Veraset Vergisi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan volkara
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar,
Ben bir ev satın aldım. Evi satın aldığım şahıs bina daha inşaat aşamasındayken evi mütahitten almış. Mütahit evi oturacak düzeye getirmiş. Bu aşamada bende bu şahıstan evi satın aldım. Binanın iskanı daha alınmadı. Müteahhit benden ve benim gibi bu binadan daire satın alan birkaç kişiden, bu evin veraset harcı var diye para istiyor. Siz bu paraları verin bende iskanı alıyım diyor.
1- Bu parayı benden istemekte haklımı.?
2- Veraset harcını sadece bu binanın toprak sahiplerinden mi istemesi gerekiyor.?
3- Yani kısacası bu veraset harcını kim öder.

Yardımlarınızı bekliyorum. Saygılar sunarım...

Ynt: Veraset Vergisi

Ölüm ile mirasçılara, intikal eden miras için, veraset ve intikal vergisi doğmaktadır. Ölüm üzerine mirası reddetmemiş kanuni mirasçıların veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermek ve beyanları üzerinden tahakkuk edecek vergileri ödemek mükellefiyetleri doğmaktadır.
Miras yolu ile intikal eden gayrimenkullerin kanuni mirasçılar arasında taksiminde, taksime giren parsellerin kayıtlı değerleri üzerinden binde 9 oranında tapu harcı alınır.
Gerek veraset ve intikal vergisinde, gerek tapu harcında mükellef kanuni mirasçılardır. Siz ve diğer daire sahipleri bu vergi ve harcın mükellefi değilsiniz.
Ancak,mirasçılar arasında mevcut bir sorun varsa ve bunun getireceği tahsilat güçlüğünü aşmak veya başka varolan sorunlar nedeni ile müteahhit, kısa yolu tercih ederek (Sizin bir an önce iskan iznini almak istediğinizi bildiği için ) sizden talep etmiş.
Tüm daire sahipleri aranızda anlaşarak bu vergi veya harcı ödemenizde (İşinizin çözülmesi açısından) bir mahsur yok. Ancak idare bu tahsilatı mirasçılar adına tahsil edecektir.
İyi günler.

Ynt: Veraset Vergisi

Evet sn. Sezer in görüşlerine katılıyorum. veraset ve intikal vergisinin muhatabı mirasçılardır. Oranları değişir ve muafiyetleri vardır. Ancak sizden istenecek para sizin borcunuz varsa buna mahsuben istenip işlemlerin hızlandırılması istenmiş olabilir.

Merhaba volkara beyin anlattığı ile benim durumum örtüşüyor. Bizim bir Arsamiz vardı . arsaya ortak olduğumuz bir arkadaş ile beraber bir mutaitle anlaşma sonucu kat karşılığı verdik. Bu işlemi aileden tanıdığımız bir avukat aracılı yaptık. Biz kendi vekaletimizi avukata verdik. Ancak vermesek daha iyi idi sanırım. Konu şu bina yapıldı ortak ve biz teslim aldık dairelerimizi. Ve Mutait bizim imzamiz ile 8 dairesini sattı 2dukkani duruyor. Mutait şu an iskani almak için bi para ödememiz gerektiğini ortak (hiç güven vermeyen işi gücü dalavere olan birisi aynı zamanda yönetici ) ile beraber tüm daire sahiplerine veraset intikal parası olarak alınacağını söylediler. Kafamı karıştıran şey bu parayı kimin ödemesi gerektiği..? İşin ilginci daireyi Mutait ten satin alanlar sorgusuz sualsiz ödedi ve biz arsa sahibine, Mutait ve ortak baskı yapıyor.

Benim bu olaydan anladığım örgü şu. Bütün daireler bizim ve ortağımızin üzerine idi. Mutait dairesini satacağı zaman ona imza verdik bu durumda Mutait karşılıksız daire sahibi olmuş olarak gözüküyor. yani veraset intikal etmiş oluyor, veyahut hibe gibi bişeyle bir mali satarak para kazandığı için bunun vergisi olan veraset intikal vergisi kendisine sattığı daireler üzerinden doğmuştur. Yani bizim imzamiz ile sattığı 8daire ona veraset vergisi getirmiştir. Ve bu parayı da daireyi sattığı kişiler ve biz arsa sahiplerinden tahsil etmeye çalışmakta. Bu konuyu ben böyle yorumladım

1. Sorum bu veraset intikal parasını kimin ödemesi gerektiği ve ne olduğu?

2.sorum veraset intikali bir malın miras kalması ile alakalı bize bu arsa miras kalmadı bu arsayı satın aldık çok önceden. Bu söylenen vergi ile ne alakamız olduğu.

3.sorum veraset intikal parası mütaittin kendi sattığı 8 daire ile alakalı bir şey mi bizim dairemiz le bir alakası var mı?
Herşey için çok teşekkür ederim umarım anlaşılır bir dille anlatabilmisimdir.

Veraset vergisini varis öder. Size taşınmaz veraset yoluyla geçmediyse bu vergi ile ilgili bir mükellefiyetiniz olmaz. Müteahhit arsaları bedelsiz yapmıyor. Kavram karmaşası olabilir belli bir bedel karşılığında yapılıyor bunları (bu da para yerine daire, kat, işyeri verilmesi). Binada cins tashihi yapılacağı için alınacak para tapu harcı ya da diğer masraflar olabilir. İfade olarak yanlışlık yapılmıştır belki.

Mirasçılara, intikal eden miras için, veraset ve intikal vergisi ödenmektedir. Müteahhitlerin veya arsa sahiplerinin bahsettiği, iskan aşamasında ödenen ve halk arasında veraset vergisi denilen şey aslında tescil harcı (cins değişikliği için ödenen harç) dır. Bu harç Veraset ve Harçlar Vergi Dairesine yatırıldığı için halk arasında kısaca "veraset harcı" denilmektedir. Bütün karışıklık buradan kaynaklanmaktadır. Söz konusu harç iskan almasında bir engel kalmamış yapılar için iskandan önce her bağımsız bölüm için ayrı olmak üzere topluca ödenir. Harcın sorumlusu daire malikidir. Bazen Müteahhitler kimseye yansıtmadan ödeyip konuyu kapatmakla birlikte her malikten para da talep edebilmektedirler. İyi günler.