TÜRMOB' a Açık Mektup

furkan yasar

Katkı Sunan Üye
değerli meslek mensubu arkadaşlarım

turmobtarafından bağımlı çalışanlar için ücret tarifesi hazırlanması talebinde bulunulmalıdır.bununla ilgili çalışmalar başlatılması için sizinde fikirlerinizi bekliyorum

turmob olarakta bunu yaparkende işte biz yaptık mantığı ile hareket etmesini istemiyoruz

şu ana kadar tespit ettiğimi konular var bunlar

1.firmalar için belli bir ciroyu aştığında smmm çalıştırma zorunlulugu getirilmesini
2.çıkarılan ücret tarifesinin uygulanabilirliğinin yasal dayanağı
3.yasa koyucuyla odanın bunu denetleme mekanizmasının oluşturulması

burda bir soru yöneltmek istiyorum eger firmalarda belli sayıyı geçince doktor çalıştırma zorunluluğu olmasa hangi firma doktor çalıştırır.

burda odaya baskı yapan meslektaşlarımızıda bu konuda komisyon ve forum iştirak etmedikleri içinde eleştirmeden geçemem bağımlılar tarafından desteklenmesi çözüm önerileri üretmesi bizim çalışmalarımıza olumlu etkileyecektir.

zaten bağımlı çalışanlar olarak bize düşen görev mesleğimizin asgari ücret tarifesini oluşturabilmek.gerisi kişinin bilgi tecrubesine kalmakta meslek onurumuzu yüceltmek meslek örgütümüzün odalarlarla sıkı çalışmaktan geçmektedir. tarifeye koyulması gereken bir ücret tarifesi içinde siz değerlei meslektaşlarımdan bilgi ve önerilerinizi bekliyorum

Bağmlı çalışnalar için bir tarife uygulaması olsa idi ödenecek ücretin tesbitinde aşağıdakilerin dikkate alınması gerektiği kanısındayım

1. Firmanın bağlı ortaklıkları vey iştirakleri var mıdır? Var ise bu firmaların kayıtları ile de ilgilenilecek midir?
2. Firmanın YMM'si var mıdır?
3. Yılık satış hasılatı ne kadardır?
4. Firma imalatmı yapıyor yoksa ticaret yada hizmet sektöründe mi?
5. Firmadan çalışan sayısı ?

ilk etapta aklıma gelenler bunlar

ücret için düşünülmüş bir rakam çıkarımı hesaplarınızı bekliyorum
bu yazıyı her forma her bagımlıya her odaya görüşlerinizi iletin

saygılarımla

smmm
furkan yaşar
bursa bağımlı çalışanlar komisyon uyesi

Ynt: Turmoba açık mektup

firmada ithalat ve ihracat var ise bu da ücret tespitinde dikkate alınabilir.

önerileriniz için teşekkür ederim daha farklı fikirlerinizi bekliyorum

saygılarımla

Bence bu arz talebe bağlı olarak oluşacak bir fiyattır. Serbest piyasa ekonomisinde böyle bir yaklaşım gerçekçi olmaz.
Burası özel sektör.

Pazarlık gücünüze , deneyime, size olan ihtiyacın derecesine göre değişir.

Sayın N.Güroy dedikleriniz doğru olmakla beraber bazı işlerin aşama aşama gerçekleşmesi gerekiyor.burada 1.aşama Bağımlı SMM ler için asgari ücret tarifesinin belirlenmesidir.bu aşamanın geçilmesinden sonra ister Bağımlı ister Bağımsız SMM olsun kişinin tecrübesine deneyimine pazarlık gücüne göre fiyatın değişebileceğidir.

Hayır sn. cetvel sizin alacağınız ücreti ne devlet ne de odalar birlikler belirlemez, belirleyemez. İyi iseniz aranır istenirsiniz benim fiyatım bu dersiniz, kötü iseniz ne kadar tarife de olsa ben yarı fiyatına yaparım dersiniz. Kim engel olacak ki?
Serbest çalışanlar öyle yapmıyor mu?

türmob tarafından Bağımsız smm ler için nasılki defter tutma ücreti belirleniyorsa bağımlı smm ler içinde taban ücret belirlemeli.onun haricindeki ücretler şirket yönetimi ile kişi arasında belirlenebilir.

furkan yasar ' Alıntı:
değerli meslek mensubu arkadaşlarım

turmobtarafından bağımlı çalışanlar için ücret tarifesi hazırlanması talebinde bulunulmalıdır.bununla ilgili çalışmalar başlatılması için sizinde fikirlerinizi bekliyorum

turmob olarakta bunu yaparkende işte biz yaptık mantığı ile hareket etmesini istemiyoruz

