TÜRMOB' a Göndermiş olduğum yazı.

İlhan Tekiner

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Mar 2009
Mesajlar
140
Turmob iletişim adresine göndermiş olduğum ve daha pek çok iletişim kanalına, sivil toplum örgütüne, gazeteciye, siyasetçiye, siyasi partiye vs.vs göndereceğim mailimin bir kopyasıdır.
Lütfen sessiz kalmayınız. Tepkinizi gösteriniz. Ben yıllardır stajyer, junior, mini denetçi, bağımlı çalışan olarak anılmak suretiyle mesleğin üvey evladı olmaktan bıktım. Artık bu kadarı da fazla...

_______________________________________________________________________________________

İlgilisine,

Bugün almış olduğum bir mesajda 10 yıllık SMMM lere de yetki verilsin diye görüşüleceği ifade edilmiş. Ne yani bu şimdi! Cocuğun eline seker verip susturmaktan başka bir şey degil! On yıllık defter tutmanın ötesine gitmemiş, hatta yıllar önce bakkala bile ruhsat verilen donemde hasbelkader ruhsat almis insanlar yetki alacak ama yedi yıldır fiilen bu işi yapan, müdür seviyesinde big four da çalışan, konu ile ilgili doktora yapmış ve spk lisansı sahibi ben sınava gireceğim öyle mi? Benim okuduğum hiç bir kaynakta böyle bir demokrasi tanımı yok! İşi bilmedikten sonra on yıllık SMMM alsa nolur yetkiyi almasa nolur? Böyle mi artırıyoruz mesleğimizin kalitesini. Ben SMMM Odasında bahis konusu 10 yıllık SMMM'lere Denetim dersleri de vermiş fiilen hali hazırda denetim yapan bir Denetçi olarak "bu iş bizi aşar hocam" şeklinde tepkilerle karşılaştıktan sonra yeniden soruyorum: Böyle mi daha değerli hale gelecek bu meslek? Yine biz meslek mensupları hiç bir işten anlamayan insanların yanında yamak olarak çalışmaya devam edelim mi isteniyor? Yıllarca ?stajın bitsin bakalım? derken, ?biraz daha kıdemlen bakalım sen dur? derken üç kuruşa beş kuruşa çalıştık. Tam her türlü sınavı atlatmışken bu nedir şimdi? Böyle bir mantık olabilir mi: İş bilen degil kıdemli olan pastayı götürsün. Artı o kıdem de neyin kıdemi o da tartışılır. Eğer Audit konusunda kıdem ise soz konusu olan, partner olmuş ve milyon tane spk raporu imzalamış ama beş senedir SMMM olan adama göre 10 yıllık katip daha kıdemli deniyorsa, benim aklım bu mantığı almıyor. Bir muafiyet tanınacaksa bu ancak fiilen denetim yapanlara olmalıdır. Bunun haricinde hiç bir grup veya kıdem seviyesi böyle bir muafiyeti hak etmemektedir. Kaldı ki, gerekirse biz mevcut Denetçilere de muafiyet verilmesin ve gerçek anlamda zor bir sınava tabi tutulsun tüm mensuplar. Bakalım kimler bu işin ehli olarak yetki alabilecek. İşimin saygın bir iş haline gelmesini istiyorum ve bunun da ancak saygın bir ruhsatlandırma ile mümkün olabileceğini düşünüyorum.

Eğer TURMOB mesleğin gelişimini öngörüyorsa, mensuplarının çıkarlarını korumaya yönelik bir kurum ise, ki aşağıda Nail Sanlı?nın 2011 faaliyet raporundaki yazısından öyle olması gerekiyormuş gibi görünüyor, böyle saçma sapan bir uygulamaya nasıl imza atabilir? SMMM lerin sesini kesmek için nasıl 10 yıllık olanınıza da verelim hadi ağlamayın gibi bir yaklaşım sergileyebilir. Böyle bir ciddiyetsizlik olabilir mi? Bu nasıl bizim çıkarlarımızı korumaktır? Aşağıdaki metinde tırnak içine alınarak öne çıkartılmış değerler bu şekilde mi hayata geçirilmektedir? Eğer gerçekten iddia edildiği gibi TURMOB bizim örgütümüz ise, bu konuda gerekli düzeltmenin yapılması için girişimde bulunmalıdır.

2011 faaliyet raporundan, Nail Sanlı?nın hitabıdır: Meslek örgütü olarak, ülkemizin "daha demokratik, daha özgürlükçü bir hukuksal zemine" sahip olması her zaman talebimiz olmuştur. TÜRMOB?un da aktif olarak içinde yer aldığı sivil toplum kuruluşları olarak yeni Anayasal sürece aktif olarak katkı koymaya çalışıyoruz. Bu platformda, ülke çapında örgütlü kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile işçi, memur ve işveren sendikaları konfederasyonları yer almaktadır. Bir anlamda bu kuruluşlar vatandaş platformu olarak da görülen bu yapıya ev sahipliği yapmaktadır.
??.
TÜRMOB olarak "görevimiz", muhasebe mesleğini "geleceğe en iyi şekilde taşımak" için gereken alt yapıyı oluşturmaktır. Bu noktada, ülke sorunları ile mesleki sorunların çözümünü buluşturduğumuz ortak paydadaki çözüm önerilerimizin hayata geçirilmesi, uygulama ve yarattığı taleple meslek mensuplarımızın ekonomiye sağladığı katma değerden "hak ettikleri payı almalarını sağlamak" olacaktır. Meslektaşlarımıza düşen en önemli görev ise kendilerini geleceğe hazırlamalarıdır. Birliğimizi, dayanışmamızı koruyarak, yarınları elbirliğiyle şekillendireceğiz.?

Saygılarımla,

İlhan TEKİNER, SMMM
 
Ynt: TÜRMOB' a Göndermiş olduğum yazı.

Kalemine sağlık bende bu kadar uzun olmasada aşağı yukarı buanlama gelen bir mail attım tepkimizi göstermemiz lazım bugün burda yarın seçimlerde
 
Üst