fonradar

Toplu ihbar süresi kullanırken hafta tatili hesap ediliyor mu?

Üyelik
1 Ağu 2015
Mesajlar
1
Konum
Konya
Örnek: İşyerindeki toplam hizmet süresi 2,5 yıl olan işçinin iş sözleşmesini işveren feshederken işçiye 6 hafta önce bildirim yapmış ve bildirimin yapılmasından başlayarak iş günlerinde iş saatleri içerisinde her gün için iki saat iş arama iznini vereceğini tebliğ etmiştir. İşçi ise iş arama izin sürelerini ihbar önel sürelerinin son günlerinde toplu olarak kullanacağını beyan etmiştir. İşyerinde haftanın 6 günü çalışma yapılıp, pazar günleri hafta tatili kullandırılmaktadır. İşyerinde günlük 7,5 saat çalışma yapılmaktadır. Haftalık 6 gün x 2 saat = Haftada 12 saat iş arama iznine işçi hak kazanacaktır. İhbar önel süresi 6 hafta olduğuna göre; 12 x 6 = 72 saat toplu iş arama iznini işçiye işveren vermekle yükümlüdür. Günlük çalışma süresi 7,5 saat olduğuna göre, 72 saat / 7,5 saat = 9,6 güne tekabül etmektedir. Yarım günün tama iblağı gerektiğinden işçi ihbar önel sürelerinin son 10 işgünü işe gitmeyerek iş arama iznini toplu olarak kullanacaktır.
sorum şu ihbar süremin son günlerde kullanacağım 10 günlük iş arama izimde 1 gün hafta tatiline denk geliyor iş veren hafta tatilini hesaba katmıyor bu yasal mı? Benim hesabıma göre bu 10 günlük süre içerisinde 1 gün hafta tatilim olduğuna göre 11 gün önceden iş arama iznime başlamak istiyorum ama iş verenim hafta tatili son iş arama süresine dahil olmaz diyor
Acil bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler şimdiden
 
sayın ali veli 4857 sayılı iş kanununun 27.maddesine göre bu iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücretinden kesinti yapmadan vermek zorundadır,kanun net ve açıktır toplu kullanma hakkı vardır ve ücretinden kesinti olmayacak ve iş saatleri içinde olacak bu halde sizde toplama yaptığınızda hafta tatili,genel tatil,bayran tatili gibi süreler bu günlere rast gelirse onu saymayacaksınız yani bu günlerin içine dahil edilmeyecek 10 gün hesabı,sizin olayda ise aynen sizin dediğiniz gibi iş sözleşmesi 11 gün sonra fesif olmuş olacak,kolay gelsin.
 
Üst