fonradar

Vergi Kaçırma İhbar ve Deliller

Üyelik
14 Haz 2016
Mesajlar
10
Konum
ankara
Merhabalar,

Daha önce çalıştığım firmada Bilgi İşlem personeliydim. Çalıştığım dönemde şirkette bulunan bilgisayarlardan birisine deneme amaçlı bir muhasebe programı kurmam istenmişti.Bazı çalışmalar yapacağız denilerek. Daha sonra işten çıkarıldım ve şirkete karşı dava açtım.Sigortasız çalıştığım için. Şuan bu dava başlangıç sürecinde. Neyse bu süreçte bana kurdurulan muhasebe programının olduğu bilgisayarda sanırım sıkıntı çıkmış ve sistemi çalıştıramamışlar. Şirketten bazı kişiler beni arayıp hakkımda dolandırıcılık davası açacaklarını söylediler ve ben bu durum karşısında şok oldum. Gerekçelerini sorduğumda çalıştıramadıkları muhasebe programını benim kasıtlı olarak englellediğimi düşünmüşler. Ben o programı kurduğumu dahi unutmuştum. Neyse olayı bana anlatmaya başladıklarında o sistem üzerinde şirkete ait yasal olmayan satışları yaptıklarını öğrendim. Yaklaşık 3-4 yıllık satışlar a sanırım toplamda 4-5 milyonluk satış bilgisi olduğunu söyleyip sistemin kendileri için çok önemli olduğunu söylediler. Tabi bende elbette hakkımda dava açabilirsiniz nasıl isterseniz öyle yapın diyip konuşmayı sonlandırdım. Yasal olmayan bir iş için bana haksız yere dava açarak kendilerini ihbar edecek halleri yok.

Neyse sonuç olarak şirketteyken bir çok bilgisayarı güvenlik amacıyla cloud(bulut) sunucular üzerinde yedekleme yaptırıyordum. İlk zamanlar bulut sunucuda yedekleme için şahsi cloud hesabımı kullanmıştım, yedekleri kontrol ettiğimde bu yasal olmayan kayıtları tuttukları sisteminde yedeğinin olduğunu gördüm.Yedeği indirip muhasebe programının içinden verilere baktığımda ciddi oranda satış rakamlarını gördüm. Şimdi herhangi bir ihbar ikramiyesi falan istemiyorum. Sadece bu durumu ihbar etmek istiyorum . Elimdeki bu muhasebe programı verileri delil niteliği taşır mı ? (Ayrıca programı şirkette tekrar çalıştırmayı başarmışlar, şuan şirkette aktif olarak kuıllanılıyor) İhbar sonucunda programı şirkette bulamamaları durumunda benim sunacağım program verilerinden inceleme başlatılabilir mi ?

Teşekkürler.
 
Merhaba

Elindeki yedek ile müracatını yap . O programda yapılan satış ve rakamlar yazıyor ise mutlaka başlatırlar.
 
Bugün Vergi Dairesinde ihbar birimiyle yaptığım yüz yüze görüşmede. Bilgileri Ankara Verdi Daire Başkanlığına dilekçe ile BİMER üzerinden bildirmemi söylediler. Elimdeki bilgilerin yeterli olduğunu, muhtemelen şirkete gitmeye bile gerek kalmadan sürecin elimdeki bilgilerin geçerliliğinden dolayı hızlı ilerleyeceğini söylediler.
 
Yok isim açıklanmıyor. Ancak ihbar sahte evrakla falan yapılırsa, şirket bu sahte evraklar üzerinde zan altında bırakılınca daha sonra dava açmak için ismi talep edince veriyorlarmış. İhbar dilekçesinde ismimin şirkete bildirilmemesini istiyorum gibisinden bir cümle ve gelişmeleri bilgi edinme yasası kapsamında tarafıma bildirmenizi istiyorum vs. gibi cümleler eklemenin faydalı olacağını söyledi memur.
 
Şirketi inceleme almışlar ve 380.000 lira ceza kesmişler. Bu 380.binliranın 200.000 TL'si sürekli vergiler kapsamına giriyormuş,yani vergi ihbar ikramiyesinde değerlendirilen vergiler. Şimdi bu 200.000 üzerinden bana ödenecek ihbar ikramiye miktarı nasıl hesaplanacak. Vergi müfettişi bilgi veremem, bundan sonra seni vergi dairesinden ararlar dedi.Ayrıca şirket cezayı peşin olarak ödemiş geçen hafta.
 
5-10 bin tl gibi bir para alırsın ama o para karacaahmette yer almana yetmez yurtdışına kaçmana da yetmez umarım seni show tv de ya da flash haberde görmeyiz :)
 
1 yıldır yurtdışında yaşıyorum :) + bu şekilde incelenecek şirkete ait 5 yıllık vergi incelemesi var :) Bu yıl en küçük miktardı. Dananın kuyruğu sonraki yıllar için kopacak :)
 
Merhaballar arkadaşlar, bugün vergi müfettişi ile görüştüm. İlk raporunda bana ihbar ikramiyesi ödenmesi konusunda rapor yazdığını ancak rapor değerlendirme komisyonunu bu raporu reddetiği ve ikinci raporunda bana ihbar ikramiyesi ödenmemesi doğrultusunda rapor yazıldığını belirtti. Mahkemeye gidip idari dava açabileceğimi belirtti. Rapor içeriğini bilmiyorum ancak benim verdiğim belge ve bilgiler olmasızın hiç bir şekilde bu cezaları kesemezlerdi. Artı diğer yılların incelemesi içinde benimle iletişime geçileceğini söylediler :) Ikramiye vermiyorsanız neden kendimi riske atayım daha fazla :) . Bu noktada vergi müfettişinin davranışlarını ve konuşmalarını şüpheli ve kaçamak buldum. Dava açmadan direk ihbar ikramiye raporuna itiraz hakkım var mıdır veya dava açacaksam süreci nasıl ilerletmem gerekir.
 

Benzer konular

Üst