Vergi Sınavı

şu uygulama sorusunun doğrusunu bulan çözen varsa paylaşsın..herkes farklı farklı sonuçlar çıkarmış.zarar çıkaran bile olmuş.

Ozan Bingöl hocanın çözümü bu şekilde:
Müteahhit A’nın arsa sahibi B Şahsı ile 2010 yılında kat karşılığı anlaşarak yaptığı inşaat ve taahhüt işine ilişkin bilgiler ve hesaplamalar aşağıdaki gibidir.

650.000 TL (banka faizi ve kredisi olarak finansman maliyeti)
250.000 TL (dönem başında konulan nakit sermaye)
47.000 TL (kanunen kabul edilen diğer giderler)
———————————————————————–
947.000 TL toplam maliyet.

Bir dairenin maliyeti buradan 94.700 TL olarak bulunur. ancak kat karşılığı sözleşmesine istinaden arsa sahibine bir bedel ödenmemiş ve karşılığında 4 daire verilmiştir. bu dairelerin dışarıda bırakılması halinde müteahhidin elinde kalan 6 daireye ilişkin olarak katlanılan toplam maliyet 947.000TL olduğundan bir dairenin maliyet bedeli 157.833 TL’ye gelmektedir.
Vergiye tabi dönem faaliyet kârı
(+) 800.000 TL (4 daireden gelen satış hasılatı)
(+) 157.833 TL (aktife kaydedilen işyeri)
(+) 173.616 TL (konut olarak kendisine ayırdığı daire –maliyet bedelinin %10 fazlası)
(-) 650.000 TL (banka kredi ve faizi)
(-) 47.000 TL (kanunen kabul edilen diğer giderler)
(-) 250.000 TL (dönem başı sermaye olarak konulan)
—————————————————————————
VERGİYE TABİ DÖNEM FAALİYET KARI 184.449 TL’DİR.

dehanın sonuçlarında yanlış hatırlamıyorsam konut olarak kendisine ayırdığı daire için emsal bedel değil de satış bedeli olan 200,000 tl olarak alınmıştı.

dairenin fiyatı biliniyor olsa bile emsal bedel mi kullanılması gerekiyor acaba?

+) 800.000 TL (4 daireden gelen satış hasılatı)
(+) 173.616 TL (konut olarak kendisine ayırdığı daire –maliyet bedelinin %10 fazlası)

650.000 TL (banka kredi ve faizi) ana parada dahil olarak mı karı buluyoruz.

650,000 faizli-550,000 ana para= 100.000 faiz olarak işlem görmesi kanaatindeyim

sanki galiba :)

arkadaşlar ozan hocanın sitesinde şöyle cevaplanmış uygulama sorusu bende buna benzer yaptım ama:((

Müteahhit A’nın arsa sahibi B Şahsı ile 2010 yılında kat karşılığı anlaşarak yaptığı inşaat ve taahhüt işine ilişkin bilgiler ve hesaplamalar aşağıdaki gibidir.

650.000 TL (banka faizi ve kredisi olarak finansman maliyeti)

250.000 TL (dönem başında konulan nakit sermaye)

47.000 TL (kanunen kabul edilen diğer giderler)

———————————————————————–

947.000 TL toplam maliyet.

Bir dairenin maliyeti buradan 94.700 TL olarak bulunur. ancak kat karşılığı sözleşmesine istinaden arsa sahibine bir bedel ödenmemiş ve karşılığında 4 daire verilmiştir. bu dairelerin dışarıda bırakılması halinde müteahhidin elinde kalan 6 daireye ilişkin olarak katlanılan toplam maliyet 947.000TL olduğundan bir dairenin maliyet bedeli 157.833 TL’ye gelmektedir.

Vergiye tabi dönem faaliyet kârı

(+) 800.000 TL (4 daireden gelen satış hasılatı)

(+) 200.000 TL (konut olarak kendisine ayırdığı daire –ortalama satış fiyatı)

(-) 3.156,66 (amortisman)

—————————————————————————

VERGİYE TABİ DÖNEM FAALİYET KARI 207.676,34 TL’DİR.

çokşükğr bütün sorular eşit puandı uygulama 40 puan falan olsaydı ozaman yanmıştık genede umudum var benim

deha da sonuç 200,000 tl kazanç olarak çıkmış...

arkadaş bu sorunun doğru cevabı hangisi :) herkes farklı bir sonuç çıkarmış...

Dün gece ayrıntılı araştırdım ama bir sonuca varamadım. Aslında bu soruda temel sorunlardan biri kullanılan kredinin faizinin daire maliyetine eklenip eklenmeyeceği diğer husus ise bu maliyetin hesaplanması sırasında arsa sahibine verilen 4 dairenin maliyete dahil edilip edilmeyeceği hususu
Şükrü Kızılot hocanın kitapları inceledim arsa sahibine verilen dairelerin maliyete dahil edileceği hususundan bahsediliyor. Ayrıca kullanılan kredinin ödemesi bir sonraki yıl yapılmış bunun faizinin maliyete dahil edilmez diye biliyorum. Sizlerin fikirleri nedir ? Bu konudaki tecrübeli üstadlarımızda yardımcı olabilirlermi acaba?

işin bitiminde nasıl anlatıyor olayı; işin bittiği tarihte inşaata ait bütün giderler maliyete eklenir. faiz de bence oyle bir durumda . o işle ilgili kullandığı için işin bitiminde maliyete eklenmeli... arsa sahibine verilen daireler de maliyete eklenmeli. çünkü mütahit arsa almadığı için arsa maliyeti yok. arsa maliyeti olarak 4 daireyi düşünürsek. bu 4 dairenin de maliyeti 6 daireye eklenmeli.

not: yanlışlarım olabilir keza sınavda uygulama sorusunu doğru yapamadım :)

arkadaşlar ben dehayı aradım uyguluma sorusu için onlarda net bi şey söylemediler

biz öyle yorumladık dediler

şükrü kızılot hoca inşaat muhusebesinde en iyisi, onun kitabına göre faiz dönemsellik ilkesine göre maliyete dahil edilir diyor.

soruda da aynı dönem olduğu için tamamı dahil edilir diye düşünüyorum

ayrıca kkeg de eklenir birim maliyet öyle bulunur bence...

herkese geçmiş olsun en azından stresten kurtulduk :)

Sayın Sümeyye soruda 2010 yılında 250.000 TL sermaye ve 550.000 kredi ile arsa sahibi ile anlaşarak diyor. Kredi 2010 yılında çekilmiş ama 2011 aralık ayında ödenmiş ben öyle anladım bilmem ne derecede doğru

arkadaşlar ilk sınavım olduğu için sözel cevaplar oldukça uzun değerlendirme yapılırken aynen böyle yazılmasını bekliyorlar yoksa kilit cümleler olursa tam puan alabiliyormuyuz. Birde finansal muhasebe soruları nasıl değerlendiriliyor mesela bu sınavda 17 madde sormuşlar 75/17=4,41 bir sorunu puanı bu mu yoksa toplam 23 yevmiy ekaydı var buna bölüyorlar kusura bakmayın biraz uzun bir soru oldu.