Vergi Hukuku Tahmini Sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Balbal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Vergi Hukuku Tahmini Sorular

16.000 TL'nin de %75 lik kısmı olan 12.000 TL, KVK 5/1-e'ye istinaden vergiden istisna edilmiş olmalıydı ancak cevapta bu yok yani cevap hatalı...

Kaan Korkmaz ' Alıntı:
16.000 TL'nin de %75 lik kısmı olan 12.000 TL, KVK 5/1-e'ye istinaden vergiden istisna edilmiş olmalıydı ancak cevapta bu yok yani cevap hatalı...

Arkadaşlar haklısınız sorunun cevabına tekrar baktım acaba ben mi yanlış yazdım diye, ama kitapta ki çözümde KVK taşınmaz satış istisnası dikkate alınmamış yani çözüme 12.000 TL lık istisnanın dahil edilmesi gerekiyor..Ben de gözümden kaçırmışım malesef :(

"Arkadaşlar geçmiş olsun umarım herkesin sınavı iyi geçmiştir sorular çok basitti"

Demeyi çok isterim sınavdan sonra umarım öyle olur hadi kolay gelsin....

Sorular gerçekten kolaydı ama geçen sınava göre...

Uygulama sorusunda yine bir tuzak vardı... Limited şirketten elde edilen gelire, % 20 stopaj tutarını da ekleyip beyannameye öyle yazılacaktı,17.600 TL olarak hesaplanıyor o stopaj tutarı da... Daha sonra Bay B'nin gelir vergisinden bu tutar mahsup edilecekti... Yanlış hatırlamıyosam Bay B'nin GSMİ beyanı 88.000, mahsup sonrası ödemesi de 148 yada 178 TL olacaktı... Bay A'da ise özellikli bir durum yok zaten...

İşin komiği ben Gelir'in tanımı yapamadım ;D Yazdıklarımı sildim hep en sonunda da boş bırakmaya karar verdim... Unsurlarını ve sorunun devamını yaptım ancak Gelir'in tanımını beceremedim bir türlü yapmayı...

ARKADAŞLAR VERGİ HUKUKU SORULARINI SİTEYE EKLİYELİM.

Soru 1)Katma Değer Vergisi Kanunu'nun indirilemeyecek KDV hakkındaki hükümlerini belirtiniz.

Soru 2)Kayıt zamanı ve yanlış kayıtların düzeltilmesine ilişkin olarak,Vergi Usul Kanunu'nda yer alan hükümleri belirtiniz.

Soru 2)Gelir Vergisi Kanunu'na göre "gelir" kavramını tanımlayarak,gelirin unsurlarını sıralayınız.Aşağıda yer alanların hangi gelir unsuru kapsamında vergilendirileceğini belirtiniz.
-Sporculara transfer ücreti adı altında yapılan ödemeler
-Diş protezciliğinde elde edilen kazançlar
-Milli piyango çekilişinden kazanılan ikramiyeler
-Telif haklarının müellifleri tarafından kiralanmasından doğan kazançlar
-Adi komandit şirketlerde komanditer ortakların kar payları

Soru 4) Ankara 'da bulunan dairesini konut olarak kiraya veren Bay (A),banka hesabı vasıtası ile 2008 takvim yılında 30.000 TL kira tahsil etmiştir.
Bay (B) ise,İstanbul'da bulunan binasını iş yeri olarak bir limited şirkete kiralamış ve bunun sonucunda banka hesabına kiracı şirket tarafından 2008 takvim yılında 70.400 TL yatırılmıştır.
Beyana tabi başkaca bir gelirleri bulunmayan her iki mükellef de ,götürü gider yöntemini seçmiştir.

İstenen : Söz konusu açıklmalar çerçevesinde;tarafların vergisel ödevlerini tam olarak yerine getirdiklerini de dikkate alarak, ilgili mükelleflerin 2008 yılı gelir vergisi beyanlarına ilişkin aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

Mükellef Vergi Matrahı Hesap.Vergi Mahsup edilecek Vergi Öden.Vergi
-------------------------------------------------------------------------
Bay A
Bay B

Not: a-Tablo cevap kağıdı üzerine çizilip doldurulacaktır.
b-İlgili hesaplamalar ayrıca gösterilecektir.
c-Hesaplamalarda cari oran ve tutarlar kullanılacaktır.

Her soru 25 Puan Değerindedir

Ek : 2008 takvim yılı gelirlerine uygulanacak vergi tarifesi aşağıdaki gibidir.

