Ynt: Ücretsiz izin
Selamlar.
Daha evvel böyle birşey yapmıştık.Tamamı değil ama %80 civarında bir oran ücretsiz izne ayrılmıştı.
Nasıl yapılabildiğinden ziyade çalışanların tamamının izne ayrılmasında karşılaşabilecek problemleri irdelemekte fayda var.Örneğin üretim işletmesinde üretim devam ederken işçilerin izinliymiş gibi gösterilmesi saçma olur.İŞçiler yoksa,işyerinde sadece işveren var demektir.Yapılacak iş hacmide o oranda şekillenmelidir.Ölü sezon,üretim olmayacak,satış olmayacak diyorsanız amenna o olabilir.Özetle işin mahiyet,hacim ve yoğunluğuna göre karar verin derim.farklı sektörde iseniz yine bu mantığa göre hareket etmenizi öneririm.
İzlenecek yol ise genelde şöyledir.
1- ücretsiz izin kullanma talebi öncelikle işçi tarafından yapılmalıdır.Yani önce işçi isteyecek işverende kabul edecek veya etmeyecek.
2- Bu talep ve onay işlemi yazılı yapılmalıdır.
3- İşçinin talebi mümkünse kendi el yazısı ve imzasıyla yapılmalıdır.Hangi tarihler arası ücretsiz izin kullanmak istediği talepte belirtilir.
4- İşverende aynı gün veya daha sonraki gün kabul edildiği veya edilmediği konusunda işçiye yine yazılı cevap verir.
5- Talep ve cevap yazılarına tarih atılmasında fayda vardır.
6- Eksik gün bildirim formuna hem talep hemde cevap yazıları birlikte eklenir.
7- Bir aydan fazla sürecek izinlerde ilk eksik gün bildirim formuna bu yazıların aslı sonrakilere fotokopileri eklenebilir.
Bahsettiğim şekilde bir firma 5-6 ay boyunca (personelleri periyodik değiştirerek) ücretsiz izin uygulaması yapmış ve herhangi bir sorunla karşılaşmamıştır.
Saygılar