fonradar

Uzun vadeli banka kredilerinin faizleri

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan MUSTAFA ÜSTÜNER
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

MUSTAFA ÜSTÜNER

Ziyaretçi
Merhaba arkadaşlar. Herkese iyi çalışmalar. Çok vaktinizi almak istemiyorum ondan dolayı hemen konuya giriyorum. Kafamdaki soru işaretini çözmemde yardımcı olursanız sevinirim. Uzun vadeli banka kredilerinde cari yıla ait ödenecek olan anapara taksiti ve fazilerini kayıt altına alıyoruz fakat bir sonraki yıla sarkan faizleri kayıt altına almamızda farklı yorumlar ve sakıncalı olduğuna dair görüşler var. Peki bir sonraki yıla sarkan banka faizlerini kayıt altına almaz isek ; dönemsonunda mali tablomuzdan yararlanmak amacı ile kullanmak isteyen ortak, yatırımcı, kredi verenler ve 3. kişiler bir sonraki yıl işletmenin ne kadar faiz yükü olduğunu göremeyecek ve bu sosyal sorumluluk kavramına ters düşmüyor mu? okuduğum kaynaklar net bir fikir oluşturmadı kafamda. okuduğunuz ve zaman ayırdığınız için teşekkürler.
 
Ynt: Uzun vadeli banka kredilerinin faizleri

Kendi soruma kendim cevap yazıyorum ama beyin fırtınası yapmak adına bazı üstadlar 280 nolu hesap yazmışlar ama bildiğiniz gibi Muhasebe Sistemi Uygulama Tebliğinde 280 nolu hesap peşin ödene ve dönem içinde gider hesaplarına kayıt edilmemesi gereken giderler için kullanılır der. Burda peşin ödeme söz konus değil bir sonraki yıl ödeyeceğiz. 481 nolu hesap yardımcı olabilir belki ama burda asıl sorun bir sonraki yıla sarkan faizleri kayıt altına alacak mıyız?
 
Ynt: Uzun vadeli banka kredilerinin faizleri

1-TDHP açısından uzun vadeli kredilerin vadesi bir yılın altına düşen ana para ve faizlerini 303 UZUN VADELİ KREDİLERİN ANAPARA TAKSİTLERİ VE FAİZLERİ hesabına alacaksınız, buraya rakamlar 481 ve 400 hesaplardan gelecek.

2-Faiz tahakkuku için 481'i kullanmak uygundur, ancak cevaplanması gereken soru faizin ne kadarlık kısmı tahakkuk etmiştir.

3-Vergi Usul Kanunun 285'inci maddesine göre mevduat veya kredi sözleşmelerine müstenit borçlar değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınır. Örneğin her 3 aylık geçici vergilendirme döneminde ilgili 3 aya ilişkin faiz tutarını 780(B)/481(A) şeklinde kaydedip, ödeme planına göre taksitin vadesine kalan gün sayısı 365'in altına düştüğünde 303 kodlu hesaba nakletmek gerekir.
 
Üst