fonradar

Vergi İadesinde Yazılabilecek Belgeler

talcid

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Tem 2006
Mesajlar
627
Konum
istanbul
Vergi iadesinde yazılabilecek belgeler

Şenal, vergi indiriminde geçerli olan harcamaları şöyle açıkladı:

"Eğitim ve öğretim kurumlarıyla anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile kurs ücretleri, kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar, ehliyet almak için sürücü kurslarına yapılan ödemeler, fatura verebilen yurtlara ödenen ücretler ve spor okullarına ödenen bedeller, serbest meslek makbuzuyla belgelendirilen özel ders ücretleri, özel üniversitelere ödenen ve karşılığında belge alınan kayıt, kitap parası, okul ücreti vb. Okullara gidiş geliş hizmeti veren mükelleflere ödenen servis ücretleri, ücretlilerin yaptığı ilaç masrafı, sağlık malzemesi ve hastane giderleri ile muayene, tahlil, ameliyat, fizik tedavi ve diş protez ücretleri, doktor raporuna dayalı gözlük ve lens alımları, doktor raporu ile gerekli görülen cilt sağlığı ürünleri, steril pamuk, ücretlinin vergi indirimine konu olan sağlık harcamalarının bir kısmının işverenlerce karşılanması halinde, ücretlinin sadece kendisinin karşıladığı tutar indirim için kullanılacaktır.

Sağlık Bakanlığı'na ve üniversitelere bağlı hastaneler veya bunların döner sermayelerine yapılan sağlık harcamaları vergi indiriminde kullanılamaz. Gıda giderlerinden her türlü yiyecek ve içecek (alkollü olanlar hariç) için yapılan harcamalarla lokanta, pastane, kafe gibi yerlerde yiyecek ve içecek (alkollü olanlar hariç) için ödenen tutarlar.

Konaklama giderleriyle birlikte yiyecek içecek giderlerinin düzenlenen belgelerde ayrı ayrı gösterilmesi şartıyla otellerde yapılan yiyecek içecek giderleri (alkol hariç). Söz konusu harcamalara ilişkin alınan belgede, yiyecek, içecek ve konaklama giderlerinin toplu olarak gösterilmesi durumunda alınan belge vergi indiriminde kullanılamaz.

Kumaş, hazır elbise, gelinlik, damatlık, ayakkabı, şapka, iç çamaşırı, çorap, eldiven, kemer, yün ve tuhafiye gibi giyime ilişkin her türlü malların satın alınması için yapılan harcamalar ile bunlara ilişkin dikim, tamir, bakım, boyama ve onarım giderleri, ikamet edilen konut için yapılan kira ödemesinin tamamı vergi indiriminde kullanılacaktır. Kiranın topluca veya aylık dönemler itibariyle ödenmesinin önemi bulunmamaktadır. Ücretlilere vergi indirimi beyan esasına dayandığı için kira kontratının noter tasdikli olmasına gerek olmadığı gibi belgenin aslının ibraz edilmesine de gerek yoktur. Kira kontratının fotokopisi ile ev sahibinden alınacak kiranın ödendiğine ilişkin bir yazı, banka dekontu veya kira kontratının kiranın alındığını gösteren bölümünün ev sahibi tarafından imzalanması yeterli olacaktır.

Kira ödemesi ertesi yılı da kapsıyor ise sadece bu yıla isabet eden kısmı dikkate alınır. Bankamatikler vasıtasıyla veya internet yoluyla mal sahibine havale şeklinde ödenen kira giderleri, düzenlenen belgede kiracı ve kiralayana ilişkin bilgilerin ve paranın ne amaçla yatırıldığının mevcut olması halinde kira kontratının da bulunması şartı ile vergi indiriminde kullanılabilecektir."

Vergi indiriminde geçerli olmayan belgeler

Şenal, vergi indiriminde geçerli olmayan harcamaları da şöyle sıraladı:

"Yurtdışı eğitim ve öğretim harcamaları, kuaför, berber, masaj ve güzellik salonlarında yapılan harcamalar. Fotoğraf filmi ve tab ücreti, ampul, floresan ampul ve pil alımları. Plak, teyp, video kaset, CD, VCD, DVD alımlarıyla bunların kiralanması karşılığında ödenen ücretler, konutların boya ve badana giderleriyle duvar kağıdı giderleri, elektrik ve su tesisatı, asansör için yapılan ödemeler. Billuriye ve zücaciye ürünlerinin ve parçalarının alımı ve tamir. Her türlü çocuk oyuncakları, havlu, bornoz, çarşaf ve nevresim alımları.