şu ana kadar tespit ettiğimi konular var bunlar

1.firmalar için belli bir ciroyu aştığında smmm çalıştırma zorunlulugu getirilmesini
2.çıkarılan ücret tarifesinin uygulanabilirliğinin yasal dayanağı
3.yasa koyucuyla odanın bunu denetleme mekanizmasının oluşturulması

burda bir soru yöneltmek istiyorum eger firmalarda belli sayıyı geçince doktor çalıştırma zorunluluğu olmasa hangi firma doktor çalıştırır.

burda odaya baskı yapan meslektaşlarımızıda bu konuda komisyon ve forum iştirak etmedikleri içinde eleştirmeden geçemem bağımlılar tarafından desteklenmesi çözüm önerileri üretmesi bizim çalışmalarımıza olumlu etkileyecektir.

zaten bağımlı çalışanlar olarak bize düşen görev mesleğimizin asgari ücret tarifesini oluşturabilmek.gerisi kişinin bilgi tecrubesine kalmakta meslek onurumuzu yüceltmek meslek örgütümüzün odalarlarla sıkı çalışmaktan geçmektedir. tarifeye koyulması gereken bir ücret tarifesi içinde siz değerlei meslektaşlarımdan bilgi ve önerilerinizi bekliyorum

Bağmlı çalışnalar için bir tarife uygulaması olsa idi ödenecek ücretin tesbitinde aşağıdakilerin dikkate alınması gerektiği kanısındayım

1. Firmanın bağlı ortaklıkları vey iştirakleri var mıdır? Var ise bu firmaların kayıtları ile de ilgilenilecek midir?
2. Firmanın YMM'si var mıdır?
3. Yılık satış hasılatı ne kadardır?
4. Firma imalatmı yapıyor yoksa ticaret yada hizmet sektöründe mi?
5. Firmadan çalışan sayısı ?

ilk etapta aklıma gelenler bunlar

ücret için düşünülmüş bir rakam çıkarımı hesaplarınızı bekliyorum
bu yazıyı her forma her bagımlıya her odaya görüşlerinizi iletin

saygılarımla

smmm
furkan yaşar
bursa bağımlı çalışanlar komisyon uyesi

Sayın YAŞAR,

Önerileriniz içinde geçen ''Belirli Büyüklük Üstünde SMMM çalıştırma'' zorunluluğu hususunda yanlış hatırlamıyorsan yeni T.T.K. da düzenlemeler mevcut. (küçük ve orta boy işletmelerde meslek mensubunun olma zorunluluğu) ancak TÜRMOB un bu konuya tam manası ili eğildiğini düşünmüyorum.

Zira standartları halen S.P.K belirliyor.

Saygılarımla,

Barış SARIOĞLU
S.M.M.M.

Bildiğim kadarı ile yeni TTK'da belli büyüklüğe kadar 2 adet SMMM ya da YMM'ye denetim yaptırtma belli büyüklükten sonra bağımsız denetim şirketine denetim yaptırtma zorunluluğu var. Yeni TTK'da Mali müşavir istihdam etmek zorunluluğunu duymamıştım.

Bağımlı çalışan SMMM'lerin ücret düzeyi yerine, bu işin bağımlı yapılıp yapılamayacağını, bağımsız olunduğunda ki artı ve eksileri tartışsak daha faydalı olur diye düşünüyorum.
Saygı sevgilerimle,

Bu iş bağımlı olarak zaten yapılıyor. Yapılmalı mı? Doğasına ters olduğunu söyleyenler olabilir. Ancak bu bir ihtiyaçtır. Adına mali müşavir diyelim ya da demeyelim bağımlı olarak mali işlerle uğraşan bir kitle var ve özel sektörde böyle bir ihtiyaç da var. Kaldı ki hiç kaşe kullanmadan mali müşavir adı ile şirketlerde çalışanlar da var. 4 büyük bağımsız denetim şirketinden PWC'de çalışanlar SMMM ünvanlarını kartvizitlerine yazıyorlar.(Gördüm) Sonra iç denetimle meşgul büyük bir kitle de var. Ben iç denetçiyim. SMMM sıfatını işimde kullanmıyorum. Ancak yakın zamana kadar çekmecede duran ruhsatı arkadaki duvara astım. Ömrümde tek bir beyanname imzalamadım ama sabah akşam denetim yapıyor ve sonuçta beyanname imzalayanları denetliyorum. Belki onbinlerce beyannameyi, binlerce mizanı kontrol etmişimdir. Bu işin mali müşavirlik kapsamında olmadığı söylenebilr mi? İfadeyi doğru kullanmakta fayda var. Bir bağımlı çalışıp beyanname imzalayanlar var. Bir de bordrolu olarak yine bağımlı çalışan odaya aidat yatıran ancak kaşesi olmayanlar var. Bunların hepsi de bağımlı çalışıyor. Kanaatimce benim gibiler için değil ancak bağımlı çalışıp da beyanname imzalayanlar için bir asgari tarife olmalıdır. Proje imzalayan mühendisi asgari ücretle çalıştıramazsınız. Mühendisler odası itiraz eder. Bizde de öyle olmalı.

