fonradar

Vade Farkı

rıza özbek

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
577
2.Sınıfa (İşletme Usulu) tabi bir işletmeye mal almış olduğu firma tarafından, mal alış faturasından ayrı faturada fiyat farkı adı altında fatura kesiliyor. Fatura tutarı 2000 ytl civarında.Firmadan yaklaşık 50.000,00 ytl mal almış mükellef. Bu fiyat farkını işletmede alış iskontaları diye işliyorum. Hesap özetinde de normal olarak alış iskontoları dönem içi alınan emtiadan düşülüyor.Başka bir muhasebeci arkadaş bunu 600 lü hesapta satış diye işlediğini söyledi. Kimisi İşletme Hesap özetinde diğer geliler diye işliyor. Benim yapmış olduğum işlem doğru mu acaba? Görüşlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
 
Alım fiyat farkı alınan malın birim maliyetini düşürücü yönde etkisi vardır.

Malın satılıp satılmadığına göre kayıt yöntemi değişecektir.

Malın tamamı satılmadıysa bu tutarı hangi hesap adı aktında olursa olsun gelir yazmak yanlış. (ama vergisel risk olmadığı için bu hata göz ardı edilecektir).
 
sayın rıza özbek bey, bu konuyu bende çok araştırdım, elime net bir bilgi geçmedi ancak, bazı yerlerde bu iskonto alış anında yani aynı faturada ise hiç göstermeden direk malın alış değerini düşük yazmamız gerekiyor, ancak dediğiniz gibi bu iskonto alış tarihinden daha sonra bir zamanda yapılıyorsa, ozamanda sizin dediğiniz gibi alış iskontolarında göstermek gerekiyor. zaten bu işlemdede alış iskontosu hesaplarını kullanmayacak olsak, 1. sınıf defterler için tek düzen hesap planındaki alış iskontoları hesabını nerde kullanırızda böyle bir hesap var onuda düşünmek lazım.
 
-alınan mal 15.Stoklar grubuna ait ise ve halen işletmenin
aktifinde kayıtlı ise ilgili stok hesabının,
-bulunmuyorsa 602-Diğer Gelirler hesabının,
-alınan mal amortismana tabi kıymet ise ve bu kıymet işletme aktifinde kayıtlı ise ilgili maddi duran varlık hesabının,
-kayıtlı değilse veya aktife alındığı vergilendirme döneminden (gelir ve kurumlar vergisi yönünden) sonra iskonto yapılmışsa 649-Diğer Olağan
Gelir ve Karlar hesabının alacağına kayıt yapılması gerekir.

örnek: verdiğiniz bilgiler doğrultusunda muhasebe kayıtları
satışı yapan işletme açısından
------------------------ ---------------------------
120-Alıcılar 59000
600-Yurtiçi Satışlar 50000
391-Hes.KDV(%18 ) 9000
mal satış kaydı
----------------------- ---------------------------
611-Satış İskontoları 2000
191-İnd.KDV(% 18 ) 360
120-Alıcılar 2360
satış iskontosunun kaydı
---------------------- ---------------------------

alıcı açısından
--------------------- ---------------------------
153-Tic.Mallar 50000
191-İnd.KDV 9000
320-Satıcılar 59000
satın alınan mal kaydı
-------------------- ---------------------------
320-Satıcılar 2360
153-Tic.Mallar 2000
391-Hes.KDV 360
firma tarafından yapılan iskonto kaydı
------------------- ---------------------------

yukarıda belirttiğim gibi 153 yerine 602 veya 649 hesaplar
duruma göre değişebilir.
 
slm konu bir işletme defteri tutan mükellef için ise bu diğer gelirlere atman gerekir. bu ne mal alış nede satıştır basit mantık.
ama bilanço olarak tutulan bir defter olsa idi aralıklımı yoksa devamlımı envanter yöntemi seçmiş olduğumuz önemli idi çünkü bu iki yöntemde farklı kayıtlar yapmamız gerekirdi.
kolay gelsin
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Konu henüz netliğe kavuşmadı kanaatindeyim. Ali kara arkadaşımız ne mal satışı ne de mal alışı olduğunu, dolaysıyla diğer gelirler hesabında yer almalıdır demiş. Fiyat farkı adı altında kesilmiş normal faturadan ayrı kesilen fatura almış olduğumuz malın maliyetini düşürücü nitelikte olmasından dolayı işletme hesap özetinde mal alış iskontoları (-) nda yer alması gerektiğini düşünüyorum.
Mesela bu fiyat farkı 10.000 ytl de olabilirdi. Bu 10.000 ytl yi direkt diğer gelirlere atmayı vergi mantığından başka bir çerçevede düşünemiyorum. Bizim almış olduğumuz mal stoklarımızda mevcut. Satmadığımız malı satmış gibi düşünüp kesilen fiyat farkını da diğer gelirler kaleminde göstermek doğrusu pek mantıklı gemiyor bana. Değerli üstatlarımızın yorumlarını bekleyeceğim. Hayırlı günler dilerim.
 

Benzer konular

Üst