Televizyon, buzdolabı, fırın, bilgisayar, kol ve duvar saati vb. her türlü dayanıklı tüketim malları ile plastik eşyalar, çanta ve valiz alımları. Kilit, tel, çivi, pense, çekiç vb. her türlü hırdavat malzemesi, ikamet edilen konuta ait yakacak giderleri (odun, kömür, fueloil, gazyağı, motorin, doğal gaz alımı) ile bunların nakliyesi için yapılan giderler. Noter vekalet ücretleri, şehir içi veya şehirler arası yolcu ve yük taşıma giderleri, otel, motel ve pansiyonlara ödenen konaklama ücretleri, park ve oto yol ücretleri. Tiyatro, sinema, konser ve bowling salonu, plaj, yüzme havuzu gibi eğlence ve dinlenme giderleri.

Ziynet ve süs eşyaları, her türlü kadın ve erkek tuvalet ve ıtriyat madde ve malzemesi ve kozmetik maddelerinin alımları, temizlik madde ve malzemesi alımları. Çiçek alımlarfığı'na ve üniversitelere bağlı hastaneler veya bunlarını ve çiçek bakımına ait giderler. Benzin, motorin, LPG vb. akaryakıt ürünleri ve tüp gaz giderleri, otomobil tamir bakım giderleri. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullara yapılan eğitim harcamaları ile Sağlık Bakanlığı'na ve üniversitelere bağlı hastaneler veya bunların döner sermayelerine yapılan sağlık harcamaları.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullara, okul aile birliğine veya okul koruma derneğine yapılan bağışlar ve askeri kantinlerden yapılan harcamalar. Gazete, dergi ve mecmua alımları (eğitim kurumlarınca öğrencilerin eğitimine yönelik olarak çıkartılanlar hariç). Evlerde beslenen kuş, kedi, köpek gibi hayvanlar ile diğer hayvanların tüketimi için alınan yem, mama ve sair gıda maddelerine dair harcamalar. Sigara, alkollü içkiler ve bira tüketimine yönelik harcamalar."

Şenal, dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle açıkladı:

"2006 yılı için ödeme kaydedici cihaz fişi ve perakende satış fişi düzenlenebilecek üst limit 520 YTL olduğundan bu tutarı aşan fişlerin vergi indiriminde kullanılmaması. Harcamaların ücretlinin kendisine, eşine ve çocuklarına ait olması. Beyanda bulunulan harcamaların iktisadi ve teknik icaplara uygun ve ücretlinin geliriyle mütenasip olması.

İsim kısmı karalanan, çeşitli yollarla kapatılan veya yırtılan, üzerinde ücretlinin kendisi, eşi veya çocuklarının adları dışında başka adlar yazılı belgelerin kullanılmaması. Rakam ve toplam hatası veya tahrifat yapılmaması.

Belgelerin sahte olmaması (menfaat karşılığı ücretlilere verilen belgeler sahte veya yanıltıcı olup genel olarak çalıntı yoluyla elde edilen ödeme kaydedici cihazlardan üretilmekte veya bilgisayar teknolojisi kullanılmak suretiyle matbaacılar tarafından düzenlenmekte ve organize şekilde dağıtılmaktadır).

Belgelerin asıl olması gerektiğinden fotokopilerinin ibraz edilmemesi. Aynı belgede vergi indirimine konu olan ve olmayan harcamaların bulunması durumunda, vergi iadesine tabi olmayan harcama tutarı belge toplamından düşülerek (KDV dahil tutar) kalan kısmının indirime konu olacak harcama tutarı olarak yazılması.

Yurt dışında ve free-shoplarda yapılan harcamalarla Türkiye'den yurtdışına sipariş vermek suretiyle posta, kargo vb. şekillerde yapılan harcamaların vergi indiriminde kullanılmaması, gerekmektedir."
 
Üst