Varlık Barışında Taşınmaz Beyanı

Üyelik
2 Tem 2009
Mesajlar
3
5811 Sayılı Kanun'sa şöule diyor: Türkiye'de bulunan varlıkların, vergi dairelerine beyan edilmesi ile banka veya aracı kurumlara bildirilmesinde ya da yasal defterlere kaydedilmesinde, bu varlıkların rayiç bedelinin Yeni Türk Lirası karşılığı esas alınacaktır. Rayiç bedel, söz konusu varlıkların sahiplerince bildirim veya beyan tarihi itibarıyla belirlenen alım-satım bedeli olup bu bedelin gerçek durumu yansıtması gerekmektedir.? maddesi ile ilgilidir.

Şirketler bu taşınmazların değerini piyasayı araştırarak mı bulacaktır (belediyelerdeki emlak değerlerinin piyasa değeri ile alakası yok)? Yoksa abartmamak kaydı ile sadece tahmini bir rakam mı beyan edilecektir. Bu durumda daha sonra niye bu kadar düşük veya fazla beyan ettiniz demezler mi?

Ve yine bu taşınmazların kaydının sermaye artırımında kullanılması zorunlu olduğundan Ticaret Kanunun?a göre sermaye artırımında taşınmazların Y.M.M. raporu ile değerlenmesi gibi bir zorunluluk varsa (bu konuda çok emin değilim) öncelikle bu raporun alınması mı gereklidir?

İlgilenen herkese çok teşekkür ederim.
 
Ynt: Varlık Barışında Taşınmaz Beyanı

Sayın mustafasönmez,
konu ile ilgili benzer soru işaretleri ile ilgili araştırma yaparken sizin sorunuzla karşılaştım. varlık barışı yasasında mükelleflerin beyanının esas alınacağı belirtilmiş. ayni olarak koyulan sermaye de mahkeme tarafından bilirkişi atanması ve taşınmaz ile ilgili değer tespitinin yapılması gerekiyor diye bir bilgim var ancak burada bir beyan söz konusu olduğu için bu beyan değerinin esas alınıp alınmayacağı yine de mahkemeden bilir kişi tayin ettirme durumu söz konusu olacak mı olmayacak mı benim de tereddütüm var. örneğin firma bünyesinde bağımlı olarak çalışan smmm meslek mensubunun bunun için rapor düzenlemesi yeterli olacak mı?(yoksa ymm raporu mu gerekli) bu da ayrı bir soru işareti. ayrıca biliyorsunuz 5811 den faydalanarak yapılan sermaye artırımında önceki sermayenin tamamının ödenmiş olma zorunluluğu bulunmuyor. bu durumda düzenlenecek raporun içeriği ne olacak. mevcut durumu izah eden bir içeriği mi olacak. ticaret sicil le görüştüğüm kadarıyla bu raporu istiyorlar ve mevcut durumun açıklaması niteliğinde istiyorlar. konu ile ilgili her hangi bir aşama kaydetti iseniz paylaşmanızı rica ediyorum.

iyi çalışmalar dilerim
 
Ynt: Varlık Barışında Taşınmaz Beyanı

Sayın canercin,

Bu konuda bende yüzde yüz emin değilim maalesef. Keşke konunun uzmanı bir arkadaşımız bizi aydınlatabilse.

Yine de fikrimi söyleyeyim. Bence önemli olan konu şu; 5811 sayılı yasa, taşınmazın beyan edilen değerinin (kanunda ve tebliğlerde herhangi bir değerleme raporu veya mahkeme kararı zorunluluğundan bahsetmemiş) sermayenin bir parçası olarak kabul edilecek özel fon hesabına kaydedilmesine müsaade ediyor. Dolayısıyla diğer olağan ayni sermaye arttırımı işlemlerinden bir farkı var ne de olsa bu beyan üzerinden %5 gibi bir vergi ödenecek. Burda önemli olan hususlar, taşınmazların kanunda belirtilen tarihten önce şirket ortağı veya ortaklarının tapulu mülkiyetinde bulunması ve bunları bu kanunun pazarlama sloganı olan "Şirketlerin sermaye yapılarının güçlendirilmesi" amacı ile kullanılması.

Dolayısı ile varlık barışı ile taahhüt edilen sermaye ödenmeden sermaye artırımı yapılamayacağı konusundaki Türk Ticaret Kanunu 391.nci maddesine nasıl bir istisna getirildiyse, taşınmazın sermaye arttırımında kullanılırken de mahkeme bilirkişi kararı konusunda da bir istisna olduğunu ve buna gerek olmadığını düşünüyorum. umarım ilerde bir tebliğ ile bu da netleşir.

Burda ki risk ise inceleme elemanları şayet beyan edilen değer ile gerçek durum arasında bir uçurum görürlerse ( hem düşük hemde yüksek bedel için) varlık barışı hükümlerinin (rayiç bedel) sağlanmadığına kanaat getirebilirler.
 
Ynt: Varlık Barışında Taşınmaz Beyanı

Taşınmazların, Şirket olmayan (bilanço usülüne göre defter tutan) mükellefler yönünden durumu nedir acaba? Muhasebe kaydını nasıl yaparsak yanlış yapmamış oluruz? Açıklayıcı bilgi verebilecek bir üstadımız var mı durumu müsait olan?
 
Üst