personel maaş programı

TTK Denetçilik Sınavında Ders Bazında Muafiyetler Tanınıyor

Ynt: TTK Denetçilik Sınavında Ders Bazında Muafiyetler Tanınıyor

Engin bey;

Tabii ki geneli kasdederek söylemde bulunmak maksadında değilim. Sizinde belirttiğiniz gibi özel smmm ile olsun özel ymm olsun binlerce/yüzlerce meslek mensubu ortadadır. (salt smmm değil YMM de)

Sizinde hak vereceğiniz üzere genel manzara sadece smmm için geçerli değil.

Engin Yılmaz ' Alıntı:
deeper_blue ' Alıntı:
Merak ettim YMM hangi konuda muafiyet isteyecekler ki? Bağımsız Denetim , Kobi UFRS, Tam Set UFRS, SPK ve diğer özerk mevzuat, Yeni TTK....

Hiç biri mevcut ünvan ve uzmanlık alanlarına girmeyen konu (çoğununda bu konularda deneyimi bile yok) salt 1923 mührü taşımakla bu kadar ayrıcalık istemek bayaa bir pişkinlik.............

Sayın meslektaşım ben SMMM ruhsat sahibiyim YMM olmadığımı özellikle belirtmek istedim. Ancak her unvana saygım var YMM sınav müfredatını ve sorularını incelerseniz çok teknik ve zor bir sınav olduğunu üstelik UFRS yi kapsayan bir sınav olduğunu pekala görebilirsiniz. SMMM sınavına gelince çok iyi biliyoruz ki ver haracı al belgeyi hal böyle olunca bu tip yorumlar yaparken daha dikkatli olmalıyız diye düşünüyorum. Çuvaldızı kendimize igneyi başkasına batıralım. Bence YMM üstadların hakkını yemeyelim. Muafiyet verilir verilmez tartışılır ama bunlarda ne biliyor dediğinizde ben size üzülerek binlerce boş SMMM gösteririm.

ymm sınavının smmm sınavına göre çok teknik ve daha zor olduğu doğrudur ama

sınavların ufrs yi kapsadığı konusu tartışılır...

Engin Yılmaz ' Alıntı:
deeper_blue ' Alıntı:
Merak ettim YMM hangi konuda muafiyet isteyecekler ki? Bağımsız Denetim , Kobi UFRS, Tam Set UFRS, SPK ve diğer özerk mevzuat, Yeni TTK....

Hiç biri mevcut ünvan ve uzmanlık alanlarına girmeyen konu (çoğununda bu konularda deneyimi bile yok) salt 1923 mührü taşımakla bu kadar ayrıcalık istemek bayaa bir pişkinlik.............

Sayın meslektaşım ben SMMM ruhsat sahibiyim YMM olmadığımı özellikle belirtmek istedim. Ancak her unvana saygım var YMM sınav müfredatını ve sorularını incelerseniz çok teknik ve zor bir sınav olduğunu üstelik UFRS yi kapsayan bir sınav olduğunu pekala görebilirsiniz. SMMM sınavına gelince çok iyi biliyoruz ki ver haracı al belgeyi hal böyle olunca bu tip yorumlar yaparken daha dikkatli olmalıyız diye düşünüyorum. Çuvaldızı kendimize igneyi başkasına batıralım. Bence YMM üstadların hakkını yemeyelim. Muafiyet verilir verilmez tartışılır ama bunlarda ne biliyor dediğinizde ben size üzülerek binlerce boş SMMM gösteririm.

Merhaba Engin Bey;

Görüşlerinize kısmen katılıyorum. Fakat şunuda sorgulamamız gerektiğini düşüyorum.

-Şu andaki YMM lerin yüzde kaçı ruhsatlarını sınava girerek almıştır?
-SMMM leri içi boş yığın haline getiren kurumların yönetimi YMM lerde değilmidir?

Arkadaşlar sizlerinde haklılık payınız var benim vurgulamak istediğim nokta birisine çamur atarak yükselmek yerine kendi meslek gurubumuzun saygınlığını ön planda tutarak bir takım kazanımlar elde etmek hususunda. Bir arkadaşım YMM sınavları UFRS kapsamıyor diyor rica etsem YMM sınavı son 10 yılın ileri muhasebe modülü sınav sorularını inceler misiniz. Sonra tekrar konu üzerine konuşabiliriz.

