Sn.Mamicey değerlendirmeye çalışalım.
"gece çalışmaları 7.5 saati gecemez."bunu yargı demiyor,mevzuat diyor,
Yargı,gece 7.5 saati aşan çalışmaları(haftalık çalışma süresi aşılmasa da)f.çalışma olarak nitelendiriyor,ey işveren bu(yani gece 7.5 saati aşan)çalışmayı neden yaptırdın da demiyor,savcılığa suç duyurusu,İş kurumuna ihbarda bulunmuyor ama şikayet veya inceleme ya da tespiti halinde tabi ipc var,bunlar yok ve işcinin hakkı da ödeniyor/ödenmişse sorun olmuyor.
Benzer durum günlük,ifadenize göre gündüz 15 süreli işlerde sözkonusu.Malum günlük çalışma süresi 11 saati aşamaz,aşarsa "sıkıntı olarak"ipc var/sözkonusu olabilir.Yine burada da günlük 11 saati aşan çalışmalar(haftalık çalışma süresi aşılmasa da)fazla çalışma niteliğindedir ve bildiğim kadarıyla denkleştirmeye de tabi tutulamaz.
Diğer yönden,olayınızdaki çalışma şekline göre,belirtilen çalışma süreleri üzerinden günlük çalışma süresi 16 saat,olması gereken ara dinlenme süresi 2 saat olduğunda,16-2=fiili çalışma süresi 14 saat olmalıdır,oysa siz 1 saat ara dinlenme veriyorsunuz,bu durumda yani a.dinlenme süresi 1 saat olduğunda,günlük fiili çalışma süresini 15 saat kabül etmek gerekir.
Buna göre genelde, haftalık çalışma günü bazı haftalar 4,bazı haftalar 3 iş günü olur,bu çalışma biçiminde ayrıca h.tatiline hükmedilmez,7 günlük süre içindeki çalışılmayan günlerden bir gün, h.tatili olarak değerlendirilir.
Sonuç olarak 11 saaati aşan çalışmalar denkleştirmeye tabi tutulamaz,zaten bu noktada haftalık 45 saatin altında çalışmada yok ama bu çalışma şekline göre fazla çalışma doğuyor.