personel maaş programı

Yabancı İşçi Çalıştırma Şartı 5 Kişi

Merhaba,3 yıldır bizimle çalışan yabancı çalışanımız var.Bu yıl 4.yılı
Ocak ayında Merkezde bu kişi ile birlikte 5 kişi ,aynı il içinde ki diğer şubede 2 kişi var. Toplamda 7 kişi,
Burada 5 kişi şartını karşılamış olur mu ?İşyeri olarak yönetmelikte var sicil olarak bir ibare yok ama yanlış yapmakta istemiyorum,
Aslında geçen yıl kanun değişiklik olmuş 3 yıl çalışma izni olan için şartlar esnetilmiş.
Doğru mu yorumluyorum bu şekilde,ben çalışabilir anlıyorum ,

@Melbera34

Kural şöyle oldu;

Bir yabancı için 5 yerli çalıştırma şartı, Türkiye'de yabancı işçi istihdam eden işyerleri için geçerlidir. ( Burada şube ayrımı yok)
  • Genel kural: Her yabancı için en az 5 Türk vatandaşı istihdam edilmelidir.
  • Ciro istisnası: Son yıl net satış tutarı 50 milyon TL ve üzeri olan işyerlerinde, ilk 5 yabancı için bu şart aranmaz; ancak 6. yabancıdan itibaren kural tekrar uygulanır.
  • Uzun süreli ikamet eden yabancılar için istisna: Türkiye'de son 5 yıl içinde en az 3 yıl yasal olarak ikamet eden yabancılar için yapılan başvurularda, istihdam ve mali yeterlilik kriterleri uygulanmayabilir; ancak aynı işyerinde yabancı sayısının Türk çalışan sayısını geçmemesi gerekir.

@Melbera34

Kural şöyle oldu;

Bir yabancı için 5 yerli çalıştırma şartı, Türkiye'de yabancı işçi istihdam eden işyerleri için geçerlidir. ( Burada şube ayrımı yok)
  • Genel kural: Her yabancı için en az 5 Türk vatandaşı istihdam edilmelidir.
  • Ciro istisnası: Son yıl net satış tutarı 50 milyon TL ve üzeri olan işyerlerinde, ilk 5 yabancı için bu şart aranmaz; ancak 6. yabancıdan itibaren kural tekrar uygulanır.
  • Uzun süreli ikamet eden yabancılar için istisna: Türkiye'de son 5 yıl içinde en az 3 yıl yasal olarak ikamet eden yabancılar için yapılan başvurularda, istihdam ve mali yeterlilik kriterleri uygulanmayabilir; ancak aynı işyerinde yabancı sayısının Türk çalışan sayısını geçmemesi gerekir.
Teşekkürler, çalışma izni ikamet olarak geçtiği için istihdam isitsnası uyuyor,Şube ayrımı olmaması bizim için sıkıntı olmadığı anlamına geliyor ama alo 170 çalışan sayısı sicil bazında hesap yapılıyor dedi ,tekrardan sağolun, iyi çalışmalar

Merhaba yabancı Şitket ortağı için çalışma izni almak için ortağı % 100 ortağı ve yetkilisi olduğu limited şirket üzerinden çalışma izni almak için yine 5 çalışan şartı aranır mı?
Teşekkürler

Merhaba yabancı Şitket ortağı için çalışma izni almak için ortağı % 100 ortağı ve yetkilisi olduğu limited şirket üzerinden çalışma izni almak için yine 5 çalışan şartı aranır mı?
Teşekkürler
Hem ortak hem çalışan olabilmesi imkan dahilindemi bilgim yok hiç de böyle bir durumla karşılaşmadım açıkçası.

Ancak iki önemli kural bir sürekli ülkede olması ve göç idaresinden ikamet izni almış olması gerekiyor, burası biraz karmaşık olabilir aslında doğrudan bakanlığa mail atarsanız cevap verirler.

Teşekkürler, çalışma izni ikamet olarak geçtiği için istihdam isitsnası uyuyor,Şube ayrımı olmaması bizim için sıkıntı olmadığı anlamına geliyor ama alo 170 çalışan sayısı sicil bazında hesap yapılıyor dedi ,tekrardan sağolun, iyi çalışmalar

Ben yasada böyle bir kural olduğuna dair bir açıklamaya rastlamaddım, ayrıca konu SGK ile ilgili değil, düzenlemeler de öyle. SGK ile ilgili bir tek sorun var oda iki ülke arasında anlaşma olması eğer yoksa, tam teşekküllü hastaneden sağlık raporu alıp SGK'ya ibraz etmeniz gerekiyor. bununla da çok uğraşılıyor onu söyleyebilirim.