Saygılarımla

tartışılır...dedim.

Merhaba;

Anlam çözümlemesinemi gidelim "tartışılır" kelimesinin olumsuz anlamda kullanıldığı çok açık.. Cümlenin öncesindeki yorumlar bu çağrışımı yapıyor. Konumuzda bu değil zaten nasıl bir yol izlenilmeli bu konuda yoğunlaşmak herkesin değerli vaktini değerlendirmesi açısından çok daha önemli..

spk bağımsız denetim lisansına olduğundan daha fazla anlam yüklememek gerekir.Bence ,hiçbir muafiyet olmamalıdır.Olacaksa bile,spk lisansı olan sorumlu ortak baş denetçiler dışındaki herkesin kamu gözetim kurumunun sınavına girmesi gerekir.Spk lisansını gözünüzde fazlada büyütmemelisiniz. Spk lisansı bir yeterlilik değil önelemedir. Smmm'lik açısından staja başlama sınavına denk düşer.Spk lisansı olanlara sadece denetim ekibinde olma hakkı verir SPK lisansı olan kişi SMMM ruhsatı var ise, Herhangi bir spk yetkili bağımsız denetim şirketinde iki yıl fiilen denetçi olarak çalışmış ise ve çalıştığı şirketin yaptığı şirket içi eğitim ve değerlendirmelerde de başarılı olur ise rapora imza atan baş denetçi olur.spk da rapor imzalayan baş denetçi olabilmenin birinci koşulu spk lisansı almak, ikinci koşulu smmm ruhsatını almak üçüncü koşulu 2 yıllık bağımsız denetim şirketi çalışanı olarak staj süresi sayılabilecek bir süreyi tamamlamak ve son koşulu olarak çalıştığı şirketin yöneticileri tarafından sorumlu ortak baş denetçiliğe uygun görülürse yönetim kurulu kararı ile sorumlu ortak baş denetçiliğe atanmaktır

mrpizmir ' Alıntı:
spk bağımsız denetim lisansına olduğundan daha fazla anlam yüklememek gerekir.Bence ,hiçbir muafiyet olmamalıdır.Olacaksa bile,spk lisansı olan sorumlu ortak baş denetçiler dışındaki herkesin kamu gözetim kurumunun sınavına girmesi gerekir.Spk lisansını gözünüzde fazlada büyütmemelisiniz. Spk lisansı bir yeterlilik değil önelemedir. Smmm'lik açısından staja başlama sınavına denk düşer.Spk lisansı olanlara sadece denetim ekibinde olma hakkı verir SPK lisansı olan kişi SMMM ruhsatı var ise, Herhangi bir spk yetkili bağımsız denetim şirketinde iki yıl fiilen denetçi olarak çalışmış ise ve çalıştığı şirketin yaptığı şirket içi eğitim ve değerlendirmelerde de başarılı olur ise rapora imza atan baş denetçi olur.spk da rapor imzalayan baş denetçi olabilmenin birinci koşulu spk lisansı almak, ikinci koşulu smmm ruhsatını almak üçüncü koşulu 2 yıllık bağımsız denetim şirketi çalışanı olarak staj süresi sayılabilecek bir süreyi tamamlamak ve son koşulu olarak çalıştığı şirketin yöneticileri tarafından sorumlu ortak baş denetçiliğe uygun görülürse yönetim kurulu kararı ile sorumlu ortak baş denetçiliğe atanmaktır

Kusura bakmayın size katılamayacağım o kadar ucuz değil SPK lisansı almak. Eğer sorumlu ortak baş denetçi olabilmenin şartları arasında SPK lisansını sayıyorsanız bu bile başlı başına bir olaydır. Burada bir kedi - ciğer meselesi hissediyorum.

