Ücretsiz Doğum İzni Sonrasında İşten Çıkarılma

Üyelik
28 Mar 2018
Mesajlar
6
Konum
İstanbul
Merhaba ;
Ben özel bir bankada yönetici Asistanı olarak 2.5 yıldır çalışmaktayım. Doğum iznimden sonra 6 ay ücretsiz izin kullandım. Ücretsiz iznim 1 Nisan itibari ile bitiyor. 2 hafta önce beni arayıp işyerine çağırdılar ve benim yerime sözleşmeli aldıkları eleman ile çalışmaya devam etmek istediklerini ondan memnun olduklarını söylediler. Ben işten ayrılmak istemediğimi söyledim o zaman sana uygun bir pozisyon bakalım dediler. Aradan bir hafta geçti ve beni çağrı merkezine almak istediklerini söylediler bende çağrı merkezinde hem vardiyalı olduğundan dolayı hem de yaptığım işten daha düşük bir pozisyon olduğundan dolayı istemediğimi söyledim. O zaman bize sana önerdiğimiz işi istemediğine dair yazı yazman gerekiyor dediler. Ben herhangi bir yazı vermedim. Anlaşmalı bir şekilde işten ayrılmanı yapalım dediler . Ama tazminatım konusunda bir Bilgi vermiyorlar benden sadece yazı istiyorlar. Tazminatımı vermeme hakları var mı ? Ben ne yapabilirim bu konuda ??
 
Merhaba,
Siz izinli iken doğal olarak işveren yerinize birini almak zorunda kalabilir.Sizin izin haklarınız bitip geri döndüğünüz de pozisyonunuz dolu olsa da,işveren aynı pozisyona uygun eşdeğer pozisyonda görev vermelidir.Eğer iş veren size aynı statü de pozisyonda iş vermiyor ise ara bulucu ile görüşüp işlemleri başlatabilirsiniz.Bu arada kesinlikle yazılı bir evrak imzalamayın.Noter kanalı ile gelen tebliğlere de süresinde usulüne uygun şekilde cevap verin.
 
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Benden sürekli bi mail istiyorlar pozisyonu kabul etmediğime dair göndermedim en son yazılı istediler yüzyüze konuşalım diye çağırdılar . Benim merak ettiğim aslında benim ihbar tazminatı hakkım da var mı ? Ne kadar verirlerse kabul etmem lazım . Bu konularda hiç bir bilgim yok ne yapmam herektiğini de bilmiyorum.
 
Siz tüm kıdemleri almaya hak kazanırsınız.Farklı tazminatlarda alabilirsiniz işverenden.Hukuk konusu olduğu için kendiniz bir şey kesinlikle yapmayın.İşyerini arayıp benzer pozisyonda iş istediğinizi belirtin.Eğer kabul etmezlerse ara bulucuya başvurup haklarınızı alacağınızı söyleyin.Fakat bunları dedikten sonra iş yerinin size karşı bakış açısı değişecektir.İşyerine geri döndüğünüz de mobbinge maruz kalabilirsiniz.Fakat yine de haklarınızı alırsınız.Eğer işveren pozisyonda değişiklik yapmakta ısrarcı ise hemen ara bulucu ile görüşüp işlemleri başlatın.Araya süre sokmayın vakit kaybetmeyin.Saygılarımla..
 
Çok teşekkür ederim yardımlarınız için. Yarın için beni işyerine çağırdılar anlaşmalı olarak bu işi halledelim diye. Yarın sabah gideceğim ama bana imzalatma peşindeler imza atmayacağım. Olmazsa yarın oradan çıkıp direk aracıya gideceğim . İhbar tazminatı vermemek için yapıyorlar belki de bilmiyorum ..
 
