Velilerden Tahsilat

gscaglar

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Eyl 2013
Mesajlar
127
Konum
istanbul
merhaba,

okul servisi çeken bir mükellefim velilerden yıllık toplam servis ücretlerini pos cihazından bir kerede çekmektedir. yani eylül 2015-haziran 2016 gelirinin tamamını ekim ayında tahsil etmiş oluyor. bu kredi kartıyla tahsilatları ay içinde tamamını faturalandırması gerekiyormu? kdv beyannamesinde Kredi Kartı Ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmetlerin KDV Dahil Karsılıgını Teskil Eden Bedel tutarı ile Teslim ve Hizmetlerin Karsılıgını Teskil Eden Bedel (aylık) tutar birbirini tutması gerekiyormu? ekim ayı için sadece o ay için alması gereken ücretler toplamınımı fatura etmesi gerekiyor.

yardımlarınızı rica ediyorum.
 
Normalde yasaya göre hizmetin tahakkuk ettiği zaman faturası kesilmesi gerekiyor, örneğin; eylül-haziran dönemini 10 aydan hesapladığımızda misal 1.000 TL'lik yıllık servis bedelini aylık 100 TL'den her ay sonunda fatura edilmesi gerekiyor. Fakat eylül döneminde yapılan kredi kartı tahsilatlarının eylül cirosundan fazla olması durumunda da maliye bu sefer firmaya soruyor neden böyle diye. Aslında maliyeden dolayı sıkıntısı olmayan bir firma bunu izah edebilir fakat genel kullanımda firmalar aylık tahakkuk eden ücretleri değil de kredi kartından çekilen tutarın tamamını fatura ederek işin içinden çıkıyorlar. Şahsi düşüncem dönemsellik ilkesine aykırı olan bir uygulamadır fakat maliyeyle yüz göz olmamak için gerekli görülen firmalarda böyle yapılmalı.
Mesela, geçmişte yeminli tam tasdiğine tabi çalışan bir kömür firmasında gördüğüm olay da; ay içerisindeki satış toplamı 6.000.000 TL civarı iken bayilerimize tahsilat amacıyla verdiğimiz kendi adımıza olan poslardan çekimlerin toplamı 20.000.000 TL'yi buluyordu. Bu aşamada tabi bizim satışlarımızla pos çekimlerimiz arasında 14.000.000 TL fark bulunuyor ve biz olanı bildiriyoruz maliyeye. Sonrasında da maliye konu hakkında bizden bilgi talep ettiğinde de durumu açıkladık ve zor da olsa(!) anladılar nihayetinde.
Kısacası pos makineleri tahsilat aracıdır, işletmeler istese avans da tahsil edebilir, geçmişte yapılan bir satışa ait cariyi de tahsil edebilir, ileride yapılacak satışa istinaden teminat olarak belirli bir miktarı da tahsil edilebilir veya bu gibi örnekler..
 
evet doğru söylüyorsunuz. ama maliye bu konuyu soracaktır diye terettüd ediyorum. ceza kesmek için bahane arıyorlar zaten.
 

Benzer konular

Üst