Ücretleri Düşük Gösteren Şirketler Düzeltmeyi Nasıl Yapmalı ?

Üyelik
10 Nis 2013
Mesajlar
2
Konum
istanbul
İyi günler,

Forumlarda ve bir çok internet sitesinde ücretleri düşük gösterimin önlenmesi için alınan tedbirlerden ve önemli tutarlarda idari cezalardan söz ediliyor. Ancak, şirketler bu durumu düzeltmek isteyen şirketler için de bir geçiş süreci olmalı, kimse bundan bahsetmiyor. Örneğin 1000 TL resmi ve ayrıca 1000 TL açıktan ödeme yapan bir şirket, bu durumu nasıl düzeltebilecek? Bir anda, resmi bordroda %100 zam yapması gerekecek ki, bu da hem SGK hemde Vergi denetçilerine gel beni yakala diye bayrak sallaması gibi olmaz mı? Eminim bir çok firma sahibi gerçek duruma geçmek istemesine rağmen nasıl bir geçiş yapacağını bilmediği için ücretleri düşük göstermeye devam ediyordur. Var mı bunun bir çözümünü bulan?
 
Alınan tedbirlerden biri olan, çalışanların meslek kodu yazılmasının sebebi zaten bunun için, mesleğe göre ücret orantısını dengelemek. Siz eğer gerçek net ücrete dönecekseniz beklemeyin. Kurum meslek kodu uygulamasından sonra bir anda prim tutarlarının arttığının farkında. İstediği de budur.
 
Alınan tedbirlerden biri olan, çalışanların meslek kodu yazılmasının sebebi zaten bunun için, mesleğe göre ücret orantısını dengelemek. Siz eğer gerçek net ücrete dönecekseniz beklemeyin. Kurum meslek kodu uygulamasından sonra bir anda prim tutarlarının arttığının farkında. İstediği de budur.

teşekkürler. Danışmanlığını yaptığım bazı şirketlerde bu durum sözkonusu. Tabi olayın vergisel boyutu da var. Ancak en önemli etkisi kişi başı 22000 TL civarındaki idari para cezaları. Acaba ücretler doğru gösterilmeye başlandıktan sonra, geçmişteki eksik ödemeler nedeniyle idari para cezası uygulanıyor mu? Yoksa idari para cezası için bugünkü durum mu dikkate alınıyor? Belki geçiş dönemine ilişkin bir kereliğine bir af getirilse eminim bir çok şirket durumunu düzeltecektir.
 
Konu önemli başlangıç yapalım(yanlış veya noksanımız olur ise lütfen müdahil olalım)
a-Olası yapılacak denetim-tespit sonucu meslek kodu uygulaması yönünden
b- ve ileriye dönük ihtilaf(bu yönde açılacak ücrete ilişkin alacak davalarında)hallerinde
özellikle ünvanlı çalışanların asgari ücret üzerinden gösterilmesi/gösteriliyor olması durumu karşısında, gerçek ücretin tespiti önem arzeder.
Yapılması gereken işyerlerinde özellikle ünvanlı çalışanların bu durumunun önceden düzeltilmesi ancak Sn.YCS64 dediğine benzer şekilde ,bu düzeltme işlemi yapıldıkdan sonra bu defa idari para cezalarına ilave olarak (zaten bu mühendis 3.-4.-5.000,00tl.maaş-ücret alıyormuş/veriliyormuş du, neden şimdiye kadar verilmedi/ödenmedi,işci ve kurumların-devletin bu durumda zararı sözkonusu denilerek,)geriye dönük işlem yapılır mı?bilmiyorum.Düzeltme işlemi yapıldıkdan sonra geçmişe dönük işlem ve i.para cezasının gündeme gelip gelmiyeceği noktalarının acilen netleştirilmesi gerekir.
Geriye dönük işlem gündeme gelirse durum vahim,gelmez ise ek maliyet dışında bu konuda sorun kalmaz ise de, ileriye dönük ücrete ilişkin olası ihtilaf yinede doğabilir diye düşünüyorum.
 