Henuz iş sözleşmeniz feshedilmiş değil, arabulucunun yapabileceği bir şey yok.
Gidin görüşün işvereninizle, yazılı olarak sizden yeni pozisyonu kabul etmediğinizin bilgisini istiyorlarsa, siz de böyle bir yazı verebilmeniz için kendilerinden bu pozisyon değişikliğini bildiren bir yazılı bildirim vermeleri gerektiğini bildirin.
Gelen yazılı bildirime cevap olarak belirttikleri gibi bir yazı verebileceğinizi bildirin.
Yazı geldiğinde, bahsettiğiniz daha düşük pozisyon ve daha ağır çalışma şartları nedeniyle bu yeni görevlendirmeyi kabul etmediğinizi, rapor öncesi çalışmakta olduğunuz pozisyonda çalışmaya devam etmek istediğinizi bildirin.
Yazı ile size bildirim yapmazlarsa, yazılı bir cevap veremeyeceğinizi açıkça belirtin.

Sonrasında, ya sizi eski işinizde devam ettirecekler ve yıldırma politikası başlayacak bir ihtimal,
yada o halde yollarımızı ayıralım diyip, ihbar süresine uyarak veya uymadan derhal sözleşmenizi feshedecekler.
İhbar süresine uyarak bildirimli olarak sözleşmenizi feshederlerse, ihbar süresi içinde çalışmanız gerekir, alacağınız raporlar ihbar süresini keser.
İhbar süresinde çalışırsanız, ihbar tazminatı ödenmez ama kıdem tazminatının ödenmesi gerekir.
İhbar süresine uymaz ve derhal fesih yoluna giderlerse, ihbar ve kıdem tazminatlarınızın ödenmesi gerekir.
Ödemleri almadan tüm haklarımı aldım tarzında bir belgeyi imzalamayın, tazminatlarınızın banka hesabınıza ödenmesinden sonra istedikleri ibra belgesini imzalayabileceğinizi belirtin o duruma gelirse görüşmeniz ve sizden hemen bir ibra belgesi imzalamanız istenirse. Banka hesabına ödeme dekontlarının da ödemenin ıspatı olarak kendilerinde olacağından bir sıkıntı yaşanması ihtimalinin olmadığını da belirtebilirsiniz.
Sözleşmeniz bir şekilde feshedilirse, tazminatlarınız ödenmezse,
iş mahkemesinde dava açmadan önce arabulucuya gitmeniz gerekir.öncesinde değil.

Hayırlısı olsun sonuç her ne olursa.
Her ne olursa olsun, bebeğinize ve size sağlıklı , güzel günler dilerim. Yavrunuzla geçireceğiniz vaktin kıymetini bilin ve o güzel dakikaların keyfini hiç bir şeyin kaçırmasına izin vermeyin. :)
 
Güzel dileklerniz ve bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim . Yarın sabah gidip görüşeceğim. Anlaşmalı olarak halledelim dediler ne düşündüklerini anlamıyorum şuan. Bana bir de seni işsizliğe bağlanman için işlemleri halleşeceğiz diye kandırmaya çalışıyorlar :)
 
Merhaba özel bir şirkette çalışmakta olup 4+6 aylık dogum izinlerimi kullandım . Ayın 1inde işbaşı yapacaktım fakat 1 hafta yıllık izin aldım ve 7sinde başlayacaktım. Pazartesi ise gidecektim ki Cuma günü yani 2gun önce sirketten arandım personel fazlalığından dolayı sizinle çalışamayacağız denildi.peki bunu neden geçen hafta izin almaya geldiğimde belirtmediniz bende iş bakardım gibi telefinda kısa bir konuşma geçti . Sizden ricam kidem ve ihbar hakediyor muyum? Yil başı yapılan zam aralıkta doğum için ayrıldığımdan bana yansımadı kıdem ihbar alacaksam bu yilla ilgili zam yapılması gibi hukuki hakkim var mi? Ihbar odemesi olacaksa is arama izinleri isleme alinmayacak mi? Sizden bu konularda yorum bekliyorum. Cok teşekkkürler
 
Üst