Yabancı Sermayeli Şirket Kuruluşu ve Tüzel Kişi Kurucuların Temsili

ercan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
208
2 adet yabancı sermayeli şirket Türkiye' de bir limited şirket kurmak istiyorlar. Bildiğim kadarıyla yeni kurulacak şirkete ortak olacak bu şirketlerin kendi ülkelerinden alacakları faaliyet belgelerinin noter onaylı tercümesi gerekiyor. Bunun dışında bu şirketlerin yeni şirketteki gerçek kişi temsilcilerini tayin etmesi nasıl olmalı? Veya buna gerek var mı? Bu iki şirketin ortaklarından biri veya birkaçı müdür olarak tayin edilirse ne yapılmalı? Tescil müracaatında imza beyannamesi yeterli mi? Teşekkürler...
 
Ynt: Yabancı Sermayeli Şirket Kuruluşu ve Tüzel Kişi Kurucuların Temsili

5 yabancı tüzel kişi ortaklı bir anonim şirket kuruluşu yaptım. şirket ortakları "british virgin adalarından" birer vekaletname düzenlediler. bu vekaletnamede tüm yetkileri yazdılar. apostille den sonra buraya evraklar geldi. burada yeminli tercümanca türkçeye çevrildi.
anasözleşmeyi hazırladık. anasözleşmeye ;

?GEÇİCİ MADDE 1-
Aşağıda isimleri, adresleri ve uyrukları yer alan kişiler kuruluştan itibaren 3 (üç) yıl süre ile görev yapmak üzere, Yönetim Kurulu üyeleri olarak seçilmişlerdir:

No Ad - Soyad Temsil Edilen Adres Uyruğu
1 temsilci adı yabancı şirket adı. temsilci adresi temsilci uyruğu
2 temsilci adı yabancı şirket adı. temsilci adresi temsilci uyruğu
.
?
şeklinde bir madde koyarak yönetim kurulunu atadık.

eğer yönetim kuruluna atanan temsilciler ile müdürler yabancı kişiler olacaksa pasaportlarını tercüme ettirmeniz gerekiyor.
 
Ynt: Yabancı Sermayeli Şirket Kuruluşu ve Tüzel Kişi Kurucuların Temsili

iki yabancı tüzel kişilik ülkemizde ltd şti kuracaklar.Bu şirkete müdür olacak kişi şu an yurtdışında bu yabancı kurucu şirketlerin temsilcileri ile görüşüyor.Bir an önce şirket kuruluşu için gerekli evrakların neler olduğunu , yurtdışından neler getirilmesi gerektiğini bana sordular.
Bende bildiğim ve öğrendiğim kadarıyla aşağıda sizlerle paylaşıyorum.Lütfen daha önceden bu deneyimi yaşayan meslektaşlarım bana tavsiyede bulunsunlar.
1.Öncelikle kurucu olacak şirketlerin kendi anasözleşmelerinde kurulacak şirketlere ortak olabilmesine imkan veren hükümlerin yer alması gerekir.
2.Bununla beraber yine kurucu şirket kendi yönetim kurulu tarafından kurulacak şirkete ortak olunması ile ilgili kararı almalıdır.
3.Ayrıca kurucu ortak olarak iştirak eden bu şirketi, temsil edecek şahsın için "Kurulacak şirketlerde şirketimizi temsile, anasözleşmesini imzalamaya ??????. ( şu an orada olan t.c. vatandaşı olan ve yeni kurulacak şirkete müdür olarak tayin edilecek kişiyi) vekil tayin ettik" gibi tabirlerle yetkinin açıkça belirtilmiş olması gerekli.
4.Müdür olacak şahıs bu kurucu şirketlerin anasözleşmelerini, imza sirkülerlerini, bağlı oldukları odadan alınan faaliyet belgelerini ve kendisine yetki verilen 3.maddede belirttiğim kararı yanına alarak ülkemize dönecek.
Benim kafamı karıştıran apostil şerhinin hangi belgelere vurulması gerektiğidir.Ve hangi aşamada bu apostil şerhi vurulmalıdır.Belgeler İtalya daki Türk Konsolosluğuna götürülerek apostil şerhi yapılıp sonra mı ülkemize gelmelidir.Tüm belgelere vurulmalı mıdır? Bu belgeler yeminli tercüme bürolarına götürüldükten sonra mı apostil şerhi vurulur. Bu konuda detaylı yardım istiyorum.
Kurucular tüzel kişilik olduğundan bu tüzel kişiliklerde imza yetkisine sahip ortakların vs. pasaport fotokopilerine gerek yok diye biliyorum.
Ayrıca yazdığım evraklar içerisinde herhangi bir eksik var mıdır acaba.
Şimdiden teşekkürler.saygılar,
 

Benzer konular

Üst