Normal izleyen bir süreçte; her bir işyeri sicil nosunun, hizmet listesini bir önceki ay ve ayların kişi bazında ücretlerini karşılaştırmaları mümkün değil. Eğer asgari ücretten çok yüksek ise; kademe kademe de ücret artışı yapılabilir.
Ancak; ücret artışı yapıldı diye, kurumdan kimse gelip işverenin kapısına dayanmaz.
 
Bugün, düşük ücrtli gösterilen 3-4-5x1000TL maaş alan bir mühendis , ücret tesbiti için dava açıp gerçek veya gerçeğe yakın ücretini tesbit ettirse,
o cezalar zaten yok mu? Yeni bir şey değil ki bu ???

Kurumun yapmaya çalıştığı da bu gerçeğe uygun olmayan beyanları düzeltmek, yanlışı yakalamak değilmidir bu uygulamayla?

Sonrasında , mutlaka gelecektir geçmişe dönük düşük ücretler nedeniyle cezalar diye düşünüyorum.

Af? :) Tuzu kuru, bu düşük ücretle beyan edilen işçi kesiminden biri olarak gönlümün dediği: affedilirse gene yapılır:)
Mantık, elbette hatanın neresinden dönülse kardır, hatasından döneni affetmek te gerekir, ki uygulama amacına ulaşabilsin diyor.
 
Bir anda arttırırsanız göz ardı edilip ceza kesilmeyeceğini düşünüyorum. Ancak bu durum sizi ürkütüyorsa kademeli olarak geçiş yapabilirsiniz.
2000 TL maaş alan birinin maaşı sizde hala 800 TL asgari ücret olabilir. Bunu ilk 6 ay 1200 TL ikinci 6 ay 1500 TL, sonrasında maaş zammıyla örneğin 2.150 TL ye çıkarabilirsiniz.
Zannımca SGK bir veya birbuçuk sene bu durumu bekleyecek. Seçimlerden sonra da ücretlerin üstüne gitmeye başlanacaktır.
Ancak unutulmamalı ki sigorta prim oranlarının düşmesi için ücretlerin gerçek değerlere bir an önce çıkartılması şarttır.Zaten devlet çok para almaya başladığında hem kendi reklamı hem de ticaretin gelişmesi, kişi başına gelirin artması için mecburen bu adımı atacaktır.

(Muhasebecinin partisi olmaz.Her hükümet bizim yol göstermelerimize muhtaçtır)
 
Bu konuda;
a.Mevcut durum(yani düzeltme yapılmaksızın) devam ederken,Kurum incelemesi sonucu yapılacak tespit ile işcinin şikayeti yada dava konusu sonucu kesinleşirse bu cezaların ortaya çıkacağı açık(konumuz bunlar değil)
b.Bunların dışında işveren şimdi düzeltme yoluna gider ve düzeltir ise yine de bu düzeltme işlemi inceleme konusu yapılır mı ,yapılırsa sonuç ne olur?
Cevap;ceza ve geriye dönük işlem olabilir!şimdi değil se de daha sonra olabilir!işci olmasını ister,işveren istemez,(kesin olan işci ve işvereninki)şu an anlaşılan kesin net cevap yok,olabilecek kurum görüşünü de tam olarak bilmiyoruz ,(net olarak bilen varsa lütfen söylesin)
c.Özellikle ünvanlı çalışanların düzeltme işlemlerinin derhal yapılmasından yanayım,zira yapılmaması halinde tespit olunacağı ,bugün değilse yarın(ileride) KESİN,geçiş süreci önemli değerlendirilmeli,zaten bu noktada önceden ifade edildiği üzere makul bir seviye tutturulmaya çalışılıyor,yapacağı bu artış ile işveren de bu seviyeye ulaşmış olur ise (bildiğim net bişey yok iyi niyetle söylüyorum) belki inceleme yapılmayabilir,yapılmazsa da beklenen sıkıntılar olmaz!
 
Son düzenleme:
Üst