YMM ler şimdi piyasadan SPK bağımsız denetim belgeli elemanları bünyelerine almış durumda e haliyle bu şekilde YMM lere yakın olanların işlerinden olmamak için muafiyet istemeleride çok normal bir durum olarak karşılanabilir.
YMM sınavı zormuş evet zor ancak o sınav yıllardır sadece SMMM lere uygulanmış bir sınav şuanki YMM lerin yüzde kaçı o sınavdan geçmiş bir araştırsak altından neler çıkar, ben şahsen nerde YMM görsem soruyorum ve karşılaştıklarımın hepsi eski kamu elemanı ben daha SMMM likten YMM liğe sınavla geçmiş bileğinin ve bilgisinin hakkıyla YMM olmuş bir üstat görmedim gören varsada buyursun söylesin.
YMM lik şuan SMMM liği bitirecek bir duruma gelmiş ve hatta yeni TTK ile birlikte SMMM lerin elinden orta ölçekli defterleride alacakları bir güce kavuşmuştur. Bizler SMMM olarak tuttuğumuz deftere rapor yazamazken YMM ler tam tastikle usulsüz tuttukları defterlere bağımsız denetim raporu yazabilmektedir.Elinizde orta ölçekli ihracatçı kredi kullanan bir kobi bulunsun bu firma bağımsız denetime tabi olsa siz ne yapacaksınız tırım tırım bağımsız denetçi arayacaksınız ama YMM ne yapacak o firmaya toplu bir paket halinde tam tastik + bağımsız denetimi sunacak üstüne defterinizide benim elemanım girecek diyecek ve piyasadaki orta ölçekli firmaları teker teker toplayacaktır.
Birde neymiş efendim muafiyetmiş yahu YMM ler şuan birbirinin defterlerine saldırıyor sözde teklif veremezmiş haksız rekabetmiş YMM elemanları tam tastik doldurma bahanesine ajan gibi firmaları dolaşıyor açıktan bizim bünyemiz şöyle böyle diyerek patronların kulağına kar suyu kaçırıyor biz hala muafiyetten bahsediyoruz. Bu işte YMM lere yada başka bir zümreye muafiyet olursa SMMM ler şahıs dışında defter tutmayı LTD leri yada A.Ş. leri bir kere unutsun derim ben.

Arkadaşlar TTK'da bağımsız denetim maddesinde SMMM ne ise YMM odur. Aksi 3568in ihlalidir. Muafiyet verilecekse SPK bağımsız denetim lisanslılarına bağımsız denetim ve standartlardan dolayı ders bazında verilebilir. Haydi çocuklar okula değil haydi meslektaşlar üstadlar sınava diyoruz.

sayın stonhand da konuyu çok iyi anlatmış ben de şuana kadar sınavla ymm olan birini rastlamadım,
bir de ymmlerin tam tasdik adı altın da defter tutmalarını ne demeli bir örnek,
çok yakın tanıdığım bir arkadaşın çalıştığı firma 2011 sonuna kadar beyanlarını smmm veriyordu, sözleşmeyi iptal edip ymm ile tam tasdik sözleşmesi imzaladı arkadaş o sözleşme ile v.dairesinden şifre aldı şimdi o şifre ile beyannameler veriliyor. Sizce bu ymm lerin defter tutması değil mi?

spk lisanssım mevcut sınav yapacaklarsa yapsınlar sınavdan korkacak değiliz
sonuçta burda herkes burda smmm ruhsatını sınavla almış kişiler oyüzden korkmaya gerek yok
asıl mesele ruhsatlarını sınavla almamış smmm ve ymm lerde sıkıntı o kişilerin çoğunun
yapılacak sınavı verebileceğini sanmıyorum.

ymm olayına gelince ymmler istedikleri kadar kulis yapsınlar ymmlik yok olmaya mahkum bir meslek
dünyada eşi benzeri olmayan bir uygulama elbet bir gün bu durum ortaya çıkacak.

bende bu zamana kadar sınavla ymmlik ruhsatını alan 1 kişi tanıdım diğer tanıdıklarım hepsi maliye
çalışanı çok şey bildiklerini zanneden kişiler.evet gerçek şuki artık bir çok ymm defter tutuyor ama bu nereye
kadar sürer.herşeyi paraya endekslemiş yaşlılıklarında rahat para kazanma peşinde olan kişiler.

