Vergi Hukuku Tahmini Sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Balbal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Vergi Hukuku Tahmini Sorular

Örnek : A ve B iki ayrı gelir vergisi mükellefidir. A?nın hesap dönemi takvim yılı, B?nin ki ise 01 ekim 2005 ? 31 eylül 2006 özel hesap dönemidir. Her iki mükellefte, 05.10.2005 tarihinde aktifinde kayıtlı olan kamyonu satmıştır ve elde ettiği gelirini kaydetmemiştir. Tahakkuk zamanaşımı hangi tarihlerde biter?

Balbal ' Alıntı:
Örnek : A ve B iki ayrı gelir vergisi mükellefidir. A?nın hesap dönemi takvim yılı, B?nin ki ise 01 ekim 2005 ? 31 eylül 2006 özel hesap dönemidir. Her iki mükellefte, 05.10.2005 tarihinde aktifinde kayıtlı olan kamyonu satmıştır ve elde ettiği gelirini kaydetmemiştir. Tahakkuk zamanaşımı hangi tarihlerde biter?
A'nın ki 3.12.2010
B'nin ki 31.09.2011 de biter.

bir önceki sorunun cevabını da bekliyorum.Evet çevik kumaş sorusunun cevabını bekliyoruz.

Cevap: A için 2006 yılından itibaren başlar 6-7-8-9-10-11 31/12/2010 biter
B için
Özel hesap dönemi tayin edilenlerin ticari ve zirai kazançları,hesap dönemlerinin kapandığı takvim yılının kazancı sayılır.Hs.dönemi birincide 2005 yılı idi bunda 2006 yılıdır.Dolayısıyla 31/12/2011 biter.

Arkadaşlar moralinizi bozmak istemem ama son 10 yılın sorularını kitap halinde yayınlamaları beni zaten oldukça şüphelendirmişti artık bu soruların önemi kalmadı tamamen zıt sınavlar yapacaklarmış gibi gelmişti zaten ne olduysa sanki içimden artık belge vermeyi hiç istemiyorlar onun için böyle sorular soruyorlar gibi geliyor. Belki yanılıyorum ama bu konular derya deniz Vergi Dairesine Müdür olacak da değiliz ama bari 5 soru sorsalar bazen 3 bazen 4 soru geliyor yani ben sınavda cinnet getirirmiyim veya ucundan dönermiyim bilmiyorum. Yahu birşey yapılıyorsa görünürde değil maksada yönelik pozitif olmalıdır sınav sınav yapmak içinmidir elemek içinmidir. Yeterlilik yeterlilik içinmidir elemek içinmidir. Anlamıyorum 7 tane kanundan sorumlusunuz 3 soru onlarda ücra köşelerden geçmiş yılların soruları bari işin mantığını anlayıp anlamamakla ilgili okey ama şu unlu sorunun cevabına bakınca yıkıldım çooook başka şeyler düşündüm. Yani bu tarifeyi bilmek hemde sınavda doğru cevaplamak yapana belge helal olsun ama soranda bu soruyu kimsenin kolay kolay cevaplayamayacağını bildiğini çok iyi bildiğimden eğer yılların emekleri böyle haybeye giderseee insanlar hayatını koyuyor ortaya yıllarca birikimlerini maddi manevi inşallah ben önyargılı yazmışımdır yani kusursuz imkansızlık konusunda Allah'tan hayırlısı bakalım.

değerli arkadaşlar dehanın vergi hocası bu sefer 4/4 uygulama (tanımları da yazmak şartı ile) gelebileceğini soruyor.

Bir de arkadaşlar 6183'den uzun süredir kalmadı.Bence zamanaşımını kesen ve durduran(işlememesi) sebepleri ezberleyin.

Benim tahminlerim

1-Emsal bedel (GVK veya VUK)
2-Götürü hesaplama GMSİ (kiralarla ilgili hesaplama) veya ihracat %05 hesaplaması
3-Vergi hesaplaması (KVK)
4-Beyanname dönemleri veya tasfiye beyanname dönemleri
5-KVK istisnalar
6-GVK,KVK ind veya kkeg

Balbal ' Alıntı:
Her iki arkadaşın cevabı eksik ve kısmen yanlış.Çevik001 kumaş sorusunun cevabını bekliyoruz.

Arkadaşların V.U.K. 344 ve 371. maddeleri gözatmasında fayda var.

hazerfan ' Alıntı:
Balbal ' Alıntı:
Her iki arkadaşın cevabı eksik ve kısmen yanlış.Çevik001 kumaş sorusunun cevabını bekliyoruz.

