Veraset ve İntikal Vergisi!

HasanYılmazer

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Ocak 2006
Mesajlar
107
Merhabalar,

Bir gerçek kişi mükellefi Babasından aldığı para ile yeni yapılmakta olan bir işhanından kendi üstüne bir büro satın alıyor.Ve bu işlemin veraset ve intikal vergisini ödemek istiyor.Sorum :
1. Kat irtifakı tapusunu aldı. Veraset ve intikal vergisi beyannamesini tapuya tescil tarihinden itibaren 1 ay için de mi vermeli ? Yoksa Babasından aldığı parayla gayrimenkulü aldığı için parayı aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde mi vermesi gerekirdi? Yani veraset ve intikal vergisi beyannamesi gayrimenkul için mi yoksa para için mi verilmeli?

2.Eğer gayrimenkul için beyanname verilecek ise; Gerçek satış değeri ile tapudaki satış değeri arasında yaklaşık 10 katlık bir fark var. Bu durumda ne öneririseniz?Beyannameyi nasıl vermeli?

Saygılar.
 
sayın emre,

daha önce arama yapmış idim. Fakat benim soruma cevap veren birşey bulamadım.gözden kaçtımı diye tekrar aradım.ama yine bulamadım. 10 kat ile ilgili göstermiş olduğunuz cevapta sorumla ilgili değil pek.

Yinede yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Sayın Hasan Yılmazer,
Öncelikle aldığınız paranın veraset intikal vergisine tabi olup olmadığı konusunda şüpheliyim.Veraset intikal vergisinde geçen mal deyimine girip girmediğinden dolayı.

Şayet veraset intikal versisine tabi ise hukuken paranın size verildiği tarihi takip eden 1 ay içinde beyan süreniz var.Beyan sürenizi büro alımıyla ilişkilendirmeyiniz.

Veraset intikal beyanname vermenizide anlayabilmiş değilim.Sanırım sizin korkunuz tapudan araştırıp bu parayı nerden buldun diye sorarlarsa diye korkuyorsunuz.

Babasından aldığı paranın veraset intikal vergisini ödemeyi düşünüpte yeni almış olduğu büronun gerçek alım bedelini tapuya beyan etmeyip eksik tapu harcı alınmasına ve vergi kaçağına sebebiyet veren mantığıda anlayabilmiş değilim.

Saygılarımla
 
Merhaba,
Konuyu kısaca incelersek;
İstisnalar;

Veraset ve intikal Vergisi Kanununun 4/b maddesi' Alıntı:
b) Değerleri 10 uncu maddeye göre belirlenen menkul ve gayrimenkul mallardan evlatlıklar da dahil olmak üzere füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinin 83.139 Yeni Türk Lirası (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinin 166.375 Yeni Türk Lirası)

vergiden istisna edilmiştir. Eğer bahsettiğiniz kişinin babasından kalan miras yukarıdaki tutarları aşmıyorsa herhangi bir vergi çıkmayacaktır.

Beyan Süresi;
Ölüm Türkiye sınırları içinde meydana gelmiş ise Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 9/1-a maddesine göre dört ay içinde beyanda bulunmak gerekmektedir.

Veraset ve intikal vergisi beyanı ile alınan işyerinin herhangi bir ilgisi bulunmamakta. Siz yasa gereği beyannamenizi verin ve tutarlı veya tutarsız olarak tahakkuk fişinizi alarak vatandaşlık görevinizin birinci kısmını tamamlayın.

İkinci olarak yine bir vatandaşlık görevi olarak tapuda gerçek değeri beyan etmenizi öneririm. Tapu harçlarında matrah emlak vergisi değeri ile beyan edilen değerden yüksek olanıdır. Buna göre en az emlak vergisi değeri kadar beyan etmelisiniz.
 
Sayın Başkan babasının ölümünden dolayı kalan miras gibi bahsetmişsiniz,
benim anladığım bahsi geçen kişinin babası hayatta ve bundan para almış

Tabiki Yanlış anlamadıysam
 
Merhaba,
Haklısın ben babasından kalan miras gibi düşünmüştüm. Şimdi soruyu tekrar okuyunca yaşadığı anlamını çıkarıyorum.
 
Merhaba,

Öncelikle şunu belirteyim;tapuda ben hiç birşey beyan etmedim.Büroyu satan firmanın yetkilisi beni tapuya çağırdı. Tapuda şuraya imza atacaksın dendi. Ben de attım. Ve bir kaç gün sonra kat irtifakı tapusu gönderdiler. Tapu işlemleri hakkında pek bilgim olmadığı için değere filan hiç bakmamıştım. Gönderilen tapuda Cinsi kısmında Arsa yazıyor ve bedeli 3000 YTL. Bu durumda ne yapmalıyım

Saygılarımla.
 
