Ücret Kesilmesi!!!

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan esmaesma
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İşe izinsiz olarak gelmediğiniz her 1 gün , 2 günlük ücret kesintisine neden olur, çünkü haftalık çalışma süresini tamamlamadığınız için hafta tatili ücretine de hak kazanamamış olursunuz.
Çalışmadığınız her bir saat , ücretinizden 1 saatlik ücret kesinti yapılması anlamına gelir. Çalışmadığınız saatler süresi haftalık 8 saati bulduğunda da 1 günlük süre kadar ücret kesintisi + hafta tatili ücreti kesintisi ile karşılaşırsınız.

Arada bir günlük devamsızlıklarınız yıllık izinden sayılamaz, maaşınızdan kesilir.

Devamsızlıklarınızın , geç kalmalarınızın sayısının fazla olması , işverene geçerli nedenle fesih hakkı verir.

Şu an işyerindeyseniz ve bu yazışmaları işyerinden yapıyorsanız, veya işyerinde iken facebook , twitter kullanımınız oluyorsa yada özel mailleşmeleriniz oluyorsa, işveren açısından haklı fesih sebebi olarak kabul görür.

Rahatsızlanır doktora gidersiniz, doktor size rapor verir, işe gitmez-gidemezsiniz, işveren bu günler için de size ücret ödemez, keser maaşınızdan o günlerin ücretini.

Çalışmak böyle bir şey sn. esraesra.

Arda bir günlük izinler yıllık izinden düşülürse bu iş verenin kanuna uymayıp kendi yetkisini kullandığına mı gelir?
 
Öncelikle işyeri çalışma talimatları ve iş sözleşmenizde bu yönde birşeyler olup olmadığına da bakmak gerekir. İş kanununa aykırı olmamak kaydı ile özel durumlar olabilir.
Genel olarak; İşe gelinmeyen süre için yapılan kesinti ister saat olsun ister gün ceza değildir. Çalışamadığınız sürenin ücretinin ödenmemesi de gayet normaldir. Hatta işverenden izin almaksızın işe gitmez iseniz ve işveren bu durumu tutanak altına alır ise haftalık 45 saat çalışma süresini tamamlamadığınız için hem işe gitmediğiniz hemde hafta tatili ücreti kesilebilir.

anladım teşekkür ederim.
 
Maaşınızdan kesilmesi esasen disiplin işlemi uygulanması daha uygun.
Devamsızlık yaptığınız günün ücreti zaten çalışmadığınız için kesilir,ceza yönünden disiplin işlemi olarak + uyarı,ihtar,en sonunda da +1,tekerrür halinde ise 2 günlük yevmiye kesintisi de uygulanabilir,hatta bu durum alışkanlık haline gelmiş ise fesih bile sözkonusu olabilecektir.
İş sözleşmesinde 3 ana unsur(bağımlılık-iş görme-ücret ödeme)sözkonusu,buna göre işci hizmet akdi ile bir işverene bağımlı olarak çalışmakta iken işverenden izinsiz devamsızlıkta bulunamaz,özürü/mazereti var ise bu durumu da bildirmeli,gerekirse belgelendirmeli,tabi her özür hali ağırlık derecesine farklıdır,bu gibi durumlarda ihtilaf olmaması için iş sözleşmesinde açıklık getirilmeli ama sanırım sizde böyle bir açıklık yok,

evet öyle..
 
Arda bir günlük izinler yıllık izinden düşülürse bu iş verenin kanuna uymayıp kendi yetkisini kullandığına mı gelir?
Yıllık izinden bu şekil düşülmesi uygun olmayıp,düşülmesi(yani işveren tarafından bu şekil uygulanması) korunmaz,bu noktada işveren yetki,başka bir ifadeyle takdir hakkı kullanamaz,kullansa/uygulasa bile, malum kanuna aykırı hüküm ve uygulamalar geçersizdir.
Ayrıca işverenin bu uygulaması, idari para cezasına gerektirir(İş Kanunu M.56 dan hareketle .M.103 gereği)
düşüncesindeyim.
 
Üst