Vergi Hukuku Tahmini Sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Balbal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Vergi Hukuku Tahmini Sorular

Ocak/2005 Kdv.Beyannamesini gecikmeli olarak 1 Mart 2005 de Vergi dairesine verdiğimizi düşünelim ve beyannamede ödenecek KDV?nin 5.000 TL olduğunu düşünelim bu durumda ne türlü cezalar bizi bekler?

o halde bu sorunun cevabı 5000+ 5000/2=7500 olur.
Vergi incelemesine başlanılmasından veya takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilenler hariç olmak üzere, kanuni süresi geçtikten sonra verilen vergi beyanameleri için bu madde uyarınca kesilecek ceza yüzde elli oranında uygulanır. dendiğine göre vergi ziyanın yarısı uygulanıcaktır.
katılan katılmayan?

Gecikme faizi de yer mükellef... 5000/2 olan sadece vergi ziyaı cezası... Şu an yürürlükte olan Gecikme faizi oranı da %2,5...Faiz aylık olarak uygulanır...

Vergi aslı = 5000 TL
Vergi Ziyaı =2500 TL
Gecikme Faizi = 5000 * %4 = 200 TL (Oran 2005 yılında %4)

gecikme faizi uygulanıyor fakat yarısı değil tamamı dahil ediliyor budurumda. Teşekkür ederim bilginiz için.

zlmnl ' Alıntı:
gecikme faizi uygulanıyor fakat yarısı değil tamamı dahil ediliyor budurumda. Teşekkür ederim bilginiz için.

Gecikme faizi zaten her durumda var... Yukarıda saydığımız Vergi Ziyaı cezasının içersine giren gecikme faizi... O kalktı...

Ben net olması için son bir defa daha yazayım ;)

Eski sitemde mükellefin yediği ceza;
1-) Vergi Ziyaı Cezası = Vergi Aslı'nın 1 Katı + Gecikme Faizinin yarısı
2-) Gecikme Faizi

Yeni sistemde mükellefin yediği ceza;
1-) Vergi Ziyaı Cezası = Vergi Aslı'nın 1 Katı
2-) Gecikme Faizi

Ticari hayatta pek uygulanmamakla birlikte akademik dünyada iskonto şartıdır n30...

Şöyle ki 2/10 n30 demek; 10 gün içersinde erken ödeme yapılırsa %2 iskonto uygulanır demektir...

Bilmenize gerek yok ne sınavda karşınıza çıkar ne ticari hayatta... Ancak ve ancak benim gibi denetim sektöründe çalışırsanız yazdığınız bazı raporlarda kullanırsınız arada bir de olsa...

1.derece usulsüzlük veya 2.derece usulsüzlük cezası ile vergi ziyaı cezası sözkonusu ise o zaman; sadece en yüksek olan tutar dikkate alınır. Yani mesela 1.usulsüzlük 80 TL ve vergi ziyaı cezası da 100 TL olsun o zaman sadece 100 TL'Lik ceza kesilir.

Özel usulsüzlük ile vergi ziyaı cezası birlikte kesilirse ikisi de ayrı ayrı ödenir.Örenek 80 TL özel usul. ve vergi ziyaı cezası 100 TL ise 180 TL ödenir.

Kaan Korkmaz ' Alıntı:
zlmnl ' Alıntı:

Gecikme faizi zaten her durumda var... Yukarıda saydığımız Vergi Ziyaı cezasının içersine giren gecikme faizi... O kalktı...

Ben net olması için son bir defa daha yazayım ;)

Eski sitemde mükellefin yediği ceza;
1-) Vergi Ziyaı Cezası = Vergi Aslı'nın 1 Katı + Gecikme Faizinin yarısı
2-) Gecikme Faizi

Yeni sistemde mükellefin yediği ceza;
1-) Vergi Ziyaı Cezası = Vergi Aslı'nın 1 Katı
2-) Gecikme Faizi
:) tekrar teşekkür ederim.

Sınava girecek tüm arkadaşlara başarılar diliyorum Allah yardımcımız olsun, ben tek vergiden giriyorum, elimden geldiği kadar hazırlanmaya çalıştım, bakalım sınavda neler yapabilecez :) Çabalarınızın karşılığınızı alırsınız inşallah , sınavdan sonra görüşmek üzere...

