Vefat eden mali müşavirin bürosu....

YİĞİTOĞLU

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Mar 2008
Mesajlar
124
Bulunduğum bölgede geçenlerde vefat eden bir mali müşavirin eşi (belgesi yoktur) büronun devam etmesi için piyasada belgeli eleman arayıp buluyor.Ve bu işi devam ettiriyor.Belgeli arkadaşlarda belli bir bedel karşılığında kabul ediyorlar.Gerçi 2-3 kişi gidip geldi ama sonuçta büro hala hizmet vermeye devam ediyor.Mükelleflerde bir şey dediği yok.Benim işim nasıl olsa yürüyor deyip hiç bir korku duymuyorlar.
Siz bunu nasıl değerlendiriyorsuuz?
 
Ynt: Vefat eden mali müşavirin bürosu....

normal birşey mutlaka birileri sahip çıkacaktır.. arkasında bırakacak birileri yoksa bu iş böyle olur.. isteyen mükellef ayrılabilir isteyen kalır.. sonuçta yoldan geçen biri devir almıyor smmm devir alıyor..
 
Ynt: Vefat eden mali müşavirin bürosu....

Aslında kanunumuza eklenmesi gereken bir konu. Örn. Eczacılarda eğer eczacı vefat etmiş ise ve çocuğu var ise mesul müdür çalıştırarak çocuk ünv. (ilgili bölümü seçmek kaydı ile) bitirene kadar eczane açık tutulabiliyor. En azından yıl tamamlanana kadar mesul (ruhsatlı) bir meslektaş çalıştırmak kaydı ile büro faaliyetinin sürdürülebilmesine yönelik kanuni düzenleme yapılması gerekir.
 
Ynt: Vefat eden mali müşavirin bürosu....

bana etik gelmiyor ancak yasal olarak engel yok sanırım , belgeyi binbir zorlukla alan kişilerin hakkı yenmiyor mu bu durumda elbette yeniyor, orda ücretle çalışmayı kabul eden smmm ler de hatalı çünkü kendi mesleklerine ihanet ediyorlar bence
 
Ynt: Vefat eden mali müşavirin bürosu....

SMMM lerin büyük çoğunlu bağımlı çalışıyor. Neden etik olmasın.?
 
Ynt: Vefat eden mali müşavirin bürosu....

Etik olmaması durumu orda çalışanlarla yapılan anlaşmaya bağlı olabilir. SMMM ye kardeşim hazır büro var,mükellef var, gel gelceni koy büroyuda işlet %50 ortak olalım dense amenna ancak hazır büro var gel hem belgeni ortaya koy, hemde işçi olarak çalış denirse ozaman durum gerçekten etik olmaz.

Aslında bu durum iki yönlü bir durum yeni belge alanlar ne yapsınlar yeni belge alan biri kardeşim vefat eden SMMM nin bile mükellefini alamıyorsak bu işi bırakalım der.
SMMM olarak düşürsekde kardeşim geride kalanlar açmı kalsın tabiki yerine adam bulacak der.
İşin ucunda para olduğu sürece çıkar çatışması olacaktır bunun en kolay çıkışı smmm vefatından sonra kanunen ortaklıkla büronün başka bir belgeliye devrine izin verme yada belli bir süre geride kalanlar için büronun faaliyetine izin vermek olabilir ancak genede yeni belgeliler ne yapsın zaten müşavirini ancak öldüğünde değiştiren bir zihniyetin hüküm sürdüğü bir ülkede yeniler nasıl mükellef bulacak.
 
Ynt: Vefat eden mali müşavirin bürosu....

Aslında smmm ye deniyor ki kardeşim sen hiç büroya uğrama her ay paranı al.Bizim yetişmiş personelimiz var sen sadece şifreni bırak belgeni duvara as, gerisine karışma...(yani müşteriler ile muhatap olup onları kendi tarafına çekme, yarın ayrıldığında bizden kopmalar yaşanmasın endişesi) Bu, bir fiil mesleği icra etmesi gereken meslek mensupları için nasıl uygun görülür?

Bide yapılan işler ve işlemler de bir sıkıntı olduğunda ( vergi kayıp ve kaçağına yol açan durumlar dışında ) meslek mensubunu bu ne derece bağlar? Örneğin personelim hazırladığı kdv, gelir, kurumlar vergisinde hata yapılması veya kabul edilmeyen bir harcamanın giderleştirilip matrahın azaltılması gibi..Örnekler çoğaltılabilir.
 
Üst