fonradar

Veraset Ve İntikal Vergisi Hesaplama

Üyelik
22 Haz 2018
Mesajlar
1
Konum
Ankara
Herkese merhaba.

Veraset ile ilgili farklı yorumlanan bi sorum var, örnek üzerinden açıklamam daha yararlı olacak;

Mükellef nisan ayında viv beyanmamesini vergi dairesine vererek işlemlere başlıyor. Gayrimenkul ve menkul malları toplamı yani matraha esas tutarı 60.000 TL. Mükellefin bu matraha esas tutardaki veraset ve intikal vergisi 6.000 TL. Mükellef tek seferde bu 6.000 TL yi ödemekte zorlanacağı için 6 eşit taksitte ödeme yoluna gidiyor. İlk taksiti mayıs ayında 1.000 TL ödüyor. Mükellef haziran ayında 8.000 TL lik malı için borcu yoktur (ilişiksizlik belgesi) istiyor. İşte sorun burada başlıyor sayın arkadaşlar.

Veraset Ve İntikal Vergisi 28 Sıra Nolu Tebliğdeki açıklama şu şekilde;

56. Vergi dairelerince bu belgenin verilebilmesi için, mükellefler tarafından veraset ve intikal vergisi beyannamesinin verilmiş olması, belge istenilen para ve senetlerin bu beyannamede gösterilmiş bulunması ve tahakkuk eden vergiden para ve senede isabet eden tutar ile vadesi geçmiş taksitlerin ödenmiş olması gerekir.


Tereddüte düşülen konu ise şu.
İlk Görüş : Mükellefin vadesi geçmiş borcu yok, ilk taksit tutarı 1.000 TL ödemiş, istediği toplam malların 800 TL. Yani 8.000 TL lik malı için istediği borcu yoktur (ilişiksizlik belgesi) için isabet eden tutardan daha fazla bir taksit ödemesi yapmış. Yazıyı alabilir.

İkinci görüş ise, mükellef ilk taksiti ödemiş, üzerine 800 TL isabet tutarında bir ilişiksizlik belgesi istiyor. Vadesi geçmemiş 5.000 tl borcundan mahsup edilmek üzere tekrardan 800 TL daha vergi borcunu yatırttıktan sonra ilişiksizlik belgesi verilebilir deniyor.

Bu iki görüşten hangisi doğrudur acaba sayın arkadaşlar. Kanuni dayanağını göstererek açıklayabilecek varmı acaba?

Tutarlar örnek olması açısından yazılmıştır, gerçek tutarları yansıtmamaktadır.
 
ilk görüşe göre işlem yaptırmıştım v.d.'den ancak dayanak nedir bilmiyorum. mantıkende olması gerek ilk görüş zaten.
 
Üst