TTK Denetimi Erteleniyor

sahincolak71

Katkı Sunan Üye
Üyelik
17 Haz 2009
Mesajlar
202
Değerli Meslektaşlar

Basından aldığım yazıya göre TTK Denetiminin erteleceği bizzat Sayın Bakan tarafından dile getirilmiştir.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, mevcut ticaret kanununun toplumun ihtiyaçları ve değişen ekonomik şartlar karşısında yetersiz kaldığının herkes tarafından bilindiğini belirterek, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun çıkış noktasının da bu olduğunu söyledi.

Yeni Kanunun Tasarısının 11 yıl süren sistemli ve yoğun bir hazırlık sonucunda yasalaştığına dikkati çeken Yazıcı, söz konusu kanun gibi köklü değişimler karşısında sabırlı ve kararlı olmak gerektiğini savundu.

Yasaya muhatap olan tüm taraflardan kanuna ön yargıyla değil, ''Bizim için ne getiriyor ve sonucunda bizim için nasıl bir fayda sağlayacak?'' anlayışıyla bakmalarını isteyen Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:''Kanunun, internet sitesi kurulmasına, ticari defterlerin Türkiye Muhasebe Standartlarına göre tutulmasına, anonim ve limited şirketlerin bağımsız denetime tabi olmalarına ilişkin hükümleri dışında kalan düzenlemeleri 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Yeni Kanunun bütününe bakan herkes, bu Kanunun hakikaten Türkiye'de olması gereken şirket yapılarını ortaya çıkardığını görecektir. Bu Kanunun ana hedefi, güçlü işletmeler, güçlü sermaye şirketleri ve güçlü Türkiye'dir. Yeni Kanunla şirketlerimiz için beş temel hedef söz konusu olacak. Bunlar, 'kurumsal yönetim', 'şirketlerin sürdürülebilir olması', 'rekabet gücünün artırılması', 'kamu güveninin oluşturulması' ve 'şeffaflığın sağlanması' biçiminde özetlenebilir.''Kanunun uygulanmasıyla ticari hayatta güven ortamının tesis edileceğini, yatırımcılar için uygun ortamının oluşturulacağını, kayıt dışılığın önleneceğini, bilgi toplumunun gereği olan hizmetlerin yaygınlaşacağını ve girişimciliğin önünün açılacağını belirten Yazıcı,Finansal tabloların, uluslararası raporlama standartlarına göre hazırlanacağını ifade etdi.Yeni Ticaret Kanunu'nun öngördüğü ticari hayatın düzenlenmesine ilişkin yeni kuralların etkin bir şekilde uygulanabilmesi için bu kurallara uymayanlara cezai yaptırımlar öngörülmesinin doğal olduğunu belirten Yazıcı, kanunla ilgili eleştirilerin birçoğunun kanunun lafzıyla ve ruhuyla bağdaşmadığının görülebileceğini söyledi.


Bakan Yazıcı, yeni Kanundaki yaptırımların amacının işletmeleri ve şirketleri cezalandırmak olmadığının altını çizerek, kanundaki amacın ''kazan-kazan'' prensibi temelinde ticari hayatın tüm paydaşlarının daha sağlıklı ve güvenli iş yapabilmesini sağlamak olduğunu ifade etti.
Sanlı:''iş dünyasını rahatsız ederse bizi de eder''
Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin de şirketlerin kurumsallaşamaması olduğunu dile getiren Sanlı, ''Türkiye'de ikinci ve üçüncü nesile ulaşabilmiş çok az şirket var. Yüz yaşını geçen firmalarımız genelde ya lokumcu ya da şekerci. Yeni kanunla şirketlerimiz daha kurumsal bir yapıya kavuşacak. Yeni Kanuna karşı bir tavrımız olmamakla birlikte, iş dünyasını rahatsız eden husus bizi de rahatsız eder. Çünkü biz onlarla etle tırnak gibiyiz'' dedi.

Ankara AA 16.03.2012
 
Ynt: TTK Denetimi Erteleniyor

Yazıda ttk denetiminin erteleneceğine dair bir bir ifade yok?denetim kısmı temmuz da değil 1 Ocak 2013 'de yürürlüğe giriyor. Ayrıca hayati yazıcının beyanları sürekli yeni ttk 'nın ertelenmeyeceği üzerine...
 
Ynt: TTK Denetimi Erteleniyor

bende yazıdan öyle bir anlam çıkaramadım yanlış bir yazıyımı paylaştınız yoksa
 
Ynt: TTK Denetimi Erteleniyor

Değerli Meslektaşlarım,

TTK ertelenmeyecektir.
TFRS uygulanacaktır.
Bağımsız Denetim Uygulanacaktır.

