fonradar

Yabancı uyruklu gercek kişi mükellefiyeti

Üyelik
27 Tem 2005
Mesajlar
72
Merhabalar,

Yabancı uyruklu bir kişi, Türkiye'den mal tedarik edip kendi ülkesine satmak istemektedir. Türkiye'de sabit bir yeri olmayacaktır. Yurt dışından aldığı siparişe göre, ülkemizden siparişine göre değişik fabrikalardan mal tedarik edip yurtdışına ihrac edecektir. Bu durumda bu kişinin Türkiyedeki vergilendirmesi ne şekilde yapılması uygundur? Tam mükellefmi, yoksa dar mükellef mi olacak? Her iki durumda da kdv mükellefiyeti olacak mı. 2-3 gündür araştırdım ama tatmin olacak bir bilgi bulamadım. Aklım iyice karıştı.(Tedarik edeceği bir çok malıda ihraç kayıtlı alacaktır.)

Acilen yardımlarınızı bekliyorum. Acaba uygulaması olan bir meslektaşımız varmı? Dayanakları ile yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
 
Ynt: Yabancı uyruklu gercek kişi mükellefiyeti

Tam mükellef olması yararına değil zararınadır. tam mükelef olması için de
1- İkametgahının Türkiye'de bulunması veya 2- Bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak altı aydan fazla oturması gerekir. sizn anlattığınız olayda bu omadığı için dar mükellef olacaktır.

ancak 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Mükellefler ve Mevzu" başlıklı 6. maddesine göre,

iş merkezi Türkiye'de bulunmayanlardan, ihraç edilmek üzere Türkiye'de satın aldıkları veya imal ettikleri malları Türkiye'de satmaksızın yabancı memleketlere gönderenlerin bu işlerden doğan kazançları Türkiye'de elde edilmiş sayılmaz. bunun anlamı bu şekilde elde edilen kazanç gelir vergisinin konusuna girmemektedir.

Türkiye'de satmaktan maksat, alıcı veya satıcının veya her ikisinin Türkiye'de olması veya satış aktinin Türkiye'de yapılmış olmasıdır. İş merkezinden maksat ise, iş bakımından muamelelerin bilfiil toplandığı ve idare edildiği merkezdir.

bence bu hükümden faydalanmalısınız. bu tam sizin mükellefin işine uymaktadır.
 
Ynt: Yabancı uyruklu gercek kişi mükellefiyeti

Mükellef şimdi bir büro kiralamıştır. Kendisi işlemlerini Türkiye'den sevk ve idare edecektir. Ama Türkiye de 6 aydan fazla kalmamasına rağmen iş merkezi Türkiye olacaktır. Türkiye'den hazır mal alıp diğer ülkelere satacaktır. Sadece işmerkezinin (kiralık bir büro) Türkiyede olması (kendisi 6 aydan fazla Türkiyede kalamayacaktır.) tam mükellef olması için yeterlimidir. Burada ki işlemlerini vekaletle bir başkası idare edecektir. Tam mükellef olmak istemesi ise para transferlerinde zorluk yaşamamak.
 
Ynt: Yabancı uyruklu gercek kişi mükellefiyeti

neden mükellinizi illa tam mükellef ymaya çalışıyosunuz ou anlamadım. tam mükellef olmak mükellefin aleyhin olan bir durum. çünkü böyle bir durumda mükellefiyet tesisi defter tutma beyanname vermek ve vergi (hem KDV hem de Gelir eya kurumlar vergisi) ödemek gerekir. oysa dar mükellef olursa bu işlerden elde edilecek kazanç vergiden istisnadır. beyanname vermek ve defter tutmak yok. KDV ayrı bir konu onu da ayrıca araştırmak lazım. ben ce bu konuda iyi ve bu konularda tecrübeli bir YMM'den danışmanlık hizmeti satın almak lazım.
 
Üst