fonradar

Vefat Eden Eşin Kanuni Mirascıların Birisi İşe Devam Etmesi

Üyelik
30 Ağu 2005
Mesajlar
19
Bakkaliye işi ile uğrasan gelir vergisi mükellefi vefat etdi. işyerini ölüm tarihi itibarıyla hanımı adına tescil ettirdik.

Vergi dairesi, ödeme kayedici cihazı tescil ettirirken gider pusulası ile bedelsiz olarak belge tanzim edilmesi gerekir diyerek, ödeme kaydedici cihaza ait levhayı vermemektede tereddüt etmektedir.

Vergi Dairesi Başkanlığından mükteza talep ettim. Mükteza hala çıkmadı. Başından böyle bir durum geçen meslek mensubu arkadaşımdan belge talep etmekteyim.

iyi çalışmalar

Cemil Kırmızı Adana
[email protected]
 
Ölü adama gider pusulasımı imzalattıracaksınız?
Böyle saçma birşey olamaz.
Peki stok malları ne yaptınız faturamı düzenlediniz yoksa aynen devam mı ettiniz?
Hiçbir belge yani fatura düzenlemeden mirascı üzerine devam ettiyseniz aynı mantıkla yazar kasada devir olması gerekir ve gider pusulasına gerek olmaz diye düşünüyorum.
Saygılarımla
 
sn. cemil kırmızı

aynı olay benim başımada geldi yazar kasa hafızasını değiştirmeden devir olabiliyor.size mail atıyorum maliyeen gelen bilgilendirmeyi buraya kopyalayamadım tarayıcıdan geldiğinden...
 
ölen mükellefin yazarkasa devri

mirası reddetmeyen mirasçıların üzerine devir edilebiliyor yazarkasa ve stokları
 
yazar kasanın servisine kasayı götürün herşeyi servis yapacak giderpusulasına gerek yok 1 ay önce aynı işlemi yaptım .kolay gelsin
 
Hafız değiştirmeye gerek yoktur. 1996/1 Sayılı İç Genelgede açıklama yapılmıştır

KATMA DEĞER VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN ÖDEMEKAYDEDİCİ CİHAZLARI KULLANMALARI MECBURİYETİ HAKKINDA
İÇ GENELGE
(Seri No:1996/1)
SAYI : B.07.0.GEL.0.65/6503-9/25189
TARİH: 07.06.1996

2-Ödeme Kaydedici Cihazların Mali Hafızasının Değişmesine Gerek Olmayan Haller:
(…)
b) Yine Gelir Vergisi Kanununun 81. maddesine göre ferdi bir işletmenin sahibinin ölümü nedeni ile varlıklarının kanuni mirasçılarına devrinde,
(…)
 
arkadaşlar bu genelgeyi nerede bulabilirim. ve birde mirasçılardan alınacak muvaffakatname nasıl olacak.bizmi imzalattıracağız noterdemi olacak?
 
Muvafakatname, tüm mirasçılar tarafından işi devam ettirecek kimse için noterde hazırlattırılır.
 
çocukların hepsi ayrı illerde hatta kimisi yurtdışında bu durumda nasıl bir yol izlenmeli?
 
1. Yurtdışında yaşayan mirasçı, diğer mirasçılar adına 8 sayfalık Genel Vekaletname çıkaracak, birlikte veya ayrı ayrı hareket etmeye diye... (tek vekaletnamede olabiliyor)

2. Mirasçılar, noterden Feragatname çıkartsın. (yurtdışında yaşayan mirasçı adına da vekaleti olan bir mirasçı hem asaleten hem vekaleten hareket etmiş olacak -genel vekaletmeyi kullanarak-)
Murisimiz ........'ın vefatı nedeniyle diğer mirasçılarla birlikte intikal eden ............. adresindeki dükkanın işletme hakkı üzerindeki bilcümle mirasçılık hak ve hisselerimizin tamamından bu kerre yine mirasçılardan olan ....... doğumlu,.../.../19... doğumlu ............... lehine bedelsiz olarak feragat ettiğimizi noter huzurunda kabul ve beyan ederiz.
Feregat edenler:
imza


NOT: sözün özü yurtdışındakiler de şehir dışındakiler de ortak bir zaman ayarlamasıyla bir noktada buluşmaları daha kolay, çabuk ve masrafsız olacak gibi.
 
Arkadaşlar,

Uzun uğraştan sonra nihayet işi çözdüm. Bağlı olduğumuz vergi dairesi başkanlığından mükteza talep etmek kaydıyla, ödeme kaydedici cihazın tescilinde gider pusulası tanzim edilmesine gerek yoktur. Görüşü doğrultusunda ilgili vergi dairesi müdürlüğü, ödeme kaydedici cihaza ait levhayı cezasız olarak tasdik edip verdiler.
 

Benzer konular

Üst