Yazının her cümlesi de bu yöndedir. Eleştiriler avam bilgisine sahip kendisini geliştirememiş insanların saçmalıktan öteye geçmeyi başaramamış, çoğu yalan ve yanıltma söylemleridir.,

Ben değerli bakandan ve ilişkili olduğu insanlardan defalarca bu durumu işittim. (ertelenmeyecek, uygulanacak)

Bunları bırakıp kanunun ve TFRS 'nin lafsını ve ruhunu en ince detayına kadar öğrenmekle vakit geçirmemiz gerektiğini tavsiye ediyorum.

iyi geceler.
 
Ynt: TTK Denetimi Erteleniyor

TTK nın tüm maddeleri bir kez daha gözden geçirilmeli..
Kanunun, Bu halinin ülke genelindeki şartlar çerçevesinde uygulama şansı sıfır.. Yeni TTK nın hükümleri yüzünden şuanda Şirket statüsündekilerin çoğu, adi ortaklık, şahıs işletmesine dönme eğilimindeler.. bunlara kafa yormuyorsunuz, hala daha yok kanun uygulanacak.. neyi uyguluyorsun sorması ayıp daha ikincil mevzuat yok ortada

bu kanun ya ertelenecek yada gözden geçirilip tekrar uygulanır hale getirilecek.. Bunun başka çaresi yok

daha ortada ikincil mevzuat yok, gelişme yok...

bağımsız denetim zaten, şuanda spk ya tabi şirketlere uygulanıyor.. orada bir problem yok..
 
Ynt: TTK Denetimi Erteleniyor

Ertelenedebilir,
FAKAT BU DURUM erteleme sonrası topyekün kanunun rafa kaldırılmasına da neden olabilir.Spk 'ya tabi şirketler harici bağımsız denetime gerek olmadığı bile söylenebilir.Bağımsız denetimin içi boşaltılabilir.Tıpkı murakıplıkta olduğu gibi.Gözden geçirilip belirli maddelerde değişiklik yapılacağı aşikar.2.mevzuat taslağı hazır.Bazı akademisyenler ve Türmob yetkilileri bu taslağı okudular.Biran önce kamuoyuylada paylaşılması gerekir.
 
Ynt: TTK Denetimi Erteleniyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek olan 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) gözden geçirilmesi gereken 6 önemli konu bulunduğunu belirtti.

Yalçıntaş, yazılı açıklamasında, 55 yıldır uygulamada bulunan mevcut TTK'nın baştan aşağı değişmesinden memnuniyet duyduklarını ifade ederek, ''Yeni Ticaret Kanunu, şeffaflık, sınırlı sorumluluk, güvenilir bilgiye ulaşmak gibi ilkelerle yeniden donanıyor. İTO ve İstanbul iş alemi olarak bundan son derece memnunuz. Ama gözden geçirilmesi gereken belirli noktalar var. Biz de gerekli çalışmaları yapıyoruz ve bu hususlarla ilgili Bakanlığımız ile görüş alışverişi içindeyiz'' dedi.

TTK'yı hazırlarken gösterdiği çabadan dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya teşekkür eden Yalçıntaş, birkaç konuda yapılacak olan düzenlemelerle birlikte, bütün kesimlerin memnun olacağı bir yasanın ortaya çıkacağını kaydetti.

Yalçıntaş, uygulamada, iş alemi açısından olumsuz sonuçlara neden olabilecek, bu nedenle de düzeltilmesi gerektiğini düşündükleri önemli hususları şöyle sıraladı:

''1- Yeni TTK'nın 397'nci maddesi ile, ölçeğine bakılmaksızın tüm sermaye şirketlerine bağımsız dış denetim getiriliyor. Oysa dış denetimde şirket ölçeklerine göre sınıflandırma yapılmalı ve kademeli geçiş öngörülmeli. Çünkü, bu husus özellikle KOBİ'ler için önemli bir gider kalemi oluşturacak. Ancak burada düşündürücü bir başka konu daha var. Bağımsız denetçilere olağanüstü yetkiler veriliyor. Örneğin, bağımsız denetçinin verdiği rapor 'olumsuz' olur veya görüş vermekten kaçınırsa, yönetim kurulu derhal genel kurulu toplantıya çağırıp istifa etmek zorunda. Yeni seçilecek yönetim kurulu da 6 ay içinde bağımsız denetçinin kabul edeceği şekilde faaliyet raporlarını düzenlemek zorunda. Burada yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.