en başta dediğim gibi sınavdan korkacak değiliz biz kendimize güvenelim yeter

çevremde sınavla yeminli olmuş kişiler var, defalarca giriliyor o sınavlara,ve birçoğu daha başta pes ediyor. tabi ki smmm likte olduğu gibi kaliteli olanları da olmayanları da var, her türden insan mevcut, kendini yetiştiren ya da hiç bişey bilmeyip on kişi çalıştırıp, denetçilerim var diyerek hava atanları da var, ortaklık şeklinde bürolar açıp telefonlara bile bakılmayan yeminlilikler var, yalnız benim söyleyeceklerim başka, yeni ticaret kanunu ve bağımsız denetim söylentileri ile yeminli mali müşavirler ve smmm ler arasında bir rekabet varmış gibi bir hava yaratılmış, öncelikle ikisi çok ayrı meslekler smmm lerin ymm olma hakkı bulunsa bile, smmm liğin devamı gibiymiş ya da denetim işiymiş gibi zannediliyor, ikisi farklı meslekler nasıl avukatlık ile smmm lik farklı meslek ise o da aynı, smmm ler ymm lerle birarada çalışsa bile smmm lik yapılmaz orada ymm işleri yapılır. ymm de smmm işini yapamaz, ymm lerin defter tutması yasak, tutarsa da yasal değil başka bir smmm ye imza attırması lazım o da komik olur, cezası da ayrı zaten, smmm lerde ymm işini ymm nin imzası olmadan yapamazlar, ücretli olarak ymm yanında çalışabilirler. bu ülkede smmm lere de ymm lere de ihtiyaç var, ve herkes kendi işini layığıyla yapsın, ymm olmak isteyen de sınavları var girer ve olur, o zaman farklı bir iş yapacağını da bilmesi lazım, yani smmm ler niye bu kadar rahatsız ymm lerden anlamadım, ben de smmm yim , gerçi bizim smmm ler smmm lerden de rahatsız, bırakın herkes işini yapsın, bu ülkede herkese yetecek kadar iş var, yeter ki işimizi doğru yapalım,

a-ce nin yorumunda yeminli nin tam tasdik yapmasını defter tutmak olarak yazmış, tam tasdik sözleşmesi smmm nin imza atmasına engel değil, bir firmada hem tam tasdik hem de smmm imzası olabilir, bence o firma smmm ye para vermek istemediğinden ve güvenmediğinden dolayı imza attırmayıp o firma için e beyanname şifresi aldırmış ve beyannameleri yeminli gözetiminde ve kontrolünde verdirmiştir. yeminli defter tutsun diye değil, tam tasdik olunca yeminli nin sorumluluğu çok fazla, o sorumluluğu ancak bu şekilde kontrol altına alıyordur. yoksa biri defteri tutup beyannameyi verirken diğeri de tam tasdiğini yapabilir. tabi uyum içinde çalışmaları lazım,

smmm nin imza atmasına engel bir durum yok zaten.a-ce nin bahsettiği olay şu, firmalar tam tasdik sözleşmesi yaptıktan sonra şirket adına şifre alıyor. ymm de beyannameleri,muhasebe işlemlerini şirket kendi bünyesinde yapıyormuş gibi,bu şifreyle onaylıyor,denetim yapıyorum ayağına resmen defter tutuyor.hemen hemen tümü bunu yapıyor.