Arkadaşların V.U.K. 344 ve 371. maddeleri gözatmasında fayda var.

hmmm... kendiliğinden verdiğine göre pişmanlık ve ıslahtan yararlandığını mı düşünüyoruz.bu durumda vergi ziyaı cezası kesilmiyor.15 gün içinde ödenmesi koşuluyla; ödemenin geciktiği her ay ve kesri için gecikme zammı oranında (%2.5) bir zamla ödemesi gerekiyor.ocak kdv beyanını 24 şubatta vermemiz gerekirken 1 martta verdiğimize göre 5000*%2.5=125 5125 olarak ödeyeceğiz.

şimdi oldu mu?

28 : Maliyet bedeli 2000.- YTL olan 1000 kg perakende satışı yapılan kuru üzümün, 2002-Aralık değerleme gününde ortalama satış fiyatı bilinmemektedir.
2002-Aralık ayında 175 kg (Ortalama satış fiyatı 10.-YTL),
2002-Ekim ayında 225 kg (Ortalama satış fiyatı 7,5.-YTL),
2002-Eylül ayında 245 kg (Ortalama satış fiyatı 5.- YTL),
2002-Ağustos ayında 275 kg (Ortalama satış fiyatı 4.-YTL),

Bu soruyu bende yapamadım.Cevaplarınızı bekliyoruz?(Gerekçesiyle birlikte)

8 : Maliyet bedeli 2000.- YTL olan 1000 kg perakende satışı yapılan kuru üzümün, 2002-Aralık değerleme gününde ortalama satış fiyatı bilinmemektedir.
2002-Aralık ayında 175 kg (Ortalama satış fiyatı 10.-YTL),
2002-Ekim ayında 225 kg (Ortalama satış fiyatı 7,5.-YTL),
2002-Eylül ayında 245 kg (Ortalama satış fiyatı 5.- YTL),
2002-Ağustos ayında 275 kg (Ortalama satış fiyatı 4.-YTL),

Bu soruyu bende yapamadım.Cevaplarınızı bekliyoruz?(Gerekçesiyle birlikte)

1000 Kgx0,25=250Kg bu miktarı geriye dönük 3 ay karşılaştırmanız lazım 4.aya gelmeyin.3 ayda da bulamazsanız o zaman 2.yönteme geçmelisiniz.
Bu soruda ağustos 250 Kg'yu geçiyor.Fakat kanun gereğince en fazla top.üç aya bakılır.
parekende tic uğraştığı için %10 nispeti dikkate alınır. 2000x1,10=2200
2200TL/1000kg=2,20 ort.fiyat

cozum.jpg

1- EMSAL BEDELİ VE ÜCRETİ

1- MADDE METNİ

Vergi Usul Kanunu?nun 267. maddesi emsal bedeli ve ücretini şu şekilde tanımlamaktadır:

?Emsal bedeli, gerçek bedeli belli olmayan veya bilinemeyen veyahut doğru olarak tespit edilemeyen bir malın, değerleme gününde satılması halinde emsaline nazaran haiz olacağı değerdir.

Emsal bedeli sıra ile, aşağıdaki esaslara göre tayin olunur.

Birinci Sıra : (Ortalama Fiyat Esası) Aynı cins ve nevideki mallardan sıra ile değerlemenin yapılacağı ayda veya bir evvelki veya bir daha evvelki aylarda satış yapılmışsa, emsal bedeli bu satışların miktar ve tutarına göre mükellef tarafından çıkarılacak olan ?Ortalama Satış Fiyatı? ile hesaplanır. Bu esasın uygulanması için, aylık satış miktarının, emsal bedeli tayin olunacak her bir malın miktarına nazaran %25?ten az olmaması gerekir.

İkinci Sıra : (Maliyet Bedeli Esası) Emsal bedeli ile belli edilecek malın, maliyet bedeli bilinir veya çıkarılması mümkün olursa, bu takdirde mükellef bu maliyet bedeline, toptan satışlar için %5, perakende satışlar için %10 ilave etmek suretiyle emsal bedelini bizzat belli eder.
Üçüncü Sıra (Takdir Esası) : Yukarıda yazılı esaslara göre belli edilemeyen emsal bedeli ilgililerin müracaatı üzerine takdir komisyonunca takdir yolu ile belli edilir. Takdirler, maliyet bedeli ve piyasa kıymetleri araştırılmak ve kullanılmış eşya için ayrıca yıpranma dereceleri nazara alınmak suretiyle yapılır. Takdir edilen bedellere mükelleflerin vergi mahkemesinde dava açma hakkı mahfuzdur. Ancak, dava açılması verginin tahakkuk ve tahsilini durdurmaz.

