Topluluk Sigortası

Üyelik
31 Tem 2006
Mesajlar
85
Konutlara Mobilya montajı işiyle ilgili SSK.na bağlı Devamlı işyeri dosyamız mevcuttur. Nereden iş alırsak alalım, bu devamlı işyeri dosyamıza bildirilen sigortalılar ile iş yapmaktayız. Şimdi ise yurt dışına sosyal güvenlik anlaşması bulunmayan bir ülkeye işçi göndereceğiz.
topluluk sigortası ile ilgili 2003 yılında yayınlanan bir genelgeye göre işverenlerimizce sosyal güvenlik anlaşması bulunmayan ülkelerde açılan işyerlerine gönderilen işçilerin istemeleri halinde isteğe bağlı sigortalılık hükümleri uygulanabilmektedir. (topluluk sigortası değil)
Buradan "işçiler isterlerse türkiyedeki sigortalılıklarını devam ettirebilirler ve yurt dışına çıksa bile Türkiyede sigortalılıkları devam eder" anlamı çıkarılabilir mi?
topluluk sigortasının isteğe bağlı sigortadan farkı topluluk sigortasında ödenecek prim türlerinin taraflar arasında sözleşme ile belirlenebilmesi midir? konu hakkında bilgi sahibi arkadaşlar bilgilerini aktarırlarsa sevinirim.
 
Ynt: topluluk sigortası

merhaba;
sn haydar tuna ;

o madde hükmü ; yurt dışına götürülen işçiler için, işverenler tarafından her hangi bir sigorta yaptırma zorunuluğu olmadığından* "işçi isterse kendisi isteğe bağlı olarak kendi (malüllük, yaşlılık sigorta primini) kendisi ödeyip sigortalı olabilir" anlamında yorumlanmalıdır.
siz işçinizi yurt içinde sigortalı olarak gösteremezsiniz diye bir hüküm yok. ( yaklaşık 1,5 aydır benzer bir konuyu araştırıyorum ne kendim rastladım nede kurumdan böyle birşey söyleyen oldu.) hatta yeni 5510 sayılı yasada bu şekilde "yut dışındaki işlerde çalıştırılan işçiler geçici görevle gönderilmiş sayılır" "geçici görevle yurt dışına gönderilen sigortalıların ve işverenlerinin yurt içindeki hak ve sorumlulukları aynen devam eder**" denilmektedir.
* 506 sayılı yasanın 4958 syılı yasanın 39 ve 40. mdd.leri ile değişen 85 ve 86. maddeleri ile ssk (tahsisler daire başkanlığı) ek 12-132 ve ek 12-135 sayılı genelgelerine bakınız.
** aynı hüküm mevcut 506 sylı yasanın 7. mdd.inde de var

umarım yardımcı olabilmişimdir.
kolay gelsin
 
Ynt: Topluluk Sigortası

topluluk sigortası götürecek olan kişinin ssk dosyası olmaması halinde açılır.ama kişinin ssk dosyaları var ise işçileri geçici görevle yurtdışına götürebilir. bunun için sadece ssk dosyası üzerine işe girşlerini yapması yetrlidir
 

Benzer konular

Üst