Bu ülkenin YMM lere ihtiyacımı var :o :o :o
Siz galiba YMM yanında çalışıyorsunuz bu ülkenin YMM gibi dünyada eşi emsali olmayan sonradan yaratılmış bir mesleğe ihtiyacı yok.
YMM ayrıymış yok defter tutamazmış YMM ler nereye defter tutmuyor yok şirketin kararıymış YMM gelipde benim kendi adamlarım var SMMM ye ihtiyaç yok derse şirketler tabiki tam tastik anlaşması yaptıkları YMM ler varken SMMM istihdam etmezler.
Siz olaya nerden bakıyorsunuz yada siz SMMM misini onu anlamadım ancak bizim baktığımız yerden bakmadığınız aşikar.
Ben geçen hafta başıma gelen bir olayı anlatayım. İstanbulda 2011 de kululmuş yabancı menşeeli bir şirket var bir arkadaşım vasıtasıyla gel görüşelim demişler gittim görüştüm adamın defter YMM de ve bu adam ithalatçı. İthalatta gözetim uygulamasındanda içerde 120 bin TL civarı KDV iadesi varmış adam diyorki kardeşim ben defteri YMM den almak istiyorum muhasebe birimini şirketimin içinde kurmak istiyorum, evraklarımın seyyah gibi dolaşmasını istemiyorum ama YMM benden KDV iadesi için rapor parası almıyor dedi. Sonuçta benden bir kaç fikir aldı ve bu raporu sen yazabilirmisin dedi, yok dedim ozaman defter YMM de kalacak dedi.
Yani sözde defter tutması yasak olan YMM agalar hem defteri tutuyor hemde asıl işi olan KDV iadesi raporundan adamlar nasılsa defter bizde kalsın deyip para almıyor.
Sonrada YMM lik ayrı SMMM lik ayrı siz onu gidin defter tutan YMM lere anlatın adamlara nasıl bir güç verildiyse defter ellerinden gitmesin diye son haddesine kadar kullanıyorlar.

SMMM olduğumu yazımda söylemiştim, demek ki tam olarak okumamışsınız yazımı, olaylara taraflı bakmamaya çalışırım, siz hangi taraftan bakmışsınız demişsiniz, YMM ye ihtiyaç tabi ki de var, ülkemiz vergi sistemi, ve vergi kanunlarına göre, herşeye ticaret kanunu ve tekdüzen muhasebe açısından bakmayalım, bir de uymamız gereken vergi kanunları var, mevcut vergi sistemi yeminli mali müşavirlerin de olmasını gerektiriyor, ve firmalara kendi e beyanname şifrelerini almalarını da bu sistem sağlıyor, yeminli mali müşavirlerin bu konuda bir suçu yok, yani tüm firmalar smmm tutacak diye bir şart konmuyor, beyannamesini kendisi de verebilir mükellefler, bu sebeple de mükellef hangisi işine geliyorsa onunla anlaşıyor, yeminli mali müşavire ihtiyacı varsa yeminli mali müşavirle sözleşme yapıyor, ikisiyle de sözleşme yapan firmalar da var, ben SMMM den memnunum o tutacak benim defterlerimi diyor, ayrıca bir de yeminli ile de tam tasdik sözleşmesi yapıyor, herkese göre değişir genelleme yapmamak lazım, yeminli defter tutmuyor beyanname vermiyor bu durumda, mükellef defterini tutmuş ve beyanname vermiş oluyor.yeminli mali müşavir de kontrolünü yapmış oluyor. firmada çalışan muhasebe elemanları vasıtasıyla işi yürütüyorlar, hiç sanmıyorum yeminli mali müşavirin defter işleyip beyanname verdiğini,

G.KAHRAMAN ' Alıntı:
SMMM olduğumu yazımda söylemiştim, demek ki tam olarak okumamışsınız yazımı, olaylara taraflı bakmamaya çalışırım, siz hangi taraftan bakmışsınız demişsiniz, YMM ye ihtiyaç tabi ki de var, ülkemiz vergi sistemi, ve vergi kanunlarına göre, herşeye ticaret kanunu ve tekdüzen muhasebe açısından bakmayalım, bir de uymamız gereken vergi kanunları var, mevcut vergi sistemi yeminli mali müşavirlerin de olmasını gerektiriyor, ve firmalara kendi e beyanname şifrelerini almalarını da bu sistem sağlıyor, yeminli mali müşavirlerin bu konuda bir suçu yok, yani tüm firmalar smmm tutacak diye bir şart konmuyor, beyannamesini kendisi de verebilir mükellefler, bu sebeple de mükellef hangisi işine geliyorsa onunla anlaşıyor, yeminli mali müşavire ihtiyacı varsa yeminli mali müşavirle sözleşme yapıyor, ikisiyle de sözleşme yapan firmalar da var, ben SMMM den memnunum o tutacak benim defterlerimi diyor, ayrıca bir de yeminli ile de tam tasdik sözleşmesi yapıyor, herkese göre değişir genelleme yapmamak lazım, yeminli defter tutmuyor beyanname vermiyor bu durumda, mükellef defterini tutmuş ve beyanname vermiş oluyor.yeminli mali müşavir de kontrolünü yapmış oluyor. firmada çalışan muhasebe elemanları vasıtasıyla işi yürütüyorlar, hiç sanmıyorum yeminli mali müşavirin defter işleyip beyanname verdiğini,