Sayın Yılmazer bahsi geçen yerin yapı kullanma ruhsatı alınmadığı için sanırım arsa bedelinden satış yapılmış.Sizde oranın bitmiş halini aldığınız için işyeri olarak aldım zannediyorsunuz.Kullanma ruhsatı almak size düşüyor.Yani biraz daha masrafınız olacak.

Şimdi eğer ben ödediğim paradan tapunun bedeli olsun diyorsanız tapu harcının yattığı vergi dairesine bir dilekçe ile başvurup pişmanlıkla ek beyanda bulunacaksınız yani ödediğiniz para ile tapuda yazan 3.000 ytl arasındaki farkın harcını g.zammı ve usulsüzlük cezası ile birlikte yatıracaksınız.Aynı zamanda satıcı kişiyide uyarıp onunda ek beyanda bulunmasını isteyin.Size bunu yaptıracaklarınıda sanmıyorum.Çünkü aradaki fark 10 kat gibi bir rakamdan bahsediyorsunuz.Satıcı firma vergi mükellefi ise bu arsa maliyeti ile size satış tutarı arasındaki farkın vergisini ödeme taraftarı olacaklarını sanmıyorum.
 
SAyın Canpolat,

Peki iskan ruhsatı alındığında yeni bir tapu verilip daha yüksek bir bedel gösterilir mi? Birde satıcı firma bana fatura kesmek zorunda. Bu farurada da yine 3000 YTL mi göstermek zorunda. İşin içinden çıkamadım gerçekten.

Saygılarımla.
 
Satıcı firma şayet gayrimenkul(komisyonculuk olmayan) alım satımı ile veya inşaat yapıp satmakla uğraşıyorsa ve bundan dolayı vergi mükellefi ise tabiki fatura kesmek zorunda(tapu bedelinden 3.000 ytl den keserler) fakat gayrimenkul alım satımı ile iştigal etmeyen veya bu tür işleri yapsada vergisel yönden bunları gizleyen biriyseler fatura olayı olmayacaktır.
Şayet gerçek bir kişden aldıysanız tapuyu fatura olayı olmayacaktır.


Tapu artık size geçmiş durumda iskan ruhsatını alıp satarsanız satıığınız yer artık işyeri olacağından dolayı gerçek satış bedelinden tapu işlemi yapılabilir.satış bedelini emlak vergisine esas olan değerdende yapabilirsiniz.Yani en düşük bedelden.
 
Sayın Yılmazer

Size işyerini satan kişi gerek satış gelirini az göstermek, gerekse satış tutarı üzerinden ödeyeceği (ki Emlak vergisi değerinden az olamaz) tapu harcını alıcıya yüklemek için bu yola baş vurmuş. Bu müteahhitlerin uyguladıkları bir muvazaa usulüdür. Siz şu anda binanın arsa payına sahip oldunuz. Medeni kanuna göre arsa üzerindeki bina arsa sahibine aittir. Siz arsa üzerindeki hisseniz oranında bina üzerinde hak sahibisiniz.

İskan ruhsatı almak için tapuda cins tashihi ve ifraz yaptırmanız gerekir. Bu durumda tapuda yapılacak bu işlemler için tahakkuk edecek tüm harçların mükellefi siz olacaksınız.

Kişinin babasından aldığı para hibe ise, yani karşılıksız (ivazsız) ise VİV’ne tabi olur. Ancak, bizde “nerden buldun” diye bir sorgu olmadığından, bunu beyan etmek kişinin vicdanına kalmış bir iştir. Bizde bu gibi beyanlar resmiyete intikal eden (mesela tapudaki devirler gibi) olaylara münhasır olmaktadır.

“Beyannameyi nasıl vermeli” diye sormuşsunuz. Beyan kişinin inisiyatifine bağlıdır. Bunu sınırlayan alt değer emlak vergisi değeridir. Bunun altında olmamak kaydıyla, üzerinde istenilen değer verilebilir. Noter satış senedi fatura yerine geçer.
.............................
 
Sayın Erol,

Ayrıntılı yanıtınız için çok teşekkür ederim. Ancak kafama takılan bir kaç konu daha var.Yardımcı olursanız sevinirim.


Öncelikle şunu belirteyim,müteahhit tapu masraflarını yakın zamanda ayrıca istemiş ve almış. Yani müteahhit tüm masrafları büro sahibine yansıtmış ve tapudaki işlemleri kendi yürütüyor.

1. İskan ruhsatı alınırken tapuda yeni bir değer gösterilebilir mi? Yani burda gösterilen değerin emlak vergisi değerinden düşük olmaması gerekmez mi? Tapu buna dikkat etmiyor mu?

