Satış bedelinin nominal tutarı ile gerçeğe uygun değeri arasındaki fark, bu Standardın 29 ve 30 uncu paragrafları ile "TMS 39 Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçme" Standardına göre faiz geliri olarak muhasebeleştirilir."


Görüldüğü üzere vade farksız satış yapılsa bile, eğer peşin tahsilat yoksa emsal faiz oranı ile iskonto ederek yine de vade farkını ayırmak, bulunan vade farkını-paranın zaman değerini 382 ERTELENMİŞ GELİRLER hesabına akatararak, buradan her ay sonunda 642 FAİZ GELİRLER hesabına peyder pey nakletmek gereklidir. Kısacası bu işlemleri yapmaktan kaçış yok.
 
Üst