Sizin ne sanıp ne sanmadığınız bazı gerçekleri değiştirmiyor malesef.
Her YMM yapmıyor olabilir ( sadece iki örnek görebildim) ama bürosunda kendi elemanlarına kayıt yaptıran YMM'lerle dolu ülkemiz. Buna bende şahidim.
Siz şimdi sanmadığınızı söyleyerek bu forumda bilgilerini,deneyimlerini paylaşanlara da doğru söylemiyorsunuz,size inanmıyorum demiş oluyorsunuz.
Zaten mesajınız içerisinde mevcut sistemin nasıl işlediğini kendiniz de yazmışsınız. İşleri olmadığı halde YMM' lerin defterleri tutabilme yöntemleri bu işte. YMM'lerin hiç suçu olur mu? Nasılsa görünüşte herşey kuralına uygun.

Mükelleflerin hem YMM hem de SMMM ile sözleşme yapabildiğinden bahsetmişsiniz ama genelde işlerine gelmiyor sizin tabirinizle. (bknz:yukarıda sayın stonhand'ın verdiği örneğe)

istanbul odasının haksız rekabetle ilgili yayınını okursanız,Ymm'lerin haksız rekabet yaptıklarını ,defter tutulması ve de beyanname verilmesi faaliyetini de gerçekleştirdiklerini görürsünüz.Hepsimi yapıyor Hayır! Fakat çoğu yapıyor.

Acaba neden YMM 'ler defterleri gizli olarak tutuyor ve smm işlerini de yapıyorlar?
Asıl sorgulanması gereken yer burasıdır.
Bu memlekette kamu görevi ifa edenlerin evlerinde defter tutmadıklarını mı sanıyorsunuz?
Bir taraftan vergi dairesinde çalışıp diğer yandan bir yakınının üzerine büro açıp sm ruhsatı alanların olmadığını mı sanıyorsunuz?
Herşeye yanlış başlar iseniz herşey yanlışlar ile gider.(3568 sayılı yasaya naziredir)
Her zaman savunduğum tek bir şey vardır.
Defterlerin dağıtımını devlet yapmak zorundadır.
Bağımsız çalışan meslek mensubu her türlü vergiden muaf tutulmalıdır.
Stopaj yolu ile tahsilatlar devlet tarafından yapılmalıdır.
Tek tip program devlet tarafından üretilmeli ve bu program büro açma durumunda meslek mensubuna üçretsiz verilmelidir.
Ücretlendirme, bastırılan evrak sayfası üzerinden yapılmalıdır.
Meslek içi denetim standartları acımasız ve sert olmalıdır.
Eğer bu şekilde olduğu takdirde;
1-muhasebeci yaptığı işten devlete karşı sorumlu olacağından mesleki bilgisini sürekli yenilemek zorunda kalacaktır.
2-Muhasebeci ücretini müşterisinden tahsil etmediğinden geçikilen ücretlere gecikme faizi ödeyecektir.
3-Hertürlü sahte ve yanıltıcı belge kullanımı enaz düzeye inecektir.Bu ise adil vergilendirilmenin tabana yayılmasını sağlayacaktır.
4-Asgari gelir rakamı devlet tarafından her yıl belirlenilerek bu rakamın altında kalan bürolara aradaki fark nakden ödenecektir.
5-Muhasebeciden kaynaklanan cezaları ödeme mükellefiyeti muhasebecinin olacaktır.

Şimdi hemen tepkiler yağacak.
Güzide mesleğimizi resmi kurum yaptınız .Bağımsızlığımız ortadan kalktı diyeceksiniz.
Ne yazık ki olması gereken bu.
Aksi takdirde mesleğin gelişmesi, elitleşmesi,mümkün görünmüyor.Yeni meslek mensuplarının önü tıkanıyor.Meslek içinde saha sızmaları yaşanıyor.rekabet arttıkça da kalite yok oluyor.
Pazarlamacı muhasebecilik güç kazanıyor.
saygılarımla,