Ücretsiz İzin

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan axyy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
16 May 2013
Mesajlar
1
Konum
istanbul
Arkadaşlar umarım doğru yere açmışımdır konumu

İşveren 1 haftalık ücretsiz izne çıkardı. Herkeze kağıt imzalattı ve istemeyen varsa 6 ay vadeli çekle tazminatını alabilir dedi.
Bende teknik servisteydim ve işyerine döndüğümde çıkışa 2 saat vardı belgeyi getirmediler imzalamam için bende zaten imzalamıcaktım.

Konum şu ki şimdi ben hiçbir yere imza atmadım ama şuan ücretsiz izni kullanıyorum. Pazartesi günü iş başı yapıcaz çıkışımı istesem işveren hak talep edebilir mi?
Zaten çekle tazminat ödemesi yasal değil onuda kabul etmicem.
 
Peki alternatif olarak ne düşündünüz. Çeki kabul etmediniz. Nakit ödemezse napıcaksınız. Çekle ödeme yasal değil diyorsunuz. Doğru ya başka imkan yoksa. Dava mı açacaksınız. ? Açacağınız dava 6 ay içinde sonuçlanıp nakte dönüşübilecek mi?
 
Demek ki firma sıkıntı içerisinde.
Bana göre çek sened ne verirlerse alın ( ve zamanında ödemeleri için dua etmeye başlayın) malum en basit iş davasının sonuçlanması bile yıllar alabiliyor.
Dava süreci aşamasında şirketin yerinde yeller esebileceğini de unutmayın.
 
Mutlak emradici hükümler dışında kalan konularda, taraflar anlaşarak çalışma koşullarında her zaman değişiklik yapabilirler.
Olayımızda işveren zorlaması-baskısı ile yapılan bir işlem sözkonusu,böylesi durum çalışma koşullarında işci aleyhine esaslı değişiklik olup,ilgisi itibariyle İK.M.22 kapsamında değerlendirilmelidir.
Olayımıza dönecek olursak,bu işlem 2 şekilde yapılmış olabilir.
1.işcilerden ücretsiz izin dilekçesi alınarak
2.Ücretsiz izne ilişkin işveren önerisi yazılı olarak işciye sunulup,işcinin de yazılı olarak kabül etmiş (gibi olmuş) olması şeklinde olabilir
Şimdi olay olmuş,bitmiş ve işe de başlanacak.
Olayla ilgili imzaları işbaşı yaptığınızda sizden almak isteyeceklerdir,sizde zaten zamanında itiraz etmeyip(edemeyip)bu izni kullandınız,ihtilafın bu noktası üzerinde artık fazla durmaya gerek yok.

-"...çıkışımı istesem işveren hak talep edebilir mi?"derken!.. ne demek istiyorsunuz anlayamadım.
-Diğer husus,tarafların anlaşması-uzlaşmış olmaları halinde kıdem tazminatının çek-senetle,taksitler halinde ödenmesi de mümkün .Bu noktada ihtilaf çıkmaması için anlaşmanın yazılı yapılması ve 2 suret düzenlenmesi(işci-işveren açısından) isabetli olacaktır.(Bu bağlamda ayrıca faiz meselesi de var,buda şimdilik ayrı bir konu.)
 
Hiç bir yere izin atmamışsınız ve işe de bu bir hafta boyunca gitmemişsiniz, işveren devamsızlıktan işten çıkarmış olabilir mi? Siz nasıl ücretsiz izin kullandığınızı ispat edeceksiniz?
 
Zaten çekle tazminat ödemesi yasal değil onuda kabul etmicem.
Çek yasal bir ödeme aracıdır,
tazminatın , sözleşme feshedildiği tarihte ödenmesi yasal zorunluluktur.
günlük çekle tazminat ödemesi de gayet rahat yapılabilir. ( haklısınız tazminat ödemelerinin de banka üzerinden yapılması gerek- ama çekle yapılırsa usulune uygun yapılmadığı için belki İPC uygulanabilir- asacak yada ödenmemiş sayacak değil ya sistem ) Bunu belirtmek istedim sadece,
bunun dışında , vade varsa da bununla ilgili faiz talep edebilirsiniz, yada 3 ay sonraki bir güne çek verildiğinde , çek üzerindeki miktar, tazminat + o süreye ilişkin yasal faiz toplamı kadarsa ( kabul fazla iyimserim ama ) ,
çekle neden ödenemesin?
 
Son düzenleme:
Üst