Tüm vergiciler Allah yar ve yardımcınız olsun

sınava girecek herkese hem başarı hem şans diliyorum.Bakarsınız hakim olduğumuz, bildiğimiz konular gelir. :) sınav sonrası görüşmek üzere.

herkese başarılar

az önce tesmerin sitesinde gelir vergisi 2008 seminer notlarını gördüm örneklerde var bi bakabilirsiniz sanırım
iyi akşamlar

nie52 ' Alıntı:
Örnek :
Çanakkale'de yayın yapan L TV A.Ş.'nin 2007 yılı içinde 660.000 YTL kazanç elde etmiştir.Şirketle ilgili diğer unsurlar aşağıdaki gibidir:

i. Yıl içinde toplam 25.000 YTL yedek akçe ayrılmıştır.
ii. Şirket ortaklarından birinin sahip olduğu Zen A.Ş.'den şirketin faaliyet konusunda kullanılmak üzere muht.elektronik cihazlar alınmıştır.Bu cihazların alımında transfer fiyatlandırması yoluyla 12.000 YTL fazla gider yapılmıştır.
iii. Şirket Merkür Nakliyat A.Ş.'de bulunan hisse senetlerinden 40.000 YTL kar payı elde etmiştir.
iv. Eceabat ilçesinde 2005 yılında alınan ve irtibat ofisi olarak kullanılan bir ofis satılmış, satıştan 16.000 YTL kazanç elde edilmiştir.
v. Gelibolu Belediye İş Merkezi'ndeki üç katlı ofisin bir derneğe kiralanması nedeniyle 12.000 YTL tevkifat yapılmıştır.
vi. Eceabat-Çanakkale arasında deniz taşımacılığı yapan Abide A.Ş.'nin 2002 yılından itibaren elinde tuttuğu hisse senetlerinin elden çıkartılmasından 20.000 YTL kazanç elde edilmiştir.
vii. Ortakların tatillerinde yararlandıkları teknenin bakım ve onarımı için 8.000 YTL gider yapılmıştır.
viii. Kanalın bir yorumcusu tarafından bölgenin yerel yöneticilerinden birine yönelen eleştiriler mahkeme tarafından hakaret olarak nitelenmiş ve L TV A.Ş.20.000 YTL tazminat ödemeye mahkum edilmiştir.
ix. Şirket 2006 yılında 30.000 YTL geçici vergi ödemiştir.

L TV A.Ş.'nin ödeyeceği kurumlar vergisini hesaplayınız.

Çözüm :

1. TİCARİ BİLANÇO KARI 660,000
2.İLAVELER ( Kanunen kabul edilmeyen giderler ) 65,000
Yedek Akçeler ( KVK m.11/1-ç ) 25,000
Örtülü Kazanç Dağıtımı ( KVK m.11/1-c ) 12,000
Faal.Konusu Dışında Kalan Araç Giderleri ( KVK m.11/1-f ) 8,000
Basın yoluyla işlenen fiillerden tazminatlar ( KVK m.11/1-h ) 20,000
3. İSTİSNALAR VE ZARAR MAHSUBU ÖNCESİ MALİ KAR ( 1+2 ) 725,000
4. İSTİSNALAR 55,000
İştirak Kazancı İstisnası ( KVK m.5/1-a ) 40,000
İştirak Hissesi Satış Kazancı İstisnası ( KVK m.5/1-e ) 15,000
5. İSTİSNALAR SONRASI MALİ KAR ( 3-4 ) 670,000
6. GEÇMİŞ YIL ZARARLARI -
7. ZARAR MAHSUBU SONRASI MALİ KAR ( 5-6 ) 670,000
8. DİĞER İSTİSNA VE İNDİRİMLER -
9. KURUMLAR VERGİSİ MATRAHI ( 7-8 ) 670,000
10. HESAPLANAN KURUMLAR VERGİSİ ( 9*0,20 ) 134,000
11. MAHSUP EDİLECEK VERGİLER 42,000
Tevkif Yoluyla Ödenen Vergiler 12,000
Geçici Vergi 30,000
12.ÖDENECEK KURUMLAR VERGİSİ ( 10-11 ) 92,000
bu soruda satılan irtibat deposunun satışı olan 16.000 ytl neden dikkate alınmamıştır.

neden 15.000 olmuş bu?

merdiven ' Alıntı:
neden 15.000 olmuş bu?

Cevap yazıyor işte kanun maddesinde... Satış tutarının % 75 lik kısmı istisna...