Yabancı Ortağın Çalışma İzni Hakkında!

Üyelik
23 Ara 2016
Mesajlar
2
Konum
istanbul
Merhabalar,

İnternette çok arama yaptım ama net bir bilgiye ulaşamadım.
( T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı / Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü )
Konuyu Özetlersek ;

6735 Sayılı işgücü kanununda "Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olup da ülkemizde ikamet etmeyen yabancıların ve yönetici niteliği olmayan şirket ortaklarının çalışma izni muafiyeti kapsamında olduğu düzenlenmiştir" diye bir ibare var. Bizim için en önemli bilinmeyen konu şu.

1) Kendi başına ülkemizde anonim şirket kuran bir yabancı ( kendi başına AŞ kuracağı için doğal olarak kendi başına yönetim kurulu üyesi olacak ) ülkemizde çalışma izni alması zorunlu mu? Zorunlu ise 5 Türk çalıştırma zorunluluğu varmı? ( Yukarıdaki 6735 sayılı işgücü kanununda bir muafiyet ibaresi geçiyor ama bu bizim sorumuz için de geçerli mi?

2) Yine aynı yabancı kişi ülkemizde yerli bir ortak ile AŞ kurarsa ( yabancı yine yönetim kurulunda olacak, yerli ortağı yönetim kurulunda olmayacak. Yani şirketi temsil yetkisi yine yabancıda olacak ) Böyle bir durumda yabancı ortağın çalışma izni alması zorunlu mu? Zorunlu ise 5 Türk çalıştırma zorunluluğu varmı? ( Yukarıdaki 6735 sayılı işgücü kanununda bir muafiyet ibaresi geçiyor ama bu bizim sorumuz için de geçerli mi?
 
Üst