Vardiya Geçişleri Hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mamicey
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Tabii hemen yazayım 1. gün 15/23 2. gün 15/23 3. gün 15/23 4. gün 23/07 5. gün 23/07 6. gün 23/07 7. gün gece nöbet çıkışı aynı zamanda haftalık izin 8. 07/15 ewet keremcem bu listede kendine ait bir haftalık izin günü gösterebilirmisiniz? hep günler bölük pörçük şimdi diyeceksiniz ki siz 2 tane haftalık izin kullanıyorsunuz. bende daha fazla uzatmak istemiyorum sadece çeken bilir diyorum.
Şu yukarda belirttiğiniz çalışma saatlerinde 11 saatlik veya 10 saatlik çalışma nerede var???
Sevgili Ekrem ;

gece çalışma olayı sıkıntı yaratıyor işte kardeş onu kabul ettiremiyoruz tamam gündüz 11 saat çalışın diyorlar ama geceyi 7,5 saatten fazla çalıştıramam diyor bu sefer gündüz 11 saat gece 7,5 saat vardiya dönmüyor hep bir birine giriyor. gece çalışmasında hiç şekilde mesai olarak dahi çalışılamazmış 10 saat
 
Sevgili Kerem;
bizim asıl derdimiz şudur vardiyamızı 7,5 saat modelinden çıkartmak 12 saat çalıştık bir dönem çok iyiydi sonrasında yönetici değişti ve vardiyalar 3 vardiya olacak dedi ve bütün günümüzü işimize endeksli bir şekilde ayarlamak zorunda kalıyoruz. Benim çalıştığım kurum bir kamu kuruluşu bu kurumda 3 farklı taşeron kolu var 1. güvenlik 2. veri giriş 3. hasta taşıma ve temizlik ben hasta karşılama temizlikte çalışıyorum bizim yöneticimiz ile güvenlik ve veri giriş elemanlarının yöneticisi ayrı diğer 2 grup 12 saat çalışıyorlar ama bizim yöneticimiz izin vermiyor. yarın birisi şikayet etse ne olacak diyor. aynı risk diğer 12 çalışanlar içinde geçerli onlardan bir şikayet olsa cezayı yine aynı kurum ödeyecek. Hani bazen şeytan kanıma girmiyor da değil :confused:
 
Vardiyalı çalışmalarda 7,5 saatten ayrı kanunlara uygun başka bir çalışma modeli var mıdır acaba?
 
Gece çalışması yapılmak zorunda olan vardiya düzenlemelerinde , uymak zorunda kalınan 7,5 saat sınırı var, bu sınıra uymakla yükümlüdür işveren.
Ancak mecliste görüşülmekte olan tasarıda gece çalışma süresi olan 7,5 saat sınırının kaldırılması teklifi de var.
 
Son düzenleme:
Mesaiyi gösterir, size ücreti fazla çalışma ücreti olarak öder (ama haftalık gene aynı süre çalıştırmıştır aslında, 45 saat) sonra da gelen idari para cezalarını öder.
 
Peki işçi kendi rızam ile bu 12 saat çalışmayı kabul ediyorum diye yazılı dilekçe verse yine mi olmuyor ve son olarak bu işlemin idari para cezası ne kadardır?
 
Bu konular(yani iş günleri ve çalışma saatlerinin belirlenmesi hususu) işverenin yönetim hakkı kapsamındadır,anacak taraflar anlaşarak(çalışma koşullarında)değişiklik yapabilirler.
(görmemişim düzeltme yaptım)
 
Son düzenleme:
Ekrem Bey;

2 vardiya sisteminde nasıl çalışıyorsunuz? gece çalışması 12 saat yapılamaz diye biliyorum. gece çalışmaları 7,5 saatin üzerinde olamazmış yoksa 2 vardiya süper oluyor abi 12/36 esasına göre kendin için vaktin var ama bizim sistemde maalesef her gün o iş yerinin kokusunu solumak zorundasın.

Bende gece 12 saat çalışıyorum yasal değil mi bu ?
 
Akşam 8 sabah 8 çalıştım yani bu sabah 8 de izne çıktım güya ama 1 gün uykuyla geçiyor çünkü sabah uykusuz oluyorsun 12 saatten sonra.
 
Arkadaşlar gece çalışmaları 7.5 saatten fazla olamaz diyor yargı kararı peki gündüz vardiyası 15 saat tutulsa sıkıntı olur mu? örneğin 1. gün 07/23 2. gün boş 3. gün 07/23 4. gün boş 5. gün 23/07 6. gün 23/07 7. gün boş şeklinde çalışılsa bir sıkıntı olur mu?. haftalık 45 saat çalışma yapılıyor bu şekilde fakat gündüz vardiyasında 15 saat çalışma kanuna aykırı mıdır?
 
Son düzenleme:
Günlük çalışmaya başladığınızda ara dinlenme süreleri düşüldükten sonra, net çalışma süresi 11 saati aşamaz.
 
Sn.Mamicey değerlendirmeye çalışalım.
"gece çalışmaları 7.5 saati gecemez."bunu yargı demiyor,mevzuat diyor,
Yargı,gece 7.5 saati aşan çalışmaları(haftalık çalışma süresi aşılmasa da)f.çalışma olarak nitelendiriyor,ey işveren bu(yani gece 7.5 saati aşan)çalışmayı neden yaptırdın da demiyor,savcılığa suç duyurusu,İş kurumuna ihbarda bulunmuyor ama şikayet veya inceleme ya da tespiti halinde tabi ipc var,bunlar yok ve işcinin hakkı da ödeniyor/ödenmişse sorun olmuyor.
Benzer durum günlük,ifadenize göre gündüz 15 süreli işlerde sözkonusu.Malum günlük çalışma süresi 11 saati aşamaz,aşarsa "sıkıntı olarak"ipc var/sözkonusu olabilir.Yine burada da günlük 11 saati aşan çalışmalar(haftalık çalışma süresi aşılmasa da)fazla çalışma niteliğindedir ve bildiğim kadarıyla denkleştirmeye de tabi tutulamaz.
Diğer yönden,olayınızdaki çalışma şekline göre,belirtilen çalışma süreleri üzerinden günlük çalışma süresi 16 saat,olması gereken ara dinlenme süresi 2 saat olduğunda,16-2=fiili çalışma süresi 14 saat olmalıdır,oysa siz 1 saat ara dinlenme veriyorsunuz,bu durumda yani a.dinlenme süresi 1 saat olduğunda,günlük fiili çalışma süresini 15 saat kabül etmek gerekir.
Buna göre genelde, haftalık çalışma günü bazı haftalar 4,bazı haftalar 3 iş günü olur,bu çalışma biçiminde ayrıca h.tatiline hükmedilmez,7 günlük süre içindeki çalışılmayan günlerden bir gün, h.tatili olarak değerlendirilir.
Sonuç olarak 11 saaati aşan çalışmalar denkleştirmeye tabi tutulamaz,zaten bu noktada haftalık 45 saatin altında çalışmada yok ama bu çalışma şekline göre fazla çalışma doğuyor.
 
Üst