7.800 TL'ye kadar %15
19.800 TL' nin 7.800 TL'si için 1.170 TL fazlası %20
44.700 TL'nin 19.800 TL'si için 3.570 TL fazlası %27
44.700 TL'den fazlasının 44.700 TL'si için 10.293 TL.fazlası %35

Evet arkadaşlar herkese ve de özellikle vergicilere geçmiş olsun. Allah (cc) izniyle inşallah bir aksilik falan çıkmazsa bugünden itibaren Türkiyedeki Mali Müşavir nüfusuna bir Müşavir daha eklendi. Darısı herkesin başına ;) ;) ;)

Evet bir aksilik olmasa bende bu dersten geçmiş bulunmaktayım.Demiştim bir soru yakalasak kafi gerisini biz hallederiz diye.

Hepinize geçmiş olsun. İnşallah beklediğiniz notları alırsınız.

hasanvolkan ' Alıntı:
Hepinize geçmiş olsun. İnşallah beklediğiniz notları alırsınız.

Sağol dostum teşekkürler. İnşallah bir aksilik çıkmaz. İnan 100 lük kağıt verdim. Ama içimden hala acaba diyorum. Sanki bir aksilik olacakmış gibi hala inanamıyorum.

geçmiş olsun Arkadaşlar :) beklediğiniz notları almanızı dilerim...

Kaan Korkmaz ' Alıntı:

Uygulama sorusunda yine bir tuzak vardı... Limited şirketten elde edilen gelire, % 20 stopaj tutarını da ekleyip beyannameye öyle yazılacaktı,17.600 TL olarak hesaplanıyor o stopaj tutarı da... Daha sonra Bay B'nin gelir vergisinden bu tutar mahsup edilecekti... Yanlış hatırlamıyosam Bay B'nin GSMİ beyanı 88.000, mahsup sonrası ödemesi de 148 yada 178 TL olacaktı... Bay A'da ise özellikli bir durum yok zaten...

İşin komiği ben Gelir'in tanımı yapamadım ;D Yazdıklarımı sildim hep en sonunda da boş bırakmaya karar verdim... Unsurlarını ve sorunun devamını yaptım ancak Gelir'in tanımını beceremedim bir türlü yapmayı...

Bay A nın ödeyeceği vergi 3.813 TL
Bay B nin ki 148 TL hesapladım.

ozybek ' Alıntı:
Kaan Korkmaz ' Alıntı:

Evet şimdi kağıdıma baktım sorunun doğru cevapları aynen böyle...

Bay A nın ödeyeceği vergi 3.813 TL
Bay B nin ki 148 TL hesapladım.

hazerfan ' Alıntı:
Evet arkadaşlar herkese ve de özellikle vergicilere geçmiş olsun. Allah (cc) izniyle inşallah bir aksilik falan çıkmazsa bugünden itibaren Türkiyedeki Mali Müşavir nüfusuna bir Müşavir daha eklendi. Darısı herkesin başına ;) ;) ;)

+1 :)

Arkadaşlar herkese geçmiş olsun... Forumdaki sonuçları merak ediyordum ancak şimdi girebildim ve aynı sonuçları görünce çok mutlu oldum inşallah herkes için vergi tarihe karışmıştır :)

arakdaşlar herkese kolay gelsin;
inşalalh bende bu sınavdan geçmeyi umut ediyorummm...
sadece tevkifat oranını heyecandan gene %15 uyguladım. çok puan kırarlarmı sizce gerisi herşeyiyle doğru..
bende bu kadar kolay gelmesini beklmeyiyordum açıkçası...

elif_1981 ' Alıntı:
sadece tevkifat oranını heyecandan gene %15 uyguladım. çok puan kırarlarmı sizce gerisi herşeyiyle doğru..

Moralinizi bozmak gibi olmasın ama bence sorular gayet basit olduğundan puan kırarlar... En ufak hatadan faydalanırlar yani... Ama diğer sorulara verdiğiniz yanıtlarla olayı götürürü diyorsanız hayırl uğurlu olsun :)

Kaan Korkmaz ' Alıntı:
elif_1981 ' Alıntı:

Moralinizi bozmak gibi olmasın ama bence sorular gayet basit olduğundan puan kırarlar... En ufak hatadan faydalanırlar yani... Ama diğer sorulara verdiğiniz yanıtlarla olayı götürürü diyorsanız hayırl uğurlu olsun :)

Bencede sorular çok kolay olduğu için en ufak bir hatada bile puan kıracaklar. Ama kolay kolay kimsenin kalacağını zannetmiyorum.

ben kalacağım sanırım hazerfan 1.sorum kelime eksikliği var 2 yanlış 3 sm kazancı olan ile piyango yanlış 4 a şahsı doğru
50 olmayacak burdan
kesin kalacağım