Yani bağımsız çalışmak çok çok güzel bile olsa tüm bağımlı çalışanları bağımsız hale getiremeyeceğimize göre bir asgari bağımlı tarifesi gereklidir.

tabipler odası işyeri hekimleri için asgari ücret tarifesi ilan ediyor..
barolar birliği zorunlu avukatlar için asgari ücret tarifesi ilan ediyor..
olmazsa olmaz olan bağımlı muhasebeciler için bir tarife yok..
bu türmob'un güçsüzlüğünü ya da ilgisizliğini gösterir..
bağımlı muhasebeciler için asgari ücret tarifesi ilanından daha önemli olan, ymm'lerin tasdik ettiği bazı işlemlerin smmm lere aktarılması gerekliliğidir..
örneklerle detaya girilebilir, fakat bu işi en başta türmob (daha ziyade ymm'leri düşündüğünden) istemez

Ynt: TÜRMOB' a Açık Mektup

Katılıyorum. Ücret konsunda ise asgari ücretin en az 8 ile 10 katı arasında uygulanabileceği kanısındayım ki zaten belli bir ciro ve çalışan işçi sayısı gibi aşan kesimi ilgilendirdiğinden çok raha uygulanır. Sadece Asgari ücret belirnebilir. Bu da Asgari ücretin 8 katı gibi ifadelr ile beliritlmesi çok uygun olur.
İthalat-ihracat-teşvikli satış-şubeler varsa-muhasebe dışı işler vs.... olacağından ücret yukarı doğru çıratışmalıdır.
Bunun hızlı bir şekilde hayata geçmesi dileğimle.........

Siz ne diyorsunuz ??asgari ücretin 10 katı mı? Uçmaya mı başladınız?
1000 ytl ila 2000 arası iyi ücrettir.

Sy.Nizam Güroy bugün muhasebe elamanı 18-20 yaşlarında 1-1,5 arası alıyor. Biz burada mali müşavirden ve de yönetici sıfatında müdürlüğünden bahsediyoruz. Siz konumu karıştırdınız galiba... Benim çalıştığım firma sıradan bir firma muhasebe müdürümüz 4000 alıyor...... Nitekim bilgilerinize......

Bak arkadaşım. Sıradan muhasebe müdürü deyiminiz çok yanlış. Bir kere şunu iyi anlayınız . Muhasebe müdürü olmak için belge sahibi olmak gerekemiyor.
İkincisi her smmm muhasebe müdürlüğü yapabilir demek de çok yanlıştır.

Ben tüm çalışma hayatım boyunca üst düzey yöneticilik yaptım. Meslekte öğrencilik yılları dahil 40 yılım doldu. İstanbulda şu anda (yabancı firmalar hariç) ortalama smmm muhasebe müdürü ücreti 2,500 ytl dir. Maksimum 3000-3500 dir. Bu konuda forumda daha öncede çok tartışma yapıldı okuyunuz.
Elbette istisnalar vardır. Ancak mesleğe kariyer planlaması yaparak başlayacak genç arkadaşları yanlış yönlendirmeyin.
Şunu da unutmayınız serbest çalışmak büroculuk yapmak başka bir hayat biçimidir , bir yerde ücretli bağımlı çalışmak ise bam başka bir yöntem.
Serbest çalışırken çok para da kazanırsınız ama gün gelir eve cebinizde sadece otobüs bileti ile döndüğünüz de olur.
Bağımlı çalışırken ise her ay az ama garantili ücretiniz vardır.

nizam güroy orada kimse anlamak istemesede doğru bişey söylemiş piyasanın çoğunluğundan bahsetmiş uçuk ücretler çok nadir benimde burada gördüğüm o.. genelde smmm ler 2000-3500 arası.. başkalarını yanlış yönlendiripte işyeriyle çatışmaya girmesi yanlış olur bağımlılar için rakam budur.. nizam abi tecrübeli bu konuda