Tutanağa İstinaden Geriye Dönük İşe Giriş Bildirgesi.

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Selam arkadaşlar.
Dün bir firmada yapılan denetimde çalışan ve bildirilmeyen 3 kişi tespit edilmiştir.Bu 3 kişinin tutanakta belirtilen giriş tarihleri 01/04 - 03/04 ve 20/04 olarak belirtilmiş.Tutanak tarihi ise 28/04/09.Herkes kendi imzasını atmış ayrıca tutanakta işveren olmadığından tespit edilen kişilerden biri tarafından imzalanmış.Tereddüt ettiğim ve mutabık olmayı umduğum bazı sorularım olacak.

1- Belirlenen tarihlere geriye dönük işe giriş bildirgesi verilecektir.Tutanağa istinaden bildirgeler verileceği için kesilecek ipc tutarı sigortalı başına asgari ücretin 2 katı kadar olacaktır,yanılıyormuyum?
2- Geriye dönük girişler halen internetten verilememektedir diye biliyorum.Elden mi hazırlayıp kuruma vermeliyiz?
3- Kesilecek ipc' ları 15 gün içinde ödendiğinde 1/4 indirimi olacaktır.Bu kanunda herhangi bir değişiklik oldu mu?
4- Nisan bildirgeleri dönemi gelmediği için bildirge konusunda problem yok.
5- Bu girişlerin mayıs içinde verilmesi (prim bildirgesini vermeden önce) kesilecek cezayı etkiler mi?Geç verilen ay sayısının bir önemi var mı?

Tşk.ederi.Saygılar

Ynt: Tutanağa istinaden geriye dönük işe giriş bildirgesi.

1-evet 2 asgari ücret
2-evet internetten veriliyor geriye dönük
3-evet 15 gün içinde 1/4 indirim var
4-evet yok
5-hayır isterse 1 yıl sonrada olsa aynı ceza (eğer ay atlarsa ek prim bildirge var sizde bu yoktur)

- İdari para cezalarında 2 indirim söz konusudur. Bunlardan birisi 15 gün içinde ödenmesi halinde %25?lik erken ödeme indirimi, diğeri de İşe Giriş bildirgesi ve İşyeri bildirgesi ile ilgili idari para cezalarının ilgililerce kendiliklerinden verilmesi halinde 1/3?lük indirimdir. Bu durumda 1/4 ve 1/3 lük indirimlerin toplamı 7/12 etmektedir. Bunun da manası %58,5?lik indirimdir. Bir başka anlatımla bu iki indirimden yararlanan işveren, idari para cezasının % 41,5?ini ödemek suretiyle borcunu kapatabilecektir.

Bu konuda uygulama 1/3 indirim yapıldıktan sonra kalana; 1/4 indirim uygulamak suretiyle toplam %50 indirim olacaktır. Öncelikle idari para cezasının tebliği gerekir, yukarda belirtilen iki husus ile ilgili İPC 1/3 indirilerek tebligat gönderilecek ve bu 1/3 indirimli İPC?nin da peşin ödenmesi halinde 1/4 indirim daha uygulanacak, dolayısıyla toplam %50 indirim söz konusu olacaktır.

3. Elden vermeyin. Elden verildiği için ayrıca ipc ödersiniz.

-/-
Tutanak söz konusu olduğundan 1/3 ind yok.

Ynt: Tutanağa İstinaden Geriye Dönük İşe Giriş Bildirgesi.

haklısınız sayın turko aşağıda da görüldüğü gibi indirimden faydalanılamaz ben atlamışım
teşekkürler

VII- İDARİ PARA CEZASI İLE İLGİLİ İNDİRİMLER VE ZAMANAŞIMI

Mahkeme kararı ve kurumun denetim elemanları ve benzeri tespitleri dışında APHB?nin yasal süresi geçirildikten sonra işverence kendiliğinden verilen İşe Giriş ve İşyeri bildirgesi ile ilgili İPC 2/3 oranında uygulanır.

