personel maaş programı

Vefat Eden Babadan Maaş

mes_ar

Tanınmış Üye
Merhaba arkadaşlar, 2 bekar kızı olan baba geçen sene vefat ediyor. Kızlardan biri bağkurlu diğeri de belediyede çalışıyor. Bu çocuklar 50 yaş üstünde, babadan maaş alabilirler mi?

Merhaba arkadaşlar, 2 bekar kızı olan baba geçen sene vefat ediyor. Kızlardan biri bağkurlu diğeri de belediyede çalışıyor. Bu çocuklar 50 yaş üstünde, babadan maaş alabilirler mi?
Vefat eden babadan kız çocuklarına maaş (yetim aylığı) bağlanması için; kız çocuğunun evli olmaması, çalışmıyor olması (sigortalı) ve kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı almıyor olması şarttır. Yaş sınırı olmaksızın, bekar, boşanmış veya dul olan kız çocukları, SGK'ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) başvurarak E-Devlet üzerinden veya şahsen bu hakkı kullanabilir.

Kız Çocuklarının Maaş Alma Şartları ve Detayları:
  • Medeni Durum ve Çalışma Durumu: Kız çocuğu çalışmıyorsa ve sigortalı bir işte çalışmıyorsa (evli değilse, boşanmışsa veya dulsa) babasından yetim maaşı alabilir.
  • Yaş Sınırı: Kız çocukları için 18 veya 25 yaş sınırı yoktur.
  • Eşten Maaş Alma Durumu: Kız çocuğu, evli olmadığı sürece hem ölen babasından hem de ölen eşinden ayrı ayrı maaş alabilir.
  • Cift Maas Imkani (Anne ve Babadan): Kız çocuğu hem annesinden hem de babasından yetim aylığı hakkına sahipse, her ikisinden de maaş alabilir. 1 Ekim 2008 sonrası ölümlerde, yüksek olan aylığın tamamı, düşük olanın ise yarısı bağlanır.
  • Emekli Sandığı İstisnası: Yetim kız çocuklarına, anne ya da babadan birinin Emekli Sandığı (4C) kapsamında olması durumunda her iki aylık tam olarak bağlanabilir.
  • Başvuru Süreci: SGK'ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) şahsen veya internet üzerinden "Ölüm Aylığı Talep Formu" ile başvuru yapılır.
  • Sigorta Primi Şartı: Vefat eden babanın en az 360 gün (Bağ-Kur için 1800 gün) sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir.
Maaş Bağlanmama Durumları:
Kız çocuğu sigortalı bir işe girerse, evlenirse veya kendi çalışmasından dolayı emekli maaşı almaya başlarsa yetim aylığı kesilir. Ancak boşandığında maaş tekrar bağlanabilir.