2- 395'inci maddede şirket ile ortakları arasında borç doğuran işlemler yasaklanıyor. Bu düzenleme, hem KOBİ ölçeğindeki aile şirketleri, hem de tek ortaklı sermaye şirketleri için sorun getirebilir. Borçlanmada limit öngörülmeli. Borçlanma yasağı, limitleri şirketlerin büyüklüklerine göre belirlenmeli. Yasayla, yönetim kurulu üyeleri, onların yakınları, ortağı olduğu şirketler için borçlanma yasağı getiriliyor. Ancak borçlanmanın miktarına ilişkin bir alt sınır öngörülmüyor.

Öte yandan, aynı maddede TTK 64'üncü madde uyarınca defter tutma yükümlülüğüne uymayan, gerekli onayları almayan, belgelerin kopyasını saklamayan, defterleri usulüne uygun tutmayan (TTK 65.) şirket ortakları için de adli para cezaları öngörülüyor. Bu cezalar yeniden düzenlenmeli ve ortak olmayan yetkililer de kapsama alınmalı.

3- Şirketlere getirilen internet sitesi kurma zorunluluğu da sıkıntı yaratacak. Bu konuda getirilen hapis cezasında şirket ölçeklerine göre sınıflandırma yapılmalı ve yayınlanacak bilgiler, ticari ve kişisel sır kriterleri dikkate alınarak düzenlenmeli. Ayrıca ticari defterlerin dahi elektronik ortamda tutulabildiği düşünüldüğünde, internet sitesinde yayınlanan bilgilerin noter onaylı bir deftere basılması zorunluluğu da kaldırılmalı.

4- 39'uncu maddede, tacirin kullandığı her belgede, şirketin sermayesi ve yetkililerinin kimlik bilgilerinin açıkça gösterilmesi şartı getiriliyor. Burada belge kavramı açıklanmalı ve belge üzerinde gösterilmesi istenen bilgiler sınırlandırılmalı. Tacirin belgelerinde kullanması gereken bilgilerin hangi belgelerde yer alması gerektiği ikincil mevzuat ile ayrıntılı olarak düzenlenmeli.

5- Tüm şirketler için internet sitesi kurma zorunluluğunu öngören TTK'nın 1524'üncü maddesinin 6'ncı fıkrasında, 'Yönlendirilmiş mesajların basılı şekilleri, 82'nci madde uyarınca saklanır' deniliyor. Buna göre, şirketin internet sitesinde yer alacak bilgiler metin haline getirilip, şirket yönetimi tarafından tarih ve saati gösterilerek noterlikçe onaylatılmak zorunda. Ardından da bir deftere sıra numarasıyla yazılacak ya da yapıştırılmalı. İnternet sitesinde yayımlanan bu bilgilerde bir değişiklik yapılırsa, bu işlemler tekrarlanacak. Bu işlemin sermaye şirketlerine ek bir mali külfet getireceği ortada. Ticari hayatın üzerindeki yüklerin kaldırılması stratejisi kapsamında, bu düzenleme yeniden değerlendirilmeli.

6- Yeni yasada bir başka eksiklik ise 33'üncü maddedeki sicil memurluklarına tanınan idari para cezası verme yetkisi. Bu düzenleme, odalar bünyesinde faaliyet gösteren Sicil Müdürlüklerini ilgilendiren bir konu. Bu nedenle de 350 bin firmanın üyesi olduğu odamızı da doğrudan etkileyecektir. Maddenin 2'nci fıkrasında, sicil müdürüne, idari para cezasına hükmetme ve belirli sınırlar dahilinde olsa da, bu idari para cezasının miktarını takdiri olarak belirleme yetkisi veriliyor. Sözgelimi, İTO'ya sadece adres değişikliğini kendine tanınan sürede bildirmeyen üyeye, sicil memuru (İTO Sicil Müdürü) para cezası verebilecek. Bu uygulama Sicil Müdürlüğü ile mükellefleri karşı karşıya getirecektir. İşi yapan kişi ile cezayı veren kişinin aynı olmasının sakıncalı olduğu kanaatindeyiz. Bu konuda ceza verme yetkisi asliye ticaret mahkemelerinde kalmalı.''

AA
 
Ynt: TTK Denetimi Erteleniyor

Arkadaşlar dördüncü madde hariç diğerlerindeki gerekçeler tamamen boş lakırtılardır. Bu sözleri sarfeden arkadaşların dünyadan da türkiye'nin AB sürecindeki kapatılması gereken fasıllardan da keze hiç birşeyden haberleri yok. Yazık. Çok yazık. Kimler temsilcilik yapıyor. Klavuzları karga demek ki.

Yazıyı paylaşan değerli meslektaşıma teşekkür ediyorum. Bu zihniyetlerden haberimizin olması güzel.
 
Üst