fonradar

Verilen Sipariş Avansının Şüpheli Hale Gelmesi?

metyo

Tanınmış Üye
Üyelik
14 Ocak 2006
Mesajlar
1,029
Konum
BALIKESİR
Merhabalar;
Yurtdışı firmaya daha önce verdiğimiz sipariş avansları firma sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmediği için dava konusu yapacağız.
Yurtdışı firmalara Verilen sipariş avansları dava konusu edilerek şüpheli ticari alacaklara atılıp karşılık ayrılması suretiyle gidere işlenebilirmi?
Verilen sipariş avansı ticari alacağa nasıl dönüşebilir?
Bu konuda fikirlerinizi merak ediyorum.
İyi çalışmalar....
 
Ynt: verilen sipariş avansının şüpheli hale gelmesi?

Şüpheli ticari alacak müessesesi sadece stış hasılatına aktarılan alacaklar için getirilmiş, muhasebenin ihtiyatlılık ilkesinin bir gereğidir.

Değersiz alacakta, alacak senetlerine reeskont ayırmada alacağın satış hasılatına aktarılmış olması gerekmezken, şüpheli ticari alacakta böye bir şart getirilmiştir.

Bu şart kanunun gerekçesinde yer aldığı gibi doğrudan kanundan da çıkarılabilir. Dikkat edilirse gerek değersiz alacaklarda, gerekse alacak senetlerine reeskont ayırmada alacağın sadece alacak olması yeterlidir. Kanunda başkaca bir şart sayılmamıştır. Senede bağlı alacak üzerinden reeskont ayrılabilirken, kazai bir hükme göre tahsiline imkan kalmamış alacak da değersiz alacak olarak giderleştirilebilir.

Ancak şüppheli alacak müessesesinde 323'üncü maddenini girişinde özellike ticari faaliyetin idamesiyle ilgili alacaklar üzerinden karşılık ayrılabilceği belirtilmiş, gerekçede de buna uygun yukarıda belirttiğim açıklama yapılmıştır.

Ticari alacakta malum olduğu tahakkuk usulü geçerlidir. Ancak kanun tahsili şüpheli hale giren alacakların ileri de değersiz alacak hale dönüşebileceği yani tahsil edilemeyeceğini düşünerek ihtiyatlılık ilkesi gereği böyle bir müessese ihsas etmiştir. Ancak bu müesese tamamen bir düzeltme müessesesidir. Daha önceden 600 lü hesaplara attığın ancak tahsil edemeyeceğin şüphesi oluşan alacaklar için getirilmiştir. 600 e atılmayana alacakların giderleştirilmesi değersiz alacak uygulamasıyla olacaktır. Onda da bunun kesinleşmesi gerekmektedir.
 
Ynt: Verilen Sipariş Avansının Şüpheli Hale Gelmesi?

Sayın METYO'nun da belirttiği gibi ticari faaliyetin idamesiyle ilgili alacaklar üzerinden karşılık ayrılabilceği kabul edilmiştir. ancak bakanlık bunu satış hasılatından doğan alacak olarak kabul etmektedir. dolayısıyla idarenin yaklaşımı ve uygulaması da bu yönde olacaktır. ancak kanaatimce yargı bu tür hususlara daha farklı ve daha geniş pencereden bakmaktadır. hatta genellikle bu tür davaları mükellefin lehine sonuçlandırmaktadır.

benim kanaatim odur ki verilen avanslar da ticari faaliyetin idamesiyle ilgili alacaklardır ve üzerinden karşılık ayrılabilir. çünkü ortada tahsil edilememiş bir alacak vardır ve illaki bunun satış hasılatınnda kaynaklanma şart değildir bence. onun için iki seçeneğiniz var, seçimi siz yapın;

1-) Şüpheli alacak kabul edip karşılık ayırmak ve bunu yaparken de ihtirazi kayıtla beyanname vermek ve dava etmek (buna değecek tutarda ise)

2-) Kanunen kabul edilmeyen gider yazarak hiç riske girmemek.
 
Ynt: Verilen Sipariş Avansının Şüpheli Hale Gelmesi?

Sayın Malidbey;
Rakam çok ciddidir.Kurumlar vergisi beyannamesi ihtirazi kayıtlamı verilebilir diyorsunuz?
 
Ynt: Verilen Sipariş Avansının Şüpheli Hale Gelmesi?

tabiki 213 Sayılı Vergi Usul Kanununa tabi olan bütün vergilerde ihtirazi kayıtla beyanname verebilirsiniz. muhasebeci olmadığım için ihtirazi kayıtla beyanname e-beyanname şeklinde nasıl verilir bilmiyorum. artık bunu araştırır öğrenirsiniz. ben bunu düşünün kaybedeceğiniz birşey yok. ve büyük ihtimalle davayı kazanırsınız. isterseniz önce şüpheli alacaklar konusunda yargı kararları araştırın. bende bakayım bulabilirsem size bildirecem.
 
Üst