fonradar

Yabancı Şirketin Şirketsiz Türkiye'de İşçi İstihdamı

Üyelik
12 Kas 2015
Mesajlar
1
Konum
Helsinki
Merhaba,

Yurtdışında faaliyet gösteren bir firmada çalışıyorum ve çalıştığım şirket İstanbul'da 1 sene sürecek bir montaj işi aldı. Sorum şu, bu firma Türkiye'de şirket açmadan local ne şekilde işçi çalıştırabilir? Maaş ve çalışanların vergileri ne şekilde ödenecek veya devletin bu konu hakkında herhangi bir teşviği var mı? Veya bu konu hakkında daha mantıklı bir yol ne şekilde izlenebilir. Teşekkürler.
 
Çalışmaya gelecek kişiler kendi ülkelerindeki Türk konsolosluğundan montaj vizesi alarak Türkiye'ye gelecekler. Türkiye'ye girdikten sonra 1 ay içinde montaj amaçlı ikamet tezkeresi alınacak. Bu ikamet izni kanunen 3 aylık süreli verilir. Bu izinler ile 3 ay boyunca belirtilen montaj işinde yasal olarak çalışabilirler. Montaj izni için gerekli bazı şartlar bulunmakta. Örneğin montajı yapılacak cihazın ithal edildiğine dair gümrük beyannamesi gerekmekte.

Çalışan kişilerin vergisi ve sosyal güvenliği ayrı konulardır. Hangi ülkenin vatandaşı oldukları ve bu ülkelerle çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması ve sosyal güvenlik anlaşmamız olup olmadığına göre konu farklılık gösterir. Ancak genel olarak şöyledir : Montaja gelen kişilerin çalışma süresi 12 aylık dönemde toplamda 183 günü geçmezse ücret gelirlerinden Türkiye'de vergi vermezler. Eğer iki ülke arasında sosyal güvenlik anlaşması varsa ve çalışacak kişi kendi ülkesinde sigortalı ise ve sosyal güvenlik anlaşmasına göre bunu ispat edecek belgeyi getirirse Türkiye'de sigortalı olmayacaktır. Böyle bir evrak temin edilemezse çalışmaya başlamadan önce Türkiye'de sigortalı yapılması gerekmektedir. Kişilerin vatandaşı olduğu ülkelerle imzalanan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının ücret gelirleri ile ilgili kısımlarına ve iki ülke arasında imzalanan sosyal güvenlik anlaşmalarını incelemeli veya konu ile ilgili olarak bir meslek mensubundan danışmanlık almalısınız.
 
Üst