Veri Dairesi Uygulama Yanlışlığı Kasko Değeri Plaka Beyan Değeri Hakkında

Üyelik
29 Ağu 2007
Mesajlar
55
Merhaba

Bir mükellefim Oğluna Noter Satışı ile C plakalı öğrenci servisini devrediyor. Noter Satış Sözleşmesinde ise aşagıdki gibi bilgiler yer alıyor.

1- Araç kasko Bedeli 21250
2- C Plaka Beyan Bedeli 10000

Bu durumda araç için kesilecek satış faturasında arabanın satış miktarı nasıl alınacak. Plaka ilk alındığında arabadan ayrı alınmıyor Bu satışındanda ayrı satılmıyor.

Aracının Kasko Bedeline C Plaka Beyan değerini eklemek mi gerekir, Yoksa Sadece aracın Kasko bedelini satış bedelimi olarak alacam.
Şimdiden Teşekkürler
 
Ynt: Kasko Değeri Plaka Beyan Değeri Hakkında

Sorunuzda anlaşıldığı kadarı ile
1- araç satışında elde edilen gelirden dolayı fatura kesilecek (Noter satışında satış beyan değeri girilmemişse aracın kasko bedelinden fatura keseceksiniz ? ...!!!! ama hiç bir araç kasko değeri ile satılamıyor. piyasadaki gerçek değerini noter satış senedine düzeltme yoluyla yazdırıp gerçek değerinde faturasını kesin)
2- C plakası değerinide 261 nolu Şerefiye hesabından takip edebilirsiniz V.U.K. 282 mad. (Peştemalıklar) olarak
bedelide 10.000 olduğuna göre amortismana tabidir 5 yıl süre ile itfa edebilirsiniz alan kişi için satan kişi içinde faturalandıracasınız .
kolay gelsin
 
Ynt: Kasko Değeri Plaka Beyan Değeri Hakkında

Merhaba

Yukarıda anlattığım konu ile ilgili bir şikayetim olacak.

1-BEn mükellefe Kasko değerinin yüzde 30 dan aşağı düşemeyeceğini söylüyorum. Yani 21000 YTL kasko değeri olan bir aracı KDV 14700+KDV den düşük kesemeyeceğini söylüyorum.

Mükelelef Vergi dairesine gidiyor. Vergi Dairesi diyorki 21000 YTL kasko değeri olan aracı 9.076+KDV kesebilirsin. Yani Yüzde 51 lik düşüş yapabilirsin diyor.

2- Ben mükkellefe Annenizden devir aldığınız aracta aynı işi yaptığınızdan ve Anneni gercek üsül mükkellef olduğundan basit üsül olamazsınız diyorum. Vergi Dairesi adamı basit üsül yapıyor.

Kanunlara biz uyalım diyoruz. Vergi dairesi kafasına göre işlemler yapıyor. Kim Haklı
 
Ynt: Veri Dairesi Uygulama Yanlışlığı Kasko Değeri Plaka Beyan Değeri Hakkında

Kasko değerinin altında kesilmemesi gerektiği yönünde yargı kararı var , ancak tabii yargı kararları da birbirine zıt olabiliyor. Umarım evrakları incelemeye alınırsa cevapları veren memur inceler.
 
Ynt: Veri Dairesi Uygulama Yanlışlığı Kasko Değeri Plaka Beyan Değeri Hakkında

İşlerini ilgilendiren kanunların k'sından anlamayanları memur diye atarlarsa ve o memurların yaptıkları hatalar yanlarına kar kalır hiç bir yaptırım uygulanmaz ise sonuç böyle olur.
 
Üst