Tebliğ tarihinden itibaren Kurum?a itiraz edilmeden peşin ödenmesi halinde İPC?nin 3/4?ü tahsil edilir.

İPC fiilin işlendiği tarihten itibaren 10 yıllık zamanaşımına tabidir. 506 sayılı Yasa?da bu süre 5 yıl idi, dolayısıyla 01.10.2008 tarihinde 5 yıllık zamanaşımı süresi dolmayan 2003 ve müteakip yıllar kayıt ve belgelerinin 10 yıl saklanması zorunludur.

Teşekkür ederim arkadaşlar.Girişleri netten veriyorum.Tebliği bekliyorum ve 1/4 indirim yapıyorum.
Kolay gelsin,iyi çalışmalar.

Sosyal Güvenlik kontrol memurlarının yaptıkları denetim sonucunda firmaya 2 işçinin işe girişlerinin yapılmaması nedeniyle Tutanak 2009/eylül de tutuluyor.2010 ocak ayında dosya bana geldi.2010/mart ayında ipc tebliğ edildi.% 25 indirmle ipc yi ödedi firma.Buraya kadar hersey normal.Fakat:
Önceki muhasebeci arkadaş tutanakla tespit yapılmış olmasına rağmen bildirgeleri % 5 indirimle yollamaya devam etmiş.Haliyle bu işlem hatalı.Bunun bir şekilde düzeltilmesi gerekiyor.Sgk ya soruyorum net birşey söylemiyorlar.Bunu ben mi( ek/iptal vererek ilgili dönemlere) yoksa sgk mı( ilgili dönemde eksik ödenen prim borcunuz var ödeyin seklinde bir tebliğ mi yapacak) anlamadım.
sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

twolf ' Alıntı:
Selam arkadaşlar.
Dün bir firmada yapılan denetimde çalışan ve bildirilmeyen 3 kişi tespit edilmiştir.Bu 3 kişinin tutanakta belirtilen giriş tarihleri 01/04 - 03/04 ve 20/04 olarak belirtilmiş.Tutanak tarihi ise 28/04/09.Herkes kendi imzasını atmış ayrıca tutanakta işveren olmadığından tespit edilen kişilerden biri tarafından imzalanmış.Tereddüt ettiğim ve mutabık olmayı umduğum bazı sorularım olacak.

1- Belirlenen tarihlere geriye dönük işe giriş bildirgesi verilecektir.Tutanağa istinaden bildirgeler verileceği için kesilecek ipc tutarı sigortalı başına asgari ücretin 2 katı kadar olacaktır,yanılıyormuyum?
2- Geriye dönük girişler halen internetten verilememektedir diye biliyorum.Elden mi hazırlayıp kuruma vermeliyiz?
3- Kesilecek ipc' ları 15 gün içinde ödendiğinde 1/4 indirimi olacaktır.Bu kanunda herhangi bir değişiklik oldu mu?
4- Nisan bildirgeleri dönemi gelmediği için bildirge konusunda problem yok.
5- Bu girişlerin mayıs içinde verilmesi (prim bildirgesini vermeden önce) kesilecek cezayı etkiler mi?Geç verilen ay sayısının bir önemi var mı?

Tşk.ederi.Saygılar
Komple geziye çıktılar galiba, aynı durum başıma geldi.

sayın hoppit

%5 ındırımlı verdıgınız donemlerle ılgılı kurum sızden ıptal ve ek bıldırgeler ısteyecek. O sekilde işlem yapılıyor aynısı başıma geldi 1 ay gibi bir süre sonra kurum yazı göndererek bildirgelerimi iptal etmemi ve yeni sekli ile vermemi istediler. Bildirge iptal ve yeni tahakkuk işlemleri kuruma müracaat ederek yapıyorsunuz internetten yapılamıyor. bilginize.
iyi calısmalar