Emsal bedelinin mükellef tarafından bizzat hesaplandığı hallerde, bu hesaplara ait kayıt ve cetveller ispat edici kağıtlar olarak muhafaza edilir.

Yukarıdaki esaslarla mukayyet olmaksızın kaza mercilerinin re?sen biçtikleri değerler ile zirai kazanç ölçülerini tespit eden kararnamelerde yer alan unsurlar emsal bedeli yerine geçer.

Ücretle yapılan imalatta ücretin gerçek miktarının bilinmemesi veya doğru olarak tayin edilememesi hallerinde tespit edilecek emsal ücret de aynı esaslara göre tayin olunur.?

Örneğe uygularsak 1000 Kg.lık kuru üzümün emsal bedelini belirlerken aralık,kasım ve ekim ayları satışlarını dikkate almamız gerekmekte bununla birlikte satış miktarlarının 1000 Kg.'ın %25'inden yani 250 Kg.'dan az olmaması lazım ancak sözkonusu aylarda bu miktarda bir satış mevcut değil bu nedenle maliyet bedeli esasına göre emsal bedeli belirlemeye çalışmalıyız; perakende satışlar için maliyete %10 eklediğimizde emsal bedeline ulaşmış oluruz emsal bedeli 2000+200=2200 TL'dır.
Sanırım biraz geç kaldım :)

ceza kesilmeyen haller

pişmanlık ve islah
yanılma
mücbir sebepler
ceza kesmede zamanaşımı

bu doğrumudur arkadaşlar

arkadaşlar kimse pek değinmiyor fakat aceba vuk'ta sınıf değiştirme md.177-178-179
ile ilgili bir soru örneği varmıdır? Kıyıda köşede kalmış bir konu

çevik001 ' Alıntı:
arkadaşlar kimse pek değinmiyor fakat aceba vuk'ta sınıf değiştirme md.177-178-179
ile ilgili bir soru örneği varmıdır? Kıyıda köşede kalmış bir konu
kıyıda köşede kalmış bir çok konu var.hangi birini ezberlicez bilmiyorum ki.

doğru diyorsun sonunda şizofreni olacağız ne bu yahuu alt tarafı bir belge verecekler. :P

Örnek: Bir işletmede dönem sonunda Stoklarında Ticari Mal bulunmaktadır.Bu emtianın dönem sonu satış fiyatlarının genel piyasada maliyet bedeline oranla % 10?dan fazla düşüklük göstermektedir.Buna göre emtianın dönemsonu maliyetini bulunuz.Muhasebe kaydını yapınız?

Dönem sonu itibari ile işletmenin stoklarında bulunan emtiaların değeri aşağıdaki gibidir.
Stok Cinsi Stok Miktarı Stok Maliyeti
X Ticari Malı 100.000 Kg. 1.000.000 TL

Aralık Ayı Ticari Mal Satışları Miktar ve Tutarları

Miktar Tutar
10.000 Kg. 70.000 TL
20.000 Kg 150.000 TL
20.000 Kg 190.000 TL
------------ --------------
50.000 Kg 410.000 TL

Örnek: Bir işletmede dönem sonunda Stoklarında Ticari Mal bulunmaktadır.Bu emtianın dönem sonu satış fiyatlarının genel piyasada maliyet bedeline oranla % 10?dan fazla düşüklük göstermektedir.Buna göre emtianın dönemsonu maliyetini bulunuz.Muhasebe kaydını yapınız?

Dönem sonu itibari ile işletmenin stoklarında bulunan emtiaların değeri aşağıdaki gibidir.
Stok Cinsi Stok Miktarı Stok Maliyeti
X Ticari Malı 100.000 Kg. 1.000.000 TL

Aralık Ayı Ticari Mal Satışları Miktar ve Tutarları

Miktar Tutar
10.000 Kg. 70.000 TL
20.000 Kg 150.000 TL
20.000 Kg 190.000 TL
------------ --------------
50.000 Kg 410.000 TL

cevabı nedir?

bu soruları nerden buluyosunuz? güzel sorular.toplu olarak bulunan bir site ya da kitap mı var