2. Beyanname verilmesi için 30 günlük süre ne zaman başlar?
a. Müteahhitin kestiği fatura tarihinden itibaren mi?
b. Kat irtifakı tapusunun alındığı tarihten itibaren mi?
c. İskan ruhsatının alındığı tarihten itibaren mi?

3. Konuyla ilgili değil ama İskan ruhsatı alınmadan bir binaya yerleşilebilir mi? Yasal olarak.

Saygılarımla.
 
Sayın Yılmazer

1-İskan ruhsatının tapu ile bir alakası yoktur. Bu inşaat ruhsatı ile ilgili bir uygulamadır.

2-Binanın tapu kaydı yaptırırken ödenecek tapu harcının en düşük matrahı inşaatın emlak vergisi değeridir. Mükellef bu değerin üzerinde bir değer gösterebilir.

Harçların hukuki yapısı ile ilgili olarak önce şunu belirtmek gerekir. Harç Devletin vatandaşa gördüğü hizmet karşılığı aldığı bir ödentidir. Eğer vatandaş bu hizmetten yararlanmak istemiyorsa Devlet onu tapu almaya zorlayamaz. Bunun bir istisnası, Emlak Vergisi kanununun 9. maddesinde sayılan hallerin vukuu halinde harç mükellefiyetinin de doğacağı yolundadır.

EVK: 9. maddesinde belirtildiği gibi, bu mükellefiyetin başlaması belirli sürelere bağlanmıştır. Bu süreler dolup EV. Mükellefiyeti başladığı anda harç mükellefiyeti de başlamaktadır. Emlak vergisinin tahakkuk ettirilmemesi vergi zıyaına sebep olur. Harcın zamanında tahakkuk ettirilmemesinin müeyyidesi ise, harç vergiden ayrı bir hukuki yapıya sahip olduğundan farklıdır. Tapuda kayıt işlemi EV. Kayıt işlemini müteakip bir ay içinde yapılmalıdır. Aksi halde, mevzuata göre harcın %50 fazlası ile alınması sonucunu doğurur. Yani sorunuzun 2. şıkkının a, b, c bentlerinin cevabı bu olmaktadır. (Harçlar kanununun 63. 68. maddelerini okuyunuz)

Sizin ödeyeceğiniz harç 49 sayılı HK G.T’de, 13/.a bendinde belirtilmiş olup %015 (Bindeon beş) oranındadır ve 2 no.lu beyanname ile ödenir.

3- Türkiye’de binaların bir çoğunun iskan ruhsatı yoktur. İskan ruhsatı elektrik, su vs. gibi belediye hizmetlerinden yararlanmak için gerekli olmaktadır.
 
Sayın Erol,

2 numaralı soruda veraset ve intikal vergisi beyannamesini kastetmiştim. Yani veraset ve intk. vergisi hangi tarih esas alınarak verilmeli ceza yememek için. Birde VİV beyannamesinde emlak vergisi değeri üzerinden değer bildirdiğimizde tapuda gösterilen değerin daha düşük olması sizce ne gibi sorunlara yol açar.

Saygılarımla.
 
Sayın Yılmazer

Beyanname verme süresi için VİV. Kanunun 9. maddesinin c/2. bendinde

2. Diğer surette vaki intikallerde malların hukuken iktisabedildiği tarihi takibeden bir ay içinde”denmiş.

Buna göre beyanname iktisabın gerçekleştiği tarihi takibeden 1 ay içinde verilmelidir.
 
Merhabalar,

Sayın Yılmazer, 7338 sayılı VİVK'nun 1.maddesinde TC tabiiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun İVAZSIZ bir tarzda şahıstan diğer şahsa intikalinin VİV'ne tabi olduğu açıklanmıştır.Aynı kanunun 2.maddesinin 1.fıkrasının b) bendinde de mal tabirinden neyin anlaşılması gerektiği ifade edilmiştir.Para olarak verilen değerde burada mal tabiri içerisinde yerini almaktadır.

Şimdi sorunuzda VİV'si para içinmi yoksa gayrimenkul içinmi verilmelidir demişsiniz.Burada babanızın tasarrufunda olupta size ivazsız olarak intikal eden şey paradır.Dolayısıyla siz VİV'ni gayrimenkul için değil para için düşünmelisiniz.

Babanızın size vermiş olduğu para ivazsız olarak intikal etmişse bunun için vereceğiniz VİV beyannamesi VİVK'nun 9.maddesinin 1.fıkrasının 2.bendinde belirtilen hukuken iktisap edilme tarihinden itibaren 1 aydır.

